Vlad Voiculescu critică proiectul Spitalului Metropolitan: „Firea vrea spitale de anii ‘70, după ce ne da căldură şi apă caldă ca în anii ‘80”
Vlad Voiculescu critică proiectul pentru Spitalul Metropolitan anunţat de Gabriela Firea şi precizează că în studiul de fezabilitate multe greşeli, concepte lipsite de fundamentare. Spitalul care ar urma să fie construit cuprinde noţiuni specifice anilor ‘70, spune fostul ministru al Sănătăţii.
„Stimată doamna viitor fost primar Firea, Astăzi (miercuri, n.r.) v-am văzut din nou în conferinţă de presă. Am înţeles că gata, compania dumneavoastră municipală care face studii de fezabilitate (felicitări!... o inovaţie mondială… în general birourile de arhitectură şi firmele de consultanţă, oricât de mari, au maxim câteva specializări… dumneavoastră aţi creat o companie care face studii de toate felurile, pentru orice, repede şi ieftin… fără să aibă nicio experienţă anterioară în nimic) a produs o serie de documente, o machetă şi un filmuleţ”, începe Vlad Voiculescu postarea pe Facebook.
Potrivit fostului ministru al Sănătăţii, în documentele proiectului pentru Spitalul Metropolitan sunt greşeli, iar multe dintre concepte ridică semne de întrebare, deoarece nu au o minimă fundamentare.
„Prima tentaţie a fost să scriu un post în care prima frază să fie “Primarul Firea vrea spitale de anii ‘70, după ce ne da căldură şi apă caldă ca în anii ‘80”. Dar apoi mi-am dat seama că glumele nu servesc nimănui. Că milioanele de cetăţeni ai Bucureştiului nu sunt vinovaţi cu nimic şi că toate ironiile nu îi vor ajută cu nimic dacă (şi aici este cel mai mare “dacă”) planul dumneavoastră ar ajunge realitate”, mai spune Vlad Voiculescu.
În acest context, fostul ministru enumeră câteva sfaturi şi observaţii pentru Gabriela Firea, după ce a parcurs, împreună cu echipa sa, întreaga documentaţie.
„- Punctul 1: Opriţi-vă! Un plan de spital nu înseamnă un pdf cu tot felul de platitudini şi o conferinţă de presă. Am lucrat că vicepreşedinte al departamentului de finanţări de infrastructură la o bancă dintre cele care susţineau investiţii publice de această magnitudine şi pot să va asigur că, cu ce aveţi dumneavoastră acolo, nu aţi obţine nici finanţarea unei cişmele publice.
(...)
- Punctul 2: Sunt 5-6 chestiuni rapide asupra cărora trebuie să va luaţi timp de gândire. Am să va sugerez şi nişte idei pe această tema. Repet, în interesul cetăţenilor.
A. Vă lipseşte un document esenţial pentru începerea oricărui demers de acest fel numit Analiză a Necesităţilor. Această trebuie să fie bazată pe numărul total al locuitorilor din zona de influenţă, structura de vârstă, determinarea celor mai frecvente boli pe grup de vârstă, calculul numărului necesar de paturi în funcţie de cazuistică şi durata medie de spitalizare, durata medie a intervenţiilor chirurgicale, etc. Orice demers care nu porneşte de la necesităţile pe care doreşte să le rezolve e vânare de vânt şi rezultatul va fi suboptim pentru contribuabili şi pacienţi. Apropo, toate astea ar trebui făcute împreună cu Ministerul Sănătăţii, aşa cum v-am propus în vara lui 2016, dacă va mai amintiţi întâlnirea noastră - singura. Au trecut 3 ani şi jumătate… vin alegerile… şi acum veniţi cu asta? Oare va este puţin ruşine?
B. Cine a pregătit proiectul - apropo, va invit să faceţi publice documentele - pare a fi rămas ancorat în conceptele de organizare a unităţilor spitaliceşti din RSR (şi tot lagărul sovietic) din anii ‘70-’80.
(...)
C. Lipsa oricărei idei de fluxuri şi căi de acces diferenţiate. Pentru ştiinţa dumneavoastră, chiar dacă „Centrele Medicale” sunt organizate descentralizat, din motive economico-constructive‚ acestea trebuie să dispună de o zona de „tehnologie avansată”, respectiv un centru de diagnosticare şi tratament, care este accesibil atât pacienţilor spitalizaţi cât şi celor din ambulatoriu, având căi de acces şi fluxuri diferenţiate. Nu este cazul în ceea ce propuneţi dumneavoastră. Iar riscurile de ambuteiaje, de primire întârziată a pacienţilor cu afecţiuni grave ce vor porni de la această chestiune este enorm. Nu ne binecuvântaţi şi aici cu vreo #revolutieintrafic.
D. Organizarea funcţională propusă este fragmentată ceea ce va duce la creşterea timpului de deplasare a pacienţilor, la întârzieri în furnizarea serviciilor, imposibilitatea asigurări conectivităţii interdisciplinare, la utilizarea ineficientă a resurselor şi implicit la creşterea costurilor.
E. Nu respectăţi nici măcar distanţele de siguranţă şi alte prevederi pentru siguranţă la incendiu. Într-un spital. În ceea ce ar trebui să devină cel mai important spital al Bucureştiului. Organizarea între secţiile de Spitalizare Continuă, la fiecare nivel, a unui bloc operator (dedicat fiecărei secţii), este nepotrivită din punct de vedere funcţional. Acest model restrânge/elimina flexibilitatea şi conectivitatea interdiciplinare, ducând la dublări de circulaţii, funcţiuni, servicii.... Iar din punct de vedere constructiv induce costuri suplimentare nejustificate.
(...)
F. Subdimensionarea unităţii de primiri urgenţe şi a ambulatorului nu va fi rezolvată de heliport. Sunt interferenţe majore între fluxurile utilizatorilor (pacienţi, vizitatori, personal medical) generate de zonarea şi dimensionarea deficitară a funcţiunilor (unitatea de primiri urgenţe, ambulatorul...sunt subdimensionate).
(...)
G. Şi aş mai putea continua cu marile carenţe pe care echipa mea de specialişti (care repet, au făcut spitale reale în ţările vestice, nu PDF-uri pe care să le prezinte primarul) le-a identificat:
- Disfuncţii minore în organizarea secţiilor de Spitalizare Continuă.
- Disfuncţii majore în organizarea Secţiei de Obstetrică şi Neonatologie, AŢI Neonatologie, Oncologie
- Organizarea, la nivelului subsolului 1, a fluxurilor de marfuri este inexistenta.
- Punctul 3: Faceţi public "Studiul de Fezabilitate" despre care spuneţi că este "gata". Faceţi publică situaţia avizelor şi autorizaţiilor deja existente şi explicaţi-ne şi nouă, celor care am mai lucrat vreodată la un proiect de construcţie, cum faceţi dumneavoastră să începeţi în martie anul viitor construcţia. Aţi făcut cumva revoluţie şi în avize şi autorizaţii şi ne-a scăpat nouă? Apoi, dacă doriţi, pot să vă ofer alături de echipa mea de specialişti consultanţă gratuită. Repet, în interesul cetăţenilor”.
Vlad Voiculescu precizează, în încheiere, că Firea ar fi putut face mai mult pentru Capitală de când este primar general.
„Aţi avut 4 ani. Patru ani de zile şi resursele celui mai bogat oraş din ţară. Faceţi spitale cum a făcut PSD-ul dintotdeauna: din gură, în conferinţe de presă, în campania electorală”, spune fostul ministru.
Gabriela Firea a anunţat, miercuri, că a fost finalizat studiul de fezabilitate pentru Spitalul Metropolitan, lucrările urmând să fie demarate din luna martie anul viitor. Spitalul ar urma să fie construit într-un termen de 3 ani de zile în zona Pipera din Capitală, iar costurile sunt 400 milioane de euro pentru 1.000 de paturi.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro