Acest oraş este considerat "capitala mondială a oamenilor urâţi". Cum şi-a câştigat acest renume
Un mic sat italian, Piobbico, este cunoscut drept "capitala mondială a oamenilor urâţi", generând un fenomen care s-a extins pe mai multe continente.
Încă din 1879, în localitatea cu 2.000 de locuitori există Club dei Brutti - Clubul Urâţeniei, o asociaţie construită în jurul ideii că "o persoană este ceea ce este şi ceea ce pare după aspectul fizic", scriu cei de la BBC.
De-a lungul anilor, ceea ce a început ca o utopie s-a transformat într-o mişcare globală. În prezent, Asociaţia Mondială a Oamenilor Urâţi numără peste 30.000 de membri şi are 25 de filiale.
Fondat iniţial ca un serviciu matrimonial pentru femeile singure din localitate, Club dei Brutti a evoluat într-un soi de misiune de a reaminti societăţii că frumuseţea interioară e mai importantă decât prezenţa fizică. Mai mult, în 2007, în piaţa centrală din Piobbico a fost ridicată o statuie dedicată oamenilor urâţi din sat.
Nu este însă uşor să devii membru al asociaţiei; seniorii jurizează şi notează candidaţii în funcţie de gradul de urâţenie cu valori între "nespecificat" şi "extraordinar de urât".
Anual, în prima sâmbătă din septembrie, oameni din jurul lumii se adună în Piobbico pentru a lua parte la "Festivalul Urâţeniei".