„Vor doar profituri“. Nemulţumiţi de dobânzile mici şi de presiunile prea slabe din partea politicienilor, europenii îşi retrag banii din bănci
O majoritate de bănci europene mari au raportat o scădere a depozitelor în ultimul an în condiţiile în care clienţii caută alternative mai bune de a-şi economisi banii, relevă o analiză a agenţiei de rating S&P.
O majoritate de bănci europene mari au raportat o scădere a depozitelor în ultimul an în condiţiile în care clienţii caută alternative mai bune de a-şi economisi banii, relevă o analiză a agenţiei de rating S&P.
Spania a suferit cel mai puternic declin, cu 9%. Scăderile au reflectat faptul că clienţii aleg produse cu randamente mai mari şi plătesc datorii scumpe.
„Vor doar profituri, nu se gândesc la oameni“. Cuvintele lui Marco Oliveira, un designer graphic de 50 de ani din Portugalia, evidenţiază nemulţumirea profundă a europenilor cu privire la faptul că în pofida scumpirii agresive a creditului de către BCE, băncile din regiune plătesc în continuare dobânzi mici la depozite.
„Nu primim dobânzi bune“, confirmă la rândul său Carlos Stilianopoulos, un spaniol în vârstă de 56 de ani, pentru CNBC.
Deponenţii europeni se plâng că băncile lor s-au grăbit să majoreze dobânzile la creditele ipotecare în urma acţiunilor BCE, dar cresc dobânzile la depozite într-un ritm extrem de lent. Deşi ţările zonei euro au aceeaşi monedă şi sunt sub efectul aceloraşi decizii de politică monetară, deponenţii din regiune nu se bucură de aceleaşi dobânzi la depozite.
„Aceasta se datorează diferenţelor de structură a industriei bancare, de natură a depozitelor şi oportunităţilor alternative de investiţii“, arată Marta Ferro Teixeira, analist la ABN Amro.
Stilianopoulos crede că guvernele şi autorităţile nu intervin, deocamdată, în forţă pentru că sunt mai îngrijorate în legătură cu băncile decât cu deponenţii.
Totuşi, politicienii şi autorităţile din mai multe ţări europene, incluzând Marea Britanie, au început să lanseze critici şi să pună presiune asupra băncilor.
În Marea Britanie, Financial Conduct Authority a anunţat un plan de acţiune la sfârşitul lunii iunie pentru a se asigura că băncile transferă „în mod adecvat“ majorările de dobânzi către deponenţi.
În Germania, băncile sunt acuzate că-şi exploatează puterea de pe piaţă pentru a obţine în mod nedrept zeci de miliarde de euro prin faptul că nu trec mai departe dobânzile mai mari către deponenţii individuali.
În Spania, ministrul economiei Navia Calvino a îndemnat recent băncile să înceapă să le plătească clienţilor mai mult pentru economii şi să împartă ce câştigă de pe urma dobânzilor mai mari, scrie Bloomberg.
În Belgia, premierul Alexander De Croo a anunţat că guvernul va interveni dacă băncile ţării vor refuza în contiuare să majoreze dobânzile la conturile de economii ale clienţilor, notează brusselstimes.com.
Banca Irlandei a cedat presiunilor şi a crescut dobânzile la depozite.
Iar în Elveţia, Fundaţia pentru Protecţia Consumatorului (SKS) s-a declarat nemulţumită de ratele scăzute ale dobânzilor şi a cerut băncilor să le majoreze în mod semnificativ, relatează zentralplus.ch.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro