Vrei să-ţi construieşti o casă? Vezi care sunt noile reguli impuse de statul român

Postat la 28 aprilie 2017 84 afişări

Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (RoGBC) a anunţat noi criterii pentru constructorii şi dezvoltatorii imobiliari care doresc să obţină certificarea de locuinţă verde şi lansează o variantă actualizată a programului Green Homes (Locuinţe Verzi). Potrivit unui comunicat de presă trimis de reprezentanţii asociaţiei, noile cerinţe aplică regulile directivelor UE privind locuinţele cu consum zero de energie, reducerea deşeurilor din construcţii şi demolări şi calitatea aerului interior, alături de alte obiective de sustenabilitate.

Vrei să-ţi construieşti o casă? Vezi care sunt noile reguli impuse de statul român

Noile criterii au fost elaborate, de asemenea, şi pe baza situaţiei critice în ceea ce priveşte protecţia mediului în România precum tăierile ilegale de păduri, gestionarea deficitară a deşeurilor, mineritul iresponsabil, transportul şi producţia de materiale de construcţii. 

Programul Locuinţe Verzi certificate de Romania Green Building Council pregăteşte dezvoltatorii şi industria de construcţii pentru reglementările UE 2020 privind clădirile cu consum de energie zero (NZEBs), reducerea deşeurilor din construcţii şi demolări, folosirea materialelelor non-toxice şi reducerea impactului pe care acestea îl au asupra mediului înconjurător.

Noile criterii vor obliga constructorii să îndeplinească condiţii mai aspre privind regimul deşeurilor. Până în 2020 ei trebuie să se asigure că cel puţin 70% din deşeurile din construcţii şi demolări nepericuloase sunt refolosite conform OUG 68/2016 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011 şi a legislaţiei subsecvente în curs de elaborare. Pentru a obţine certificarea de clădire verde, constructorii şi dezvoltatorii vor ţine cont şi de alte noi reglementări în legislaţia românească, ce impun cerinţe minime de performanţă energetică în proiectarea clădirilor noi (Ordinul 2641/2017).

De asemenea, noile proiecte imobiliare incluse în programul Green Homes vor fi testate şi pentru calitatea aerului interior. ”Înăsprirea condiţiilor de acordare a certificării de locuinţă verde vor aduce doar beneficii pentru dezvoltator şi cumpărător. Proprietatea este de calitate superioară, iar cumpărătorul se bucură de economii considerabile la utilităţi, dar şi de un mediu interior mai sănătos”, spune Dr. Monica Ardeleanu, director executiv Romania Green Building Council.

Asociaţia Romania Green Building Council (RoGBC) este o asociaţie non-profit, apolitică, formată din companii şi organizaţii, cu misiunea de a sprijini tranziţia industriei de construcţii şi sectorului imobiliar către perfomanţă bazată pe principii de sustenabilitate.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.