Wiki ZF. Cine sunt şi ce performanţă au cei care vă administrează economiile de bătrâneţe. Astăzi, BCR Pensii
Ziarul Financiar continuă seria de articole prin care prezintă cititorilor săi performanţa şi portofoliul fiecăruia din cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România, alături de cine sunt şi ce CV-uri au directorul general (CEO) şi directorul de investiţii (CIO), adică cei care decid unde şi cum sunt investiţi 20 de miliarde de euro în numele a 8 milioane de români.
♦ BCR Pensii este primul fond Pilon II din România cu plasamente în private equity, respectiv 21,3 mil. lei la CCL CEECAT Fund II şi 2,3 mil. lei la BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund ♦ Fondul are 40 de investiţii în acţiuni, fiind cel mai diversificat fond pe acest segment.
Ziarul Financiar continuă seria de articole prin care prezintă cititorilor săi performanţa şi portofoliul fiecăruia din cele şapte fonduri de pensii private Pilon II din România, alături de cine sunt şi ce CV-uri au directorul general (CEO) şi directorul de investiţii (CIO), adică cei care decid unde şi cum sunt investiţi 20 de miliarde de euro în numele a 8 milioane de români.
Pentru astăzi ZF prezintă BCR Pensii, fond de pensii cu active de 6,7 mld. lei care de la lansarea din 2008 şi până la finalul lui 2022 are un randament anualizat de 7,17% într-o economie cu un ritm mediu al inflaţiei de 4,19%. Spre comparaţie, din 2008 încoace indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti a avut o creştere anualizată de 4,1% şi de 9,7% cu dividende reinvestite.
Demersul ZF de prezentare a fiecărui fond vine în contextul în care în decembrie 2022 activele Pilonului II au atins maximul istoric de 96 de miliarde de lei, adică aproape 8% din Produsul Intern Brut (PIB) al României, la capătul unui an în care salariaţii români au virat aproximativ 11 miliarde de lei pentru obţinerea de randamente la bătrâneţe.
Fondul de pensii administrat privat BCR este administrat de BCR Pensii, societate care în anul 2021 a raportat la Finanţe afaceri de 53,4 milioane de lei, plus 30%, şi un profit net de 29 milioane de lei, faţă de o pierdere de 323.000 de lei în anul precedent.
La final de 2021 BCR Pensii avea 48 de angajaţi.
Acţionarul majoritar al societăţii este BCR, a doua cea mai mare instituţie de credit din România după Banca Transilvania. Radu Crăciun este director general al BCR Pensii, iar Mugur Popescu este director de investiţii.
Radu Crăciun activează de peste 25 de ani în sectorul pieţelor financiare în calitate de analist al pieţei de capital, economist-şef sau director de investiţii. În prezent este preşedinte şi director general al BCR Pensii şi preşedinte al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).
A activat în sectorul pensiilor private încă de la înfiinţarea lui, cu excepţia a doi ani când a ocupat funcţia de economist-şef şi director de analiză al Băncii Comerciale Române. Radu Crăciun este membru fondator şi vicepreşedinte al Asociaţiei Administratorilor Independenţi (AAI).
În perioada 2014-2016 a fost preşedinte al Asociaţiei Analiştilor Bancari din România, asociaţie al cărei membru fondator este. Începând din 2017 este profesor asociat al ASEBUSS. Scrie comentarii săptămânale pe teme economice şi geopolitice pe blogul său www.raducraciun.ro.
Mugur Popescu, CFA este un executiv cu peste 24 de ani de experienţă în ani în administrare investiţii, bănci şi analiză financiară în instituţii multinaţionale –Citibank, Unicredit, Raiffeisen. Mugur Popescu are de asemenea o experienţă de peste 5 ani ca şi membru independent al Consiliului de Administraţie în organizaţii şi companii mari inclusiv ca membru al Consiliului Director al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) – preşedinte al Comisiei de Investiţii în perioada 2014 – 2017 – şi membru al Consiliului Director al CFA România, implicat ca şi voluntar în proiecte ale CFA Institute (Asociaţia globală a profesioniştilor în investiţii) începând din anul 2001. Este deţinător al certificării Chartered Financial Analyst (CFA), Doctor în Economie şi absolvent curs Institute of Directors (UK).
Despre fond
► Cele mai recente date ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), cele de la decembrie 2022, arată active de 6,7 miliarde de lei pentru BCR Pensii şi un număr de 755.000 de participanţi.
► În 2022 BCR Pensii a avut minus 3,88% într-un context de piaţă marcat de scumpiri accelerate şi volatilitate pe burse, potrivit calculelor realizate de Ziarul Financiar. Spre comparaţie scăderea medie ponderată pentru Pilonul II a fost de 3,75% în 2022.
► Circa 345.000 de salariaţi români figurau cu viramente la fondul BCR Pensii la decembrie 2022, luna în care s-au virat contribuţiile fiind octombrie, adică la jumătate faţă de numărul total de participanţi ai fondului, la fel ca şi restul sistemului. Diferenţa poate fi explicată prin fluctuaţia locurilor de muncă.
► Valoarea unitară a activului net (VUAN) pentru BCR Pensii era la final de 2022 de 27,55 lei, faţă de 28,64 lei în ultima lună din 2021 şi faţă de 10 lei la lansarea în 2008. Anul trecut participanţii au virat 872 mil. lei la acest fond.
Despre portofoliu
► La final de 2022 titlurile de stat aveau o pondere de 66% în activul net al BCR Pensii, respectiv 4,46 mld. lei. În acţiuni fondul avea 18,9% investite, cele mai mari deţineri fiind la Fondul Proprietatea (232 mil. lei), Banca Transilvania (219 mil. lei), Petrom (195 mil. lei). Circa 1,3 mld. lei erau investiţiile în acţiuni, aici intrând şi plasamente la companii listate pe alte burse, precum Iberdrola, Rio Tinto, Delhaize, Banco Santande. BCR Pensii este primul fond Pilon 2 din România cu plasamente în private equity, respectiv 21,3 mil. lei la CCL CEECAT Fund II şi 2,3 mil. lei la BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund.
Mugur Popescu, CFA, este un executiv cu peste 24 de ani de experienţă în administrare investiţii, bănci şi analiză financiară în instituţii multinaţionale – Citibank, Unicredit, Raiffeisen. Este deţinător al certificării Chartered Financial Analyst (CFA), doctor în economie şi absolvent curs Institute of Directors (UK).Mugur Popescu, CFA, este un executiv cu peste 24 de ani de experienţă în administrare investiţii, bănci şi analiză financiară în instituţii multinaţionale – Citibank, Unicredit, Raiffeisen. Este deţinător al certificării Chartered Financial Analyst (CFA), doctor în economie şi absolvent curs Institute of Directors (UK).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro