WOMEN IN POWER 2025. De la vis la strategie
Ediţia 2025 a galei Women in Power, organizată de Business Magazin, a adunat peste 300 de participanţi şi a celebrat viziunea feminină în leadership. Evenimentul a marcat lansarea catalogului 100 cele mai puternice femei din business, ediţia a 14-a, şi a pus în centrul atenţiei vision boardul – acel colaj simbolic de ambiţii şi obiective care ghidează paşii femeilor-lider din România.
La cea mai recentă ediţie a Galei Women in Power, BUSINESS Magazin a adus din nou împreună femei care schimbă faţa businessului românesc şi lideri care cred în România. Tema din acest an – „vision boardul femeii de afaceri” – a fost pretextul care a adus în faţa publicului poveşti de viaţă şi de business care inspiră. Un colaj viu de idei, ambiţii, greşeli asumate şi visuri traduse în realitate. Invitaţii speciali ai serii – Diana Şucu, fondatoare, Select Design by Diana Şucu, Adrian lonescu, head of marketing Romania, Hungary & Czech Republic, Slovakia for meal solutions & bakery, Barilla Group, Matei Dima, alias Bromania - vlogger, actor şi regizor român, loana Molnar, coproprietar, Magnolia – au arătat că indiferent de domeniu, există un fir comun: refuzul de a accepta „nu se poate”. „Cel mai greu mi-a fost când, în pandemie, a trebuit să ne despărţim de o parte din echipă.
M-am asigurat că femeile însărcinate şi cei cu familii rămân, indiferent de poziţia ocupată. A fost o decizie care m-a marcat emoţional”, a mărturisit Ioana Molnar. „Să ies dintr-un business şi să mă angajez a fost cea mai grea decizie pentru mine. Organizam concerte în studenţie, dar la un moment dat a trebuit să aleg între viaţa de noapte şi o carieră stabilă. Cred că fiecare antreprenor trece printr-un astfel de moment, când trebuie să aleagă între pasiune şi predictibilitate”, a povestit Adrian Ionescu. „Eu am ales să nu mă extind în alte oraşe şi să rămân în Bucureşti. Mi-am dat seama că piaţa mea este aici şi că nu trebuie să forţez lucrurile doar de dragul creşterii. A fost o decizie grea, dar onestă faţă de mine însămi şi faţă de echipă”, a spus Diana Şucu. „Puteam să rămân în America, am făcut facultatea acolo.
Dar am simţit că pot construi mai mult aici. Businessul din România îţi dă oportunităţi dacă ştii să le vezi şi să le transformi. Nu e o piaţă uşoară, dar e plină de potenţial”, a explicat Matei Dima. S-a vorbit despre antreprenoriat ca echilibru fragil între pragmatism şi empatie, despre leadership ca formă de curaj şi despre greşeli ca forme de învăţare. „Un antreprenor are nevoie de o doză de inconştienţă, ambiţie şi mult pragmatism. Fără ele, nu faci faţă. În fiecare zi iei decizii care nu sunt în manuale, dar trebuie să le iei cu capul sus”, a spus Diana Şucu. „Cred că defectul unui antreprenor este că uneori crede prea mult în ideile lui şi uită să le valideze din mers.
E greu să te desprinzi de propria viziune când ai pus atât de mult suflet în ea. Dar tocmai aici e cheia: să ştii când să te opreşti şi când să insişti”, a completat Adrian Ionescu. De altfel, unii dintre invitaţi şi-au imaginat chiar cum ar arăta filmul vieţii lor – de la documentare sociale la comedii romantice, toate având în comun sinceritatea şi autoironia. Matei Dima a glumit că şi-ar dori să fie „managerul unei echipe sportive” pentru că „managementul în sport e cel mai mişto – ai public, ai obiective clare şi emoţie în timp real”, în timp ce Ioana Molnar a spus că şi-ar fi dorit să conducă „un lanţ hotelier de lux, unde fiecare detaliu contează, la fel ca într-o companie cu ADN de familie”. Pe final, fiecare a răspuns la întrebări-surpriză: ce ar scrie pe coperta propriei cărţi? Ce înseamnă fericirea? Cum va arăta România peste 10 ani? „Fericirea înseamnă să ai timp pentru familie, să ieşi în parc, să iei prânzul acasă. Lucrurile simple. Am uitat cât de mult contează ele”, a spus Diana Şucu. „Am învăţat că e sănătos să ierţi. Să nu trăieşti în ranchiună. Cred că e esenţial, şi pentru suflet, şi pentru business. E ceea ce ne face umani şi ne dă energie să construim mai departe”, a conchis Ioana Molnar.
Ioana Molnar – coproprietar Magnolia
„Am învăţat că e sănătos să ierţi. Să nu trăieşti în ranchiună. Cred că e esenţial, şi pentru suflet, şi pentru business. E ceea ce ne face umani şi ne dă energie să construim mai departe.”
Matei Dima – vlogger, regizor, actor
„Businessul din România îţi dă oportunităţi dacă ştii să le vezi şi să le transformi. Nu e o piaţă uşoară, dar e plină de potenţial.”
Femei cu viziune - 15 exemple de impact
În cadrul galei Women in Power, am acordat premii pentru 15 femei-lider care influenţează economia românească, fiecare cu o filosofie de viaţă şi business remarcabilă:
Cecilia Tudor, managing director, Renault South Eastern Europe:
„Nu facem nimic special noi, femeile, pentru un premiu, dar sunt foarte valoroase atunci când le primim. (...) Suntem prima marcă importată de doi ani de zile pe piaţa auto din România şi îmi doresc să păstrăm această poziţie. Apoi, îmi doresc ca echipa mea să fie bine – suntem o sumă a realizărilor echipei noastre. Eu n-aş fi reuşit fără echipa mea, fără familia mea. (...) Suntem cumva în trendul ăsta optimist – nu vorbim despre colivă la Renault – şi mi-aş dori ca echipa mea să continue pe trendul ăsta optimist, să fie bine împreună cu mine.”
Nicoleta Muşat, CFO, Oscar Downstream:
„După 21 de ani petrecuţi în Oscar Downstream, am realizat că succesul nu vine din cifre şi din strategii, ci mai ales din oamenii pe care îi ai alături, echipa pe care o ai alături. De aceea, mulţumesc echipei şi colaboratorilor mei, care au făcut posibilă această distincţie. (...) Domeniul financiar nu este neapărat despre trucuri. E despre dedicare şi perseverenţă, aşa cum este, de fapt, şi activitatea fiecărei femei din această sală.”
Ioana Necula, fondatoare şi CEO, Genesis College:
„Învăţarea nu se termină niciodată şi lucrul acesta l-am învăţat încă înainte de a avea grijă de o şcoală. (...) Dacă ştii să priveşti lucrurile cu bucurie, cu entuziasm, n-o să suferi niciodată de burnout. Cred, de asemenea, că trebuie să ai pasiuni pe care să ţi le urmezi. Chiar dacă faci întreruperi în acest parcurs, încearcă să ţi le urmezi pentru că te vor ajuta în viaţă – fie că e vorba de sport, muzică, artă, fashion sau organizare de evenimente. (...) Visul meu este să văd Genesis College ca fiind cea mai mare şcoală privată din România – o şcoală românească, cu curriculum internaţional.”
Diana Şucu – fondatoare, Select Design by Diana Şucu
„Un antreprenor are nevoie de o doză de inconştienţă, ambiţie şi mult pragmatism. Fără ele, nu faci faţă. În fiecare zi iei decizii care nu sunt în manuale, dar trebuie să le iei cu capul sus.”
Elena Pap, director Europa, Up Group:
„Cred foarte mult în oameni. Cu ei am construit. Am avut şansa în România, acum 22 de ani, să construiesc o echipă practic de la zero. N-am etichetat niciodată, am acordat o şansă fiecărui om. (...) Am trecut testul timpului – am depăşit multe bariere, multe crize, ne-am reinventat, ne-am digitalizat, am fost flexibili. (...) Ce urmează? Nu mi-am imaginat niciodată că o să ajung aici. Sunt un om de cifre, dar am ştiut să spun da oportunităţilor. (...) Chiar dacă sunt de 22 de ani în grup, acum descopăr o lume întreagă – mentalităţi, echipe şi obiceiuri diferite. Îmi doresc să fiu parte din viaţa lor, nu doar profesională. Pentru că fără partea umană, nu se pot face cifre.”
Ema Iftimie, managing director, Globalworth România:
„Acest premiu este o recunoaştere nu doar pentru mine, ci pentru toate femeile care au curajul să conducă, să inspire şi să creeze schimbare. (...) Atunci când trebuie să iau decizii importante, mă inspiră foarte mult ideea de a crea ceva care să dureze, ceva care să conteze cu adevărat. (...) Am avut privilegiul de a învăţa de la lideri excepţionali – oameni care au creat valoare prin integritate, viziune, curaj – şi încerc să preiau aceste valori în cariera mea. (...) Liderul nu este despre putere, ci despre dorinţa de a inspira, de a-i ajuta pe ceilalţi să se ridice. Fără echipa mea, nu aş fi fost unde sunt. (...) O carte care m-a influenţat profund este «Femei care aleargă cu lupii». Mi-a dovedit că instinctul şi curajul sunt valori fără de care nu putem naviga într-un mediu cu provocări.”
Virginia Oţel, director general adjunct, Garanti BBVA Leasing, director comunicare corporativă, Garanti BBVA România:
„Balanţa îmi inspiră echilibru. Când eram tânără, nu îmi dădeam seama cât de important e acest lucru, dar cu cât am înaintat în vârstă, cu atât am înţeles mai bine. Noi, femeile, suntem supuse unor aşteptări mari: din partea familiei, a partenerilor, a copiilor, dar şi în afacerile în care activăm. Nu este uşor să găsim acest echilibru şi, uneori, nici nu reuşim – dar încercăm. Mă bucur să văd că în banking lucrurile evoluează: acum 25 de ani era o singură femeie preşedintă de bancă; astăzi, opt femei ocupă funcţii de CEO în sistemul bancar românesc. Este un progres, dar încă mai avem drum de parcurs – mai ales în consiliile de administraţie.”
Florentina Ion, fondatoare şi CEO, Didactica Publishing House:
„Fără educaţie nu putem ajunge acolo unde ne dorim şi nici nu putem realiza prea multe lucruri. Visul nostru, al editurii, este să influenţăm pozitiv viaţa copiilor din România prin intermediul unei educaţii de calitate. Fiecare carte care ajunge în mâna unui copil este rezultatul unui proces de muncă şi grijă – pentru ca acel conţinut să aducă valoare. Cred cu tărie că educaţia oferă libertate. Le-aş spune copiilor – şi, de fapt, oricui – să caute în ceea ce învaţă lucrurile care le vor fi cu adevărat utile pentru viaţă şi pentru visul lor. Educaţia trebuie să aibă sens pentru cel care o primeşte, altfel nu şi-a atins scopul.”
Florentina Taudor, director general, Renania:
„Ştiu că am ales un alt citat, dar poveştile din această seară m-au inspirat să spun: dacă iubeşti ceva şi îl faci cu pasiune, ajungi să iubeşti lucrul pe care îl faci. Văd aici atâtea femei care îşi trăiesc profesia cu dedicare, iar asta le face cu adevărat remarcabile. Vision boardul meu are două imagini: una cu picioarele unei balerine în poziţie perfectă şi cealaltă cu picioarele rănite, după ce balerina a dat jos pantofii. E o metaforă pentru sacrificiul, rezilienţa şi disciplina care se ascund în spatele reuşitei. Poate că nu joc poker, dar în business e nevoie uneori de instinct şi de un «poker face» ca să iei decizii grele fără să laşi emoţiile să te trădeze.”
Alina Negru, general manager, Emerson România:
„Citatul care mă defineşte: Succesul nu este definitiv. Eşecul nu este fatal. Ceea ce contează este curajul de a continua. Asta am învăţat în cei 14 ani petrecuţi la Emerson – că urcuşurile şi coborâşurile sunt parte din traseu. Imaginea centrală de pe vision boardul meu este un munte. Îl urc împreună cu echipa mea, pas cu pas, şi ne sprijinim unii pe alţii. Am simţit nevoia să dau înapoi din ceea ce am învăţat, aşa că în 2015 am pus bazele unei reţele numite Women in STEM, care a crescut dintr-un capitol local la Cluj până la o organizaţie cu mii de membri în şapte ţări din Europa. Cred în diversitate – nu doar de gen, ci de idei, stiluri şi perspective. Asta face echipele mai bune şi businessul mai puternic.”
Manuela Mancaş, managing director & founder, AHA Moments:
„Am fost atât de concentrată pe visul pe care îl aveam, pe echipa pe care o construiesc, pe proiectele în care credeam, încât n-am ştiut când am atins borna de 1 milion de euro – o cifră pe care o plănuisem pentru anul cinci, şi am realizat-o în al doilea. A fost multă muncă şi o echipă extraordinară în spate. Momentul de revelaţie, acel «a moment», pentru mine a fost când, la finalul concediului maternal, compania în care trebuia să mă întorc s-a închis. A fost un moment de întuneric. Dar apoi... s-a făcut lumină. Într-o lună aveam un plan de afaceri, un investitor, primii clienţi şi o direcţie clară. Cred în ideea că trebuie să construim lucruri care la rândul lor creează alte lucruri – şi mai cred că în spatele fiecărui succes feminin, oricât de elegant ar arăta în seara asta, au fost dimineţi haotice, lacrimi, compromisuri. Drumul este sinuos, dar autenticitatea şi curajul sunt cheia.”
Roxana Cernica, small formats business units director, executive board member, Carrefour România:
„Am 22 de ani în Carrefour – a fost primul meu job şi e încă singurul. Am rămas pentru că am avut parte de oameni extraordinari care m-au provocat, m-au susţinut şi m-au învăţat inclusiv ce nu ar trebui să faci ca lider. Am schimbat multe roluri: operaţional, achiziţii, ecommerce, strategie, iar acum m-am întors în zona operaţională.
Cea mai mare sursă de energie pentru mine sunt munţii. Îmi plac drumeţiile, liniştea unei nopţi la cort sau într-o cabană pe vârf de munte. Cerul plin de stele chiar face bine la căpuţ – e momentul în care îţi dai seama ce contează cu adevărat. Pentru mine, asta e esenţial: să fii bine cu tine şi să rămâi conectat la ce e important în viaţă.”
Silvia Sticlea, country manager, Nestlé România:
„Citatul meu preferat este «Tomorrow is another day» – pentru că fiecare zi aduce oportunităţi noi. În fiecare dimineaţă mă gândesc că pot fi creativă, pot inova, pot contribui. Iar a doua mare sursă de motivaţie sunt oamenii. Vision boardul meu e, de fapt, o mulţime de oameni – colegii cu care lucrez şi de la care îmi iau energie.
Viaţa personală îmi oferă acel echilibru vital: familia, fiica mea, cei doi câini, filmele romantice, cărţile liniştite. Pentru mine, relaxarea e esenţială. Petrecem atât de mult timp la muncă încât e esenţial ca timpul liber să ne încarce cu adevărat. Echilibrul dintre cele două e ceea ce mă ţine motivată şi centrată.”
Iulia Meiroşu, CFO, Enexus Renewable:
„Am plecat dintr-o carieră solidă în banking, construită în 18 ani, fără să am neapărat nevoie să plec. Eram într-o poziţie stabilă, într-un domeniu care-mi plăcea, dar simţeam că e ceva acolo care mă cheamă. A fost o decizie grea, dar am avut curajul să fac acel pas. Nu aveam nimic aranjat, dar m-am deschis către oportunităţi – şi ele au venit. Astăzi sunt într-un domeniu nou, cel al energiei regenerabile, care mă pasionează şi unde pot folosi tot ce am învăţat în banking. Cred că nimic din ce trăim nu este degeaba. Filosofia antică m-a ajutat enorm în acest proces. Citesc acum o carte despre legile naturii umane, iar povestea despre Pericle, care se retrăgea pentru a invoca raţiunea în decizii dificile, m-a marcat. Şi noi avem nevoie azi să ne izolăm uneori de emoţie – de zgomotul social media – ca să luăm decizii clare, sănătoase. De aceea cred că trecutul şi înţelepciunea veche ne pot ghida şi în prezent.”
Codruţa Furtună, director de vânzări şi distribuţie, Allianz-Ţiriac:
„Am stat în sală alături de colegele mele, care îmi fac inima să bată şi care, poate, ar avea poveşti mai inspiraţionale decât a mea. Am urmărit un mix extraordinar de generaţii, de stiluri şi de forţe. Cred că rolul nostru, al femeilor care urcă pe scenă, este să aducem inspiraţie şi să pregătim scena pentru generaţiile viitoare. Avem datoria să ne susţinem unele pe altele, să construim comunităţi solide şi să fim acolo – una pentru cealaltă.
La Allianz-Ţiriac, în boardul nostru de cinci persoane, trei sunt femei. Nu ne-am propus, dar s-a întâmplat natural. Şi funcţionează. Pentru că diversitatea aduce complementaritate, iar complementaritatea aduce decizii mai bune şi succes sustenabil.
Ce mă relaxează? Fiul meu – e hobby-ul meu principal. Dar şi meditaţia, yoga, natura şi discuţiile cu alte femei. Mă hrăneşte felul în care putem împărtăşi, încuraja, susţine. Poate nu e doar despre cât muncim – ci şi despre cum reuşim să rămânem bine cu noi înşine. Iar dacă suntem bine cu noi, putem construi şi pentru alţii.”
Beatrice Dumitraşcu, CEO, Residential Division, One United Properties:
„Cred cu tărie că nu există diferenţă reală între viaţa profesională şi cea personală. În fiecare dimineaţă am o listă mentală care începe cu «cumpără cafea» şi se termină cu «trimite raportul.» Trăim toate aceste roluri simultan şi e normal. Nu e vorba despre noroc, ci despre viziune, muncă şi perseverenţă. Vision boardul meu e despre bucuria de a începe o zi nouă – pentru că fiecare zi vine cu surprize. Dacă aş putea alege un hobby nou, ar fi ceva simplu: să grădinăresc mai mult, să croşetez mai des. Şi, mai ales, să călătoresc. Bali e locul care mă inspiră cel mai mult.
Iar despre domeniul imobiliar – cred că nu e al femeilor sau al bărbaţilor. E al celor care se implică. Succesul vine din dedicare, nu din gen.”
Adrian Ionescu – head of marketing, Barilla Group
„Cred că defectul unui antreprenor este că uneori crede prea mult în ideile lui şi uită să le valideze din mers. E greu să te desprinzi de propria viziune când ai pus atât de mult suflet în ea. Dar tocmai aici e cheia: să ştii când să te opreşti şi când să insişti.”
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro