Cum reuşesc doi tineri din România să câştige zeci de mii de euro după ce au investit doar 3.000 de euro

Postat la 09 august 2022 56270 afişări

Povestea Fermei Florin Pomicultorul îşi are începutul în anul 2013, în comuna Priboieni, din judeţul Argeş, pe valea râului Cârcinov, iar cel care îi dă numele este Florin Chiuţă, un agricultor care, alături de Ana Maria Chiuţă, şi-a făcut curaj pentru a transforma pasiunea şi investiţiile în agricultură într-un business căruia îi dedică astăzi tot timpul.

„Ferma a fost fondată din dorinţa de a oferi prietenilor fructe şi legume naturale, dar şi produse procesate – suc, gem, dulceaţă, sirop, diferite conserve”, povesteşte Florin Chiuţă. El şi Ana Maria Chiuţă au primit în mare parte ajutorul părinţilor, dar şi al prietenilor, pentru a pune pe picioare ferma şi a reuşi să organizeze diversele activităţi pe care le presupune întreţinerea acesteia. Investiţia iniţială a fost de aproximativ 3.000 de euro, îşi aminteşte cel care este astăzi Florin Pomicultorul.

„Au fost banii necesari pentru material săditor – stoloni de căpşuni şi pomi fructiferi. Am arendat teren din zona noastră, nelucrat, după care am continuat să reinvestim din profit în fiecare an, câte 1.000, 2.000, 10.000 de euro. Astfel, acum avem o fermă modernă de peste două hectare şi utilajele necesare.” După toate aceste investiţii şi extinderi, Ferma Florin Pomicultorul a ajuns să genereze, în 2021, o cifră de afaceri de aproximativ 60.000 de euro şi un profit de 20.000 de euro. Ferma a avut nevoie de trei angajaţi pentru a putea să funcţioneze. „Clienţii noştri sunt persoane fizice, băcănii, hipermarketuri şi prietenii”, spune Florin Chiuţă.

Ferma Florin Pomicultorul vinde atât fructe în stare proaspătă - prune, vişine, cireşe, căpşuni, mere – cât şi sucuri, siropuri, dulceţuri, gemuri şi compoturi.

Cea mai mare parte a producţiei este vândută în Bucureşti, dar o anumită cantitate merge şi către clienţii din zona Argeşului. Ferma Florin Pomicultorul vinde atât fructe în stare proaspătă – prune, vişine, cireşe, căpşuni, mere – cât şi sucuri, siropuri, dulceţuri, gemuri şi compoturi. „Ne dorim să continuăm activitatea, să menţinem suprafaţa de teren pe care o avem deja, să menţinem calitatea produselor şi a serviciilor, să dezvoltăm mai mult partea de procesare şi partea de promovare”, spune Florin Chiuţă despre planurile pe care le are mai departe cu brandul şi businessul Florin Pomicultorul.

În pandemie, afacerea lui a mers surprinzător de bine, spune Florin, mai ales că el şi Ana Maria reuşiseră deja să dezvolte partea de livrare la domiciliu. Mai mult, pe durata celor două luni de lockdown, în primăvara anului 2020, carburantul era foarte ieftin, străzile erau goale, iar maşinile se puteau deplasa foarte uşor. „A fost bine, vânzările au crescut!”, îşi aminteşte Florin Pomicultorul, care se vede însă astăzi în faţa unei alte realităţi, în care contextul economic este mult mai puţin prietenos decât acum doi ani.

Florin Chiuţă, cofondatorul Fermei Florin Pomicultorul: „Ne dorim să continuăm activitatea, să menţinem suprafaţa de teren pe care o avem deja, să menţinem calitatea produselor şi a serviciilor, să dezvoltăm mai mult partea de procesare şi partea de promovare.“



Cinci idei de afaceri de la zero

Izvorul ideilor de business nu seacă niciodată, iar asta o demonstrează atât noile, cât şi vechile generaţii de antreprenori. Ziarul Financiar a pornit în căutare de idei proaspete de afaceri, într-un proiect susţinut de Banca Transilvania, menit să pună în lumină spiritul antreprenorial al României de astăzi. Găsiţi mai jos o selecţie de businessuri pornite de la zero şi mai multe proiecte similare pe platformawww.zf.ro/afaceri-de-la-zero.

Dipit Sauce – brand de sosuri (jud. Bihor)

Fondator: Maximilian Klosowski

Investiţie iniţială: 7.000 de euro

Cifră de afaceri estimată pentru 2022: 50.000 de euro

Prezenţă: naţională


Ecotis – comercializare de panouri solare (jud. Dâmboviţa)

Fondator: Dan Păun

Cifră de afaceri în 2021: circa 1 mil. euro

Prezenţă: naţională


Rulotika – producţie de rulote (jud. Hunedoara)

Fondator: Alexandru Barbu

Prezenţă: naţională


Hyrox44 – şcoală de surf (Constanţa)

Fondator: Bogdan Stăruială

Prezenţă: Constanţa


Harmony Villa – unitate de cazare (jud. Hunedoara)

Fondatori: Robert şi Andreea Bucuroiu

Investiţie iniţială: 50.000 de euro

Prezenţă: Straja, jud. Hunedoara



ZF, Banca Transilvania şi Vodafone  au lansat PROIECTUL AFACERI DE LA ZERO, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

Intraţi pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero şi descoperiţi universul de companii create de micii antreprenori.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.