La doar 16 ani, când mulţi elevi se bucură încă de avantajele adolescenţei, împins de greutăţile financiare de acasă, acest antreprenor a luat o decizie radicală: să emigreze în Cuba pentru a se descurca pe cont propriu. Ce a reuşit peste ani a uimit o lume întreagă

Autor: Andra Stroe Postat la 14 octombrie 2023 2554 afişări

La doar 16 ani, când mulţi elevi se bucură încă de avantajele adolescenţei, împins de greutăţile financiare de acasă Ramón Areces Rodríguez lua o decizie radicală: să emigreze în Cuba pentru a se descurca pe cont propriu. Peste ani, punând cap la cap toate cunoştinţele acumulate, s-a întors în Spania şi a pornit propria companie, El Corte Inglés, un business cu venituri anuale de zeci de miliarde de euro.

Născut în 1904, în familia unor fermieri spanioli, Ramón Areces Rodríguez a reuşit să urmeze doar câţiva ani de şcoală, în oraşul natal, La Mata, Asturias, şi apoi în Grado. Pentru că părinţilor săi le era greu să întreţină cei opt copii, în 1920, adolescent fiind încă, antreprenorul a luat decizia să emigreze în Cuba, pe urmele fratelui său mai mare şi a unchiului său. Ajutat de acesta, a obţinut un loc de muncă în cadrul unui lanţ spaniol de magazine, El Encanto, unde a deprins primele tehnici de vânzare.

La patru ani distanţă a plecat în Statele Unite şi s-a angajat la o firmă de exporturi, experienţă care l-a ajutat să îşi consolideze relaţiile comerciale cu SUA şi Canada. În 1928 s-a întors în Cuba pentru alţi şapte ani, iar apoi a revenit în ţara natală, stabilindu-se la Madrid. Aici, a achiziţionat un magazin de croitorie destinat produselor pentru copii şi a folosit spaţiul comercial, strategic amplasat având deschidere spre trei străzi, pentru a pune, în 1940, bazele propriei afaceri: retailerul de tip department store El Corte Inglés. În anii ’60 Rodríguez a extins compania cu noi unităţi, intrând iniţial în Barcelona, Sevilla şi Bilbao, apoi pe prima piaţă externă, Portugalia.

După ce a devenit infirm din cauza unei afecţiuni medicale, a cedat frâiele businessului nepotului său, Isidoro Álvarez, care lucra în firmă de la 18 ani, numindu-l CEO pe viaţă. Apoi, în 1976, la trei ani distanţă, a pus bazele Ramón Areces Foundation, destinată cercetărilor ştiinţifice şi tehnologice în Spania. După moartea sa, fundaţia a devenit principalul stakeholder în companie, întrucât antreprenorul a decis să îşi doneze toate acţiunile către fundaţia caritabilă căreia i-a dedicate ultimii ani din viaţă.

Sub conducerea lui Álvarez compania a devenit un jucător european cu peste 90 de unităţi şi venituri anuale de circa 15 miliarde de euro.  

Carte de vizită

Ramón Areces Rodríguez, fondator, El Corte Inglés

1. S-a născut în familia unor fermieri din Asturias;

2. La vârsta de 16 ani a emigrat în Cuba şi s-a angajat la un department store, unde a dobândit primele cunoştinţe de retail;

3. A lucrat apoi câţiva ani în Statele Unite, într-o firmă de exporturi;

4. În 1940, întors în Spania, a pus bazele propriei companii: El Corte Inglés;

5. În 1976 a deschis şi o fundaţie caritabilă care îi poartă numele şi căreia i-a dedicat ultimii ani din viaţă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.