Cine este antreprenorul a cărui companie a creat unii dintre cei mai cunoscuţi biscuiţi din lume şi cu ce idee a revoluţionat el întreaga producţie

Autor: Andra Stroe Postat la 29 noiembrie 2022 372 afişări

Cine este antreprenorul a cărui companie a creat unii dintre cei mai cunoscuţi biscuiţi din lume şi cu ce idee a revoluţionat el întreaga producţie

Adolphus Williamson Green nu a experimentat antreprenoriatul de la A la Z, ci a preferat să aleagă „calea uşoară” a fuziunii. Ideea revoluţionară pe a avut-o, de a vinde biscuiţii – anterior comercializaţi în vrac - în ambalaje, nu a rămas însă fără ecou: businessul său, National Biscuit Company, este astăzi parte din portofoliul Mondelēz.

Adolphus Williamson Green s-a născut în Boston, Massachusetts. După ce a terminat liceul – Boston Latin School, s-a înscris la Harvard, unde a studiat Dreptul, absolvind în 1863. Primul job pe care l-a obţinut a fost acela de director al unui liceu din localitatea Groton a aceluiaşi stat. Ulterior, a lucrat ca bibliotecar la o bibliotecă din New York, înainte de a se angaja la firma de avocatură Evarts, Southmayd & Choate, fiind admis în barou în 1873, an în care a şi început să practice avocatura, în Chicago.

În 1890, prin fuziunea a 40 de brutării din regiunea americană Midwest, el a cofondat compania American Biscuit and Manufacturing Company. În 1898, conglomeratul nou format a fuzionat la rândul său cu alte două businessuri similare, conduse de William H. Moore, care achiziţionase Pearson & Sons Bakery, şi John Gottlieb Zeller, fondator al Richmond Steam Bakery, dând naştere unei noi entităţi, National Biscuit Company. Noul business avea un portofoliu de peste 100 de brutării, iar antreprenorul a primit rolul de consilier general al companiei.

Pentru că la începuturile sale în industrie biscuiţii se vindeau în vrac, Green a venit cu o idee inovatoare: a decis să îi ambaleze. Între 1905 şi 1917 a fost preşedinte al companiei, sub mandatul său lansându-se şi o serie de branduri arhicunoscute astăzi, cum e Oreo. În 2000, compania, cunoscută la scară largă ca Nabisco, a fost achiziţionată într-o tranzacţie de aproape 15 miliarde de dolari de Philip Morris, care a inclus-o în portofoliul companiei Kraft Foods, pe care o deţinea, într-una dintre cele mai mari fuziuni din industrie. La 11 ani distanţă, când Kraft Foods a anunţat că se va separa în două divizii, una de produse alimentare, alta de snacksuri, Nabisco a rămas în portofoliul celei din urmă, care a fost redenumită Mondelēz International. Compania a închis, în ultimii ani, mai multe fabrici din Statele Unite, inclusiv o unitate de 170.000 de metri pătraţi din Chicago, în care lucrau în jur de 1.200 de persoane, şi o alta din Fair Lane, care a fost vândută unui dezvoltator imobiliar pentru suma de 146,5 milioane de dolari. Producţia din fabricile închise a fost mutată, potrivit presei internaţionale, în Mexic.  

è

Adolphus Williamson Green, cofondator, Nabisco

1. S-a născut pe 14 ianuarie 1843, în Boston, Massachusetts;

2. A urmat cursurile Boston Latin School şi ale Universităţii Harvard;

3. Înainte de a deveni antreprenor şi fondator al companiei Nabisco, a fost director de liceu, librar şi avocat;

4. A fost căsătorit cu Esthher Walsh, alături de care a avut un fiu şi cinci fiice;

5. Antreprenorul a murit în primăvara anului 1917, în apartamentul său din hotelul Plaza din Manhattan, în care locuia de mai mult timp.

La acea vreme,

avea o avere de

2,4 milioane de dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.