LIVE: ZF Real Estate by Storia - Ce trebuie să ştii ca să devii agent imobiliar?

Cum să eviţi site-urile false de cumpărături online

Postat la 16 ianuarie 2014 1598 afişări

Deşi România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al celor care cumpără produse online, tot mai mulţi români comandă produse sau servicii pe Internet, folosind ca metodă de plată cardurile de debit sau credit. Cu cât sunteţi mai sceptic referitor la oferte sau promoţii online, cu atat aveţi mai multe şanse să rămâneţi cu banii pe card.

Cum să eviţi site-urile false de cumpărături online

Există însă o serie de lucruri de care trebuie să vă feriţi atunci când cumpăraţi din faţa calculatorului. Oricât de sigure sau serioase ar părea unele site-uri, există posibilitatea ca ele să fie de fapt faţade pentru înşelătorii. Puteţi evita capcanele întinse pe Internet urmând metodele prezentate în continuare.

Deşi pe piaţă sunt prezente numeroase programe care verifică paginile şi vă avertizează în cazul în care urmează să accesaţi un site dubios, este recomandat ca şi dumneavoastră să faceţi o serie de verificări preliminare înainte de a vă introduce datele personale.

În primul rând, citiţi cu mare atenţie fiecare mail primit şi nu daţi crezare ofertelor fabuloase care vi se oferă. Urmăriţi cine v-a trimis mail-ul, la ce magazin sau magazine face referire şi mai ales comparaţi oferta primită cu altele similare, a căror bază reală o cunoaşteţi. Spre exemplu, dacă în mod normal magazinele electronice oferă reduceri promoţionale de până la 40-50% la tablete, este greu de crezut că o ofertă primită care specifică o reducere de 80-90% poate fi reală.

Accesaţi site-ul magazinului de pe care cumpăraţi în mod constant şi adăugaţi un Bookmark pentru pagina respectivă în browser-ul dumneavoastră. Astfel, atunci când aflaţi despre o nouă ofertă, puteţi accesa magazinul prin Bookmark, fără a mai fi nevoie să daţi click pe link-ul primit prin mail. Este o solutie extrem de eficientă împotriva paginilor "oglindă", copii aproape perfecte ale celor reale şi care preiau în mod fraudulos datele personale ale utilizatorilor.

O variantă ceva mai complicată din punct de vedere tehnic este trecerea temporară la un sistem de operare Linux, atunci când vă faceţi cumpărăturile online. Acest tip de sistem de operare poate fi rulat de pe un CD şi permite navigarea pe Internet într-un mediu mult mai sigur decat Windows-ul.

Atunci când accesaţi diferite site-uri online, calculatorul stochează o serie de fişiere denumite "cookies". Acestea pot conţine viruşi sau coduri maliţioase, astfel încât este indicat să le ştergeţi din istoricul browser-ului în mod constant.

Alegeţi un singur calculator pentru toate achiziţiile pe care le faceţi online - nu este recomandat să introduceţi datele personale pe calculatoare ce nu vă aparţin. Cumpărăturile efectuate pe telefonul mobil sau tabletă prezintă de asemenea un risc mai ridicat.

Urmărește Business Magazin

/analize/comert/cum-sa-eviti-site-urile-false-de-cumparaturi-online-11911358
11911358
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.