Retrospectiva anului economic 2012, ENERGIE - Un an cu de toate

Autor: Roxana Petrescu Postat la 18 decembrie 2012 49 afişări

DUPĂ UN AN 2011 ÎNCHEIAT CU O PIERDERE DE ANSAMBLU de aproape 777 mil. lei calculată după standardele contabile româneşti, nici trecerea la sistemul de raportare internaţional (IFRS) n-a îmbunătăţit cu mult situaţia, având în vedere că după profitul de 116 mil. lei consemnat în primul trimestru din 2012, jumătatea anului indica din nou o pierdere de 192 mil. lei, generată de majorarea cu 3,5 mld. lei a provizioanelor.

NICIUN MANAGER PRIVAT nu a fost adus la conducerea vreunei mari companii de stat, niciun investitor nu a venit să se intereseze de reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă sau de hidrocentrala de un miliard de euro Tarniţa-Lăpuşteşti, nicio listare pe bursă din toate cele anunţate nu a avut loc. Anul 2012 părea a fi doar un alt an din energie în care mai nimic nu avea să se întâmple, cel puţin pe partea în care administrator este statul român. Şi totuşi, vara anului a adus o veste care a zguduit întregul mediu de business, Hidroelectrica, perla sistemului energetic local, cerându-şi singură insolvenţa pe 15 iunie. Cinci zile mai târziu producătorul de energie chiar intra în insolvenţă, luându-i prin surprindere pe bacherii care au creditat compania fără a lua vreodată în calcul o astfel de posibilitate, pe furnizorii de servicii, pe toţi cei care aveau vreun contract cu această firmă cu afaceri de peste 700 mil. euro. Odată cu intrarea în insolvenţă, 6 din cele zece mari contracte directe de vânzare a energiei au fost denunţate, în prezent energia hidro fiind vândută în mod direct numai către Alro, Elsid, Electrocarbon şi Electromagnetica. Euro P.E.C., EFT AG, EFT România (Energy Financing Team), Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie şi la final Energy Holding au fost rând pe rând decuplate după ce numai în perioada 2006 - 31 mai 2012 au provocat o pierdere de circa 3 mld. lei (circa 700 mil. euro). Potrivit calculelor ZF, în total, de la semnarea acestor contracte, în anii 2003-2004, pierderile ar putea fi de circa 1,5 mld. euro. Conform celor mai recente informaţii disponibile, Hidroelectrica ar putea ieşi din insolvenţă anul viitor.

IN CEEA CE PRIVEŞTE ÎNSĂ PARTEA DE PROIECTE PRIVATE, lucrurile s-au mişcat mult mai bine. În vara acestui an, Petrom, cea mai mare companie din România, a finalizat prima centrală pe gaze făcută în ultimii 20 de ani pe plan local. Proiectul de 860 de MW, care este mai mare decât un reactor al centralei nucleare de la Cernavodă, a necesitat investiţii de 530 mil. euro. Cu acest proiect, Petrom a intrat în liga mare a producătorilor de energie, cu o cotă de piaţă de 8-9%. În noiembrie, cehii de la CEZ au finalizat parcul eolian Fântânele-Cogealeac, România devenind ţara cu cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa. În total cehii au montat 240 de turbine eoliene pe raza celor două comune după o investiţie de 1,1 mld. euro. Energia eoliană a atras anul acesta, potrivit celor mai recente date, peste 1,4 mld. euro, iar până la finalul anului suma ar putea ajunge la 2 mld. euro. 2012 devine astfel cel mai bun an din ultimii 22 în ceea ce priveşte investiţiile în noi unităţi de producere a energiei electrice, majoritatea proiectelor puse în funcţiune fiind realizate de investitori străini.

În domeniul petrolului şi al gazelor naturale ştirea anului a fost identificarea de către Petrom şi ExxonMobil, prin intermediul primei sonde făcute la mare adâncime în Marea Neagră, Domino - 1, a unei acumulări de gaze de circa 84 de miliarde de metri cubi.

Urmărește Business Magazin

/analize/energie/retrospectiva-anului-economic-2012-energie-un-an-cu-de-toate-10397399
10397399
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.