Real Estate. Acceleratorul educaţiei în imobiliare

Autor: Ioana Matei Postat la 21 decembrie 2024 60 afişări

Intrarea în domeniul imobiliar vine cu aşteptări mari, dar şi cu obstacole pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu domeniul.Primele şase luni sunt de obicei cele mai dificile, iar statisticile arată că doar 20% dintre noii intraţi reuşesc să treacă de primul an. Cum ar putea fi depăşite aceste statistici de cei care îşi doresc o carieră în domeniu?

 

Lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Mulţi vin cu aşteptări mari, dar descoperă că trebuie să treacă printr-o perioadă de vale a depresiei – primele şase luni sunt foarte dificile. De exemplu, clienţii pentru case de un milion de euro sunt extrem de puţini, iar concurenţa este acerbă. Statisticile arată că doar 20% dintre cei care încep o carieră în imobiliare trec de primul an, iar mai puţin de 2% îşi construiesc o carieră de lungă durată”, a spus Alex Printz, cofondator al Acceleratorului de Performanţă în Imobiliare, în cea mai recentă ediţie a emisiunii ZF Real Estate by Storia. El a fondat alături Răzvan Marinescu acest accelerator, care are la bază un program în domeniul imobiliar, destinat să sprijine atât profesioniştii cu experienţă, cât şi pe cei aflaţi la început de drum. Cei doi antreprenori au dezvoltat anterior şi reţeaua de agenţii imobiliare Mr.

Exclusivitate. Noul proiect, construit în decursul a trei ani potrivit celor doi fondatori, are ca obiectiv principal crearea unui mediu educaţional şi practic care să ajute participanţii să obţină venituri constante şi să-şi echilibreze viaţa profesională şi personală. „Când am pornit acest program, nu ne-am propus să devenim o alternativă la francize. Am început cu un curs mic, pe care l-am testat în Cluj şi Sibiu, şi am observat un interes foarte mare. De acolo, programul a crescut organic, în funcţie de feedbackul participanţilor”, a povestit Alex Printz. El explică faptul că antreprenorii din imobiliare se confruntă adesea cu provocarea de a genera venituri stabile, dar şi de a avea timp pentru ei înşişi.  „Ştiţi, până la urmă, asta este provocarea antreprenorului din ziua de azi, indiferent de domeniu: să obţină venituri constante şi să aibă timp şi pentru el. Dacă nu ai timp pentru tine şi ajungi acasă la ora 22, este o problemă – practic, nu mai eşti antreprenor, ci un «soloprenor» care lucrează neîntrerupt”, adaugă Răzvan Marinescu. Programul urmăreşte să ofere soluţii practice pentru această problemă, punând accent pe trecerea de la teorie la practică. Comunitatea formată în jurul acceleratorului este una dintre cheile succesului. Cu participanţi din România şi Republica Moldova, aceasta le oferă consultanţilor sprijinul necesar pentru a depăşi momentele dificile şi pentru a-şi menţine motivaţia. În cadrul acceleratorului, participanţii învaţă încă de la început că succesul nu vine peste noapte. „Prima lecţie este să îţi ajustezi aşteptările şi să fii pregătit psihologic. Succesul pe termen lung necesită timp şi perseverenţă”, adaugă Alex Printz. Programul include opţiuni flexibile, accesibile ca preţ, astfel încât fiecare cursant să poată alege direcţia potrivită, fie că este vorba despre franciză sau despre dezvoltarea propriei afaceri. Referindu-se la dinamica pieţei imobiliare, Răzvan Marinescu observă că 2023 a fost un an plin de provocări, dar şi de oportunităţi. În Bucureşti, de exemplu, există un deficit de peste 300.000 de unităţi locative, ceea ce indică o cerere ridicată. „Dobânzile sunt în scădere, iar salariile au crescut, creând un context favorabil pentru investiţii,” explică acesta. 

În concluzie, cei doi fondatori au încurajat persoanele interesate să înceapă o carieră în imobiliare chiar acum. „Este momentul perfect. Legislaţia în curs de implementare va profesionaliza piaţa, iar cu educaţia şi mentorii potriviţi, poţi avea succes,” afirmă Răzvan. Alex completează, subliniind că această meserie oferă satisfacţii atât financiare, cât şi emoţionale, dacă este abordată cu seriozitate şi asumare. Răzvan Marinescu adaugă că programul îşi propune să transforme consultanţii imobiliari în adevăraţi „superstaruri” ale industriei, oferindu-le o gamă largă de cursuri, de la tehnici de vânzare consultativă la utilizarea inteligenţei artificiale, storytelling şi copywriting. Prin colaborarea cu traineri de top, acceleratorul asigură o educaţie completă, menită să răspundă cerinţelor pieţei actuale şi să anticipeze tendinţele viitoare. Referindu-se la felul în care a evoluat piaţa rezidenţială, prin prisma experienţei lor cu agenţia Mr. Exclusivitate, care este un business nişat, de reprezentare exclusivă,  cei doi spun că anul 2024, chiar şi 2023, au fost nişte ani incredibili pentru piaţa imobiliară din România în ansamblu: „Am trecut printr-o perioadă foarte ciudată după pandemie încoace. O perioadă de recul, o perioadă de revenire, o perioadă de absorbţie uriaşă a produselor imobiliare şi o perioadă de reticenţă în achiziţii imobiliare”. Alex Printz observă că există cerere mare, deficit de livrare mare, ceea ce înseamnă potenţial pe termen lung: „Asistăm acuma la dobânzi care din câte ştiu, au scăzut sub 5%, ceea ce ce înseamnă o creditare cu potenţial mai mare înseamnă achiziţii mai multe pe piaţa imobiliară”. Ce va urma? „Cred că urmează cel puţin trei-cinci ani de creştere dacă nu se întâmplă nimic cataclismic din punct de vedere economic, război şi tot felul de nebunii. Deci dacă trendul e OK, putem face un pariu că vor urma 5 ani de de creştere susţinută”.   

 

Carte de vizită Răzvan Marinescu:

1. Este un antreprenor şi mentor în domeniul imobiliar, cu experienţă de peste 15 ani în imobiliare, brokeraj de credite şi asigurări;

2. Cofondator al Acceleratorului Imobiliar şi Mr. Exclusivitate, coordonează programe de educaţie şi dezvoltare profesională pentru agenţi imobiliari.

Sursa: LinkedIn

Un sfat pentru cei care îşi doresc să devină agenţi/consultanţi imobiliari?

Răzvan Marinescu: Eu am fost în mai multe domenii, am fost şi în producţie şi în vânzări, în zona de televiziune, ziar, tipografie, construcţii ş.a.m.d. Am avut foarte mulţi oameni în subordine, am avut multe afaceri pe care le-am gestionat şi pot spune cu mâna pe inimă că acest domeniu imobiliar cumva îţi satisface două lucruri foarte importante pentru tine. Este vorba despre partea emoţională când vezi bucurie omului care îţi mulţumeşte că l-ai ajutat, când nu ştie ce să-ţi mai facă, să-ţi cumpere o floare, o ciocolată etc, dar şi satisfacţia financiară. 


Carte de vizită Alex Printz:

1. Este mentor şi antreprenor cu peste 20 de ani de experienţă în domeniul imobiliar, financiar şi al educaţiei profesionale;

2. Cofondator al Acceleratorului de Performanţă în Imobiliare şi al Mr. Exclusivitate,  spune că susţine dezvoltarea profesională a agenţilor prin programe de mentorat, modele de afaceri testate şi soluţii integrate;

3. Autor al cărţilor „Cum să ai succes în imobiliare” şi „Pune produse pe raft”, promovează educaţia şi inovaţia ca piloni ai succesului antreprenorial.

Sursa: LinkedIn

Un sfat pentru cei care îşi doresc să devină agenţi/consultanţi imobiliari?

Alex Printz: Este unul din cele mai bune momente să intri în businessul de real estate şi spun că e unul din cele mai bune momente pentru că ne apropiem de implementarea legislaţiei agentului imobiliar. Există super cursuri, nu doar al nostru, super traineri în domeniul imobiliar, super programe de pregătire în domeniul imobiliar şi, culmea, super afaceri în domeniul imobiliar care funcţionează cu antreprenori de top, nu doar noi, care au construit modele de succes, unde oamenii vin şi construiesc businessuri de succes. Aşadar, dacă e să te decizi să intri în imobiliare, acum e cel mai bun moment înainte de a porni tot vălul cu toate legile şi  businessurile care se construiesc în continuare.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.