Cum se fabrica laptele intr-o fabrica high-tech
Ambitii mari pe timp de criza: israelienii de la Tnuva pariaza pe cresterea vanzarilor de lapte la 10% din valoarea pietei, care a depasit 40 de milioane de euro in primele sapte luni ale anului.
Singura parte din alimentatia animalelor in care intervine omul este distribuirea hranei, cu ajutorul unui tractor special, pana la spatiul alocat fiecarui animal - circa 20 mp intr-o hala deschisa. "Animalele sunt ferite de vant prin perdele din cauciuc speciale, iar vara le asiguram un sistem de ventilatie, pentru a le proteja de caldura", afirma Brown. Spre deosebire de vacile care merg cu cireada la pascut, animalele dintr-o astfel de ferma au parte doar de plimbarile catre sala de muls - trei pe zi. In sala de la ferma Tnuva incap 50 de vaci in acelasi timp. {i aici, interventia lucratorilor este minima: trebuie sa conecteze aparatele la ugerele animalelor si sa supravegheze tabloul de control instalat in dreptul fiecarui loc de muls. Pe ecrane apar detaliile legate de cantitatea de lapte pe care o da vaca, precum si parametrii ce pot indica aparitia unei eventuale boli. Doar 750 de vaci din cele 1.300 dau lapte, restul fiind juninci, iar cantitatea medie de lapte produsa zilnic de fiecare vaca este de 30 de litri. Astfel, cele 20 de tone produse zilnic la ferma asigura cam o treime din materia prima necesara in fabrica Tnuva.
Compania nu este singurul procesator de lapte care a investit in propria ferma. Albalact, singura companie cu capital romanesc din topul procesatorilor autohtoni, a construit o astfel de ferma la Vaidei (judetul Alba).
Sondaj Știu
Ești de acord ca viitorul Președinte să dizolve Parlamentul, pentru a reflecta voința de acum a electoratului?
Ceilalti mari procesatori - La Dorna, Danone sau Friesland Foods - au preferat sa investeasca in parteneriate cu fermieri. Astfel, Danone a alocat in ultimii cinci ani un buget de 4,5 milioane de euro in dezvoltarea fermelor partenere, pentru a le aduce la un standard de productie european.
Laptele colectat de aparatele de muls este racit si transportat prin conducte de inox pana la tancul de stocare. "Avem o capacitate de stocare de 28.000 de litri de lapte, dar pe viitor intentionam sa mai cumparam un tanc", spune Brown. Mai departe, laptele pleaca in fiecare zi spre fabrica Tnuva din Popesti-Leordeni, aflata la o distanta de o jumatate de ora de mers pe centura Bucurestiului. Fabrica, finalizata in 2007, este singura unitate de productie construita de la zero de israelieni in alta tara decat cea de origine. Decizia de a intra pe piata romaneasca, puternic concurentiala, in care sunt prezente multinationale precum Danone, Lactalis si Friesland, a avut la baza un ritm anual de crestere de peste 20% vreme de mai multi ani la rand.
La fabrica ajunge si lapte de la ferme partenere din toata tara, care intrunesc standardele de calitate impuse de Tnuva. "Momentan suntem multumiti cu impartirea surselor de lapte intre ferma proprie si fermieri", declara Adriana Ionescu. Cisterna intra in sala de descarcare a laptelui, de unde sunt prelevate probe pentru testele microbiologice.
"In tot acest timp, laptele nu este descarcat, asteptand rezultatele testelor. Daca nu este conform calitativ, laptele este refuzat, indiferent daca este din ferma proprie sau de la alti parteneri", spune Corina Vurada, specialist in domeniul calitatii. Pana acum insa nu s-a intamplat niciodata ca fabrica sa refuze vreun transport de lapte. Dupa primirea aprobarii de la laboratorul intern, laptele este descarcat prin furtune care sunt conectate direct la cisterna, iar containerul este spalat, pentru a indeparta orice urma de lapte.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro