Producatorii romani sufocati de lupta cu multinationalele
Romanii mai detin o bucata destul de mica din productia de medicamente locala, dominata deja de cativa ani buni de companii internationale de profil. Cota localilor din piata slabeste insa si mai mult cand este luat in calcul potentialul acestor companii de a creste sau de a fi vandute.
Si nu este o intamplare faptul ca acum, cu o singura exceptie semnificativa (Antibiotice Iasi - n. red.), au actionariat international”, explica Petru Craciun, directorul general al Cegedim, companie de cercetare de piata pentru industria farma. La momentul actual, pe lista firmelor cu actionariat roman, se afla Antibiotice Iasi, Hofigal, Fares Orastie, Plant Extract, Dacia Plant, Magistra Constanta, Vim Spectrum, Arena, Laropharm sau Plantavorel.
Dintre toti producatorii din Romania, aproximativ 5% este cota celor activi in segmentul suplimente nutritive si medicamentelor naturiste. Companii ca Hofigal sau Dacia Plant cred ca, in urmatorii doi-trei ani, ponderea produselor naturale ar putea depasi 20-30% din piata, insa asta depinde si de puterea de cumparare. Desigur, parerile sunt impartite, directorul Cegedim spunand ca nu vede o dezvoltare semnificativa a acestui segment pe termen mediu: “Piata produselor naturale nu este prea dezvoltata la noi, desi ar fi interesanta, pentru ca avem un potential agricol considerabil, dar subutilizat”.
Suplimentele alimentare reprezinta 100% din veniturile Dacia Plant, firma brasoveana, care pregateste pentru acest an investitii de 300.000 de euro in retehnologizare si dezvoltarea suprafetelor cultivabile proprii.
Ionut Costin, directorul de comunicare al companiei, spune ca strategia este ca pana la finalul lui 2010 fabrica sa lanseze 50 de produse noi. Pentru Hofigal, suplimentele reprezinta cam trei sferturi din vanzari, iar Stefan Manea, proprietarul companiei, intentioneaza sa mentina aceasta pondere, responsabila de o mare parte din profitul de 500.000 de euro de anul trecut.
Un laborator nou, de 100.000 de euro, un buget de marketing de aproximativ 25.000 de euro si implementarea agriculturii ecologice pe cele 35 de hectare detinute de producator (proiect de “foarte multe sute de mii de euro”) sunt planurile pe termen mediu ale Hofigal, chiar daca problemele legate de neincasarea la timp a platilor de la distribuitori a dus la o reducere a chefului de investitii pentru multi producatori din domeniu. Dezvoltarea Hofigal nu are legatura cu planuri de vanzare a companiei, subliniaza oficialii producatorului de medicamente naturiste: “Am tatonat terenul acum un an si jumatate, dar deocamdata nu suntem interesati, nu este momentul.
Poate ne vom gandi iar, vom vedea cum terminam anul 2009”. Dificultatile financiare actuale au redus entuziasmul pentru investitii, spune Petru Craciun, dupa opinia caruia singurul producator tentant pentru o achizitie este Antibiotice Iasi, care si-a pastrat insa actionariatul de stat, fara perspective de a fi scos la vanzare prea curand. “Ceilalti (jucatori locali - n.red.) se gasesc intr-o situatie mai putin favorabila, intrucat piata romaneasca, dupa ce a fost destul de atractiva in ultimii doi-trei ani, acum este destul de neatractiva, mai ales ca ne pozitionam ca piata cu cel mai mic pret din Europa”.
Producatori autohtoni de medicamente
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro