Transformare prin inovare
Digitalizarea remodelează activitatea din fiecare sector al economiei, atât la nivel local, cât şi la nivel global, pe măsură ce jucătorii din diferite domenii adoptă şi integrează cele mai noi tehnologii. În acest context, compania Leviatan Design a decis să investească semnificativ în ultimii ani pentru a implementa în activitatea din sectorul construcţiilor inovaţii precum automatizări de procese, tehnologie mobilă de comunicare şi procesare a datelor, dar şi echipamente de ultimă generaţie precum scannere 3D, drone sau Microsoft HoloLens.
În domeniul construcţiilor tehnologiile au pătruns destul de greu şi poate mult mai târziu decât în celelalte. Chiar dacă digitalizarea în acest sector economic a avut un ritm mult mai lent faţă de alte industrii – dată fiind inerţia destul de mare, dar şi complexitatea ridicată a operaţiunilor din domeniu – dezvoltarea accelerată a aplicaţiilor informatice reprezintă cu siguranţă principala sursă de suport în abordarea şi transformarea procesului de proiectare şi de execuţie în domeniul construcţiilor”, a explicat Maria Vasi, coordonator birou structuri în cadrul Leviatan Design, în timpul videoconferinţei „Cele mai inovatoare companii din România 2021 – Cum accelerăm inovarea în România?
”, organizată în parteneriat cu BAT şi Leviatan Design.
Compania Leviatan Design este un furnizor de soluţii integrate de inginerie civilă şi construcţii de la concept până la realizare. Aceasta este una dintre primele companii din domeniu care a spus un „da” răspicat progresului tehnologic şi care a început să implementeze cele mai noi inovaţii în propriile procese. „În ultimii trei ani am implementat tehnologii de ultimă generaţie care au implicat alocare de resurse financiare undeva între 500.000 şi 1 milion de euro, reprezentând tehnologie, software, dar şi partea de training. Investiţia în tehnologie şi în instrumente de automatizare reprezintă una dintre priorităţile noastre”. Astfel, compania a digitalizat toate procesele de proiectare şi a implementat platforme şi soluţii care au eficientizat atât procesul de proiectare, cât şi urmărirea lucrărilor.
Printre acestea se numără automatizările de procese, big data, tehnologia mobilă de comunicare şi procesare a datelor, dar şi echipamente precum HoloLens sau scannere 3D.
„Adaptarea la noua paradigmă tehnologică a fost posibilă prin ghidarea activităţii noastre în funcţie de noile instrumente IT şi de adoptarea conceptelor metodologiei de lucru BIM (Building Information Modeling) – care reprezintă un mod colaborativ de lucru în baza căruia ne-am pus şi noi crearea tuturor paşilor de lucru în procesul de proiectare şi de urmărire a lucrărilor”. Concret, Leviatan Design utilizează un mediu comun de date pentru partajarea şi stocarea informaţiilor de care au nevoie toţi membrii echipei în orice moment. Totodată, cu ajutorul acestui mediu comun de date compania partajează documentele legate de procesele de proiectare. „Această modalitate de lucru integrată şi digitală pe care o avem deja implementată de mai mulţi ani a devenit foarte utilă şi extrem de apreciată de către toţi specialiştii noştri pe perioada lockdownului, dar şi ulterior. Această validare a modalităţii de lucru, dar şi evoluţia percepţiei generale asupra digitalizării în compania noastră au permis chiar şi la nivel de management al schimbării o acceptare mult mai mare din partea colegilor”.
Cu tehnologia în teren
Concepte precum realitate virtuală, realitate augmentată sau realitate mixtă îşi fac loc din ce în ce mai mult în viaţa cotidiană a businessului, iar Leviatan Design foloseşte conceptul de realitate mixtă în mod integrat cu mediul de lucru colaborativ. „Ce reprezintă în practică? Se încarcă modelul 3D în software-ul echipamentului HoloLens, utilizatorul îşi pune pe cap casca cu ochelarii, iar pe lentilele ochelarilor sunt proiectate hologramele modelului 3D. În funcţie de specialitate şi de locul în care sunt utilizaţi ochelarii – pot fi utilizaţi atât în biroul de proiectare pentru coordonare, dar şi pe situl lucrării în şantier – se pot vedea detaliile proiectului, arhitectură, structură, compartimentări, design”.
Prin urmare, beneficiarul poate avea o viziune mult mai clară asupra modului în care va arăta proiectul la finalizare şi poate veni cu feedback către echipele de proiectare încă din etapele incipiente ale proiectului. Mentalitatea de inovaţie a dat roade în cadrul companiei, spune Maria Vasi, întrucât Leviatan Design a resimţit o evoluţie puternică într-un timp scurt în urma adoptării celor mai sofisticate tehnologii din domeniu. „Acest lucru a contribuit la setarea unei noi viziuni la nivelul companiei, şi anume am demarat un proiect intern de R&D cu o echipă de programatori în vederea stabilirii unui nivel îmbunătăţit, customizat, dedicat nevoilor noastre pentru automatizare şi interconectarea datelor în vederea recentrării efortului de proiectare de pe proces pe creativitate. În acest moment în activitatea de proiectare se consumă mult timp pentru modelare, concept, pentru toate informaţiile necesare proiectării şi realizării produsului cerut de beneficiar, şi acest timp îndelungat scurtează automat procesul de creaţie”.
O altă tehnologie adoptată de Leviatan Design este scanarea laser 3D, care vine în ajutorul oricărui inginer, arhitect sau specialist implicat, în contextul în care se pot scana miliarde de puncte ale terenului, ale mediului de construcţie sau ale oricărui element. Toate acestea generează o suprafaţă virtuală care poate fi importată în programele de proiectare BIM. Astfel, se obţine o imagine exactă a întregului ansamblu, iar procesul se eficientizează. „Care este scopul implementării tuturor acestor tehnologii? Prin implementarea modului colaborativ de lucru, a tehnologiilor de realitate mixtă şi a celor de scanare 3D, punem bazele integrării conceptului de «digital twin» în cadrul procesului de proiectare. Acesta va constitui proiectul aşa cum a fost executat, să poată fi pus la dispoziţia beneficiarului pentru a folosi la capacitate maximă software-urile de facility management.
Astfel, prin integrarea modelului 3D din teren cu modelul 3D proiectat completăm această dimensiune digital twin a standardului BIM”. Pentru context, conceptul de digital twin reprezintă un model virtual al unui proces, produs sau serviciu, care poate implica senzori ce furnizează date în timp real şi poate integra elemente precum IoT, inteligenţă artificială şi analiză software. Datele colectate contribuie la crearea modelului virtual şi ajută la vizualizarea produsului final. „La ce ne ajută crearea acestei dimensiuni de digital twin? Ajută la reducerea costurilor de exploatare şi a consumului de energie, aspecte care vor constitui în mod uzual aproximativ 90% din costul total al clădirilor, atât în faza de investiţie, cât şi în faza de exploatare, conform estimărilor actuale. (...) Vizăm atingerea obiectivului de a livra clădiri şi proiecte inteligente şi inteligent proiectate, care să respecte standardele actuale de susenabilitate şi viitoarele standarde referitoare la clădiri cu o amprentă de carbon neutră”.
Procesul de inovare
Maria Vasi a contribuit şi la dezbaterea din cadrul videoconferinţei, unde s-a discutat despre poziţia României de „inovator emergent” în cadrul European Innovation Scoreboard 2021, tabloul de bord al inovării în UE. Ea consideră că această poziţie este legată şi de natura procesului de inovare, care este unul îndelungat. „Procesul inovativ pentru a fi implementat în cadrul unei companii implică şi necesită foarte mult timp, investiţii majore, alocări suplimentare de resurse şi timp, iar drumul de la idee la punerea în practică nu se întâmplă de pe o zi pe alta, nu se întâmplă automat, şi acesta ar putea fi unul dintre motivele pentru care ritmul de inovare în domeniul construcţiilor este unul lent.
Chiar şi pentru optimizarea unui flux de lucru simplu este un proces îndelungat până ca acesta să ajungă să aducă plus valoare, însă pentru noi ca şi companie din domeniul construcţiilor acest proces a devenit aproape indispensabil, pe de o parte datorită provocărilor ridicate de pandemie şi pe de altă parte datorită faptului că digitalizarea reprezintă viitorul şi nu ne putem digitaliza fără a realiza procesul de inovaţie”.
O altă temă importantă în ceea ce priveşte inovaţia şi mecanismele inovării ţine de adopţie, în contextul în care oamenii sunt cei care trebuie să fie deschişi către utilizarea celor mai noi tehnologii. „Pe toată perioada de implementare a acestor tehnologii am constatat că majoritatea specialiştilor sunt deschişi la adoptarea de noi tehnologii atunci când văd avantajele, dacă uşurează anumite etape din proces, dacă automatizează anumite etape.
Astfel, noi am pus bazele unui proces foarte bine pus la punct de analizare a ideilor, de studiere a celor mai bune tehnologii, de verificare a paşilor de implementare, de stabilire a acestora în acord cu nevoile firmei şi cu rezultatele pe care le dorim”. Totodată, Leviatan Design a implementat în procesul de lucru o secţiune de „lecţii învăţat”, ceea ce înseamnă că la finalul fiecărui proiect specialiştii care au participat sunt încurajaţi să identifice problemele care au apărut, să propună şi să vină cu soluţii de îmbunătăţire, astfel încât procesul este îmbunătăţit continuu, iar specialiştii sunt încurajaţi să identifice ce mai poate fi automatizat în activitatea companiei.
În ceea ce priveşte modul în care poate fi încurajată inovarea în sectorul construcţiilor, Maria Vasi a recomandat constituirea unor grupuri de lucru care să aducă la aceeaşi masă toate părţile implicate, de la sectorul public, până la sectorul privat şi cel academic. „Putem recomanda constituirea de grupuri de lucru din care să facă parte atât companiile cu experienţă practică de lucru, companiile emergente din tehnologie, cât şi reprezentanţii industriilor care au rol operaţional în domeniul construcţiilor. Totodată, ar fi foarte important ca în aceste grupuri de lucru să participe şi decidenţii din instituţiile cu rol de reglementare şi reprezentanţii universităţilor de profil. Aceste grupuri ar putea să stabilească proiecte-pilot cu obiective clare, care apoi să fie testate localizat, iar concluziile şi lecţiile învăţate din aceste proiecte pot aduce o ameliorare şi o implementare mult mai rapidă a digitalizării în construcţii.”
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro