La 28 de ani a reuşit ceea ce mulţi antreprenori încearcă: conduce un business de 500.000 de euro

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 14 iulie 2016 9076 afişări

La 28 de ani, Adrian Enache pare să fi reuşit ceea ce mulţi alţi antreprenori încearcă: este cofondator şi general manager al The Masterplan, o companie românească de marketing digital care va ajunge anul acesta la afaceri de peste 500.000 de euro.

La 28 de ani a reuşit ceea ce mulţi antreprenori încearcă: conduce un business de 500.000 de euro

Adrian Enache, absolvent al Facultăţii de Informatică din cadrul Universităţii Bucureşti, a înţeles potenţialul unei afaceri în zona de integrabilitate a serviciilor de marketing - alinierea mesajelor în toate canalele, mai simplu spus - aşa că a decis să pună bazele unei companii dedicate acestui segment. „După ani petrecuţi în industrie şi după ce m-am specializat, am înţeles unde sunt oportunităţile de dezvoltare. Acest nivel este accesibil doar celor cu adevărat pasionaţi de ce fac şi cu dorinţa de a realiza mai mult. Nevoia din industrie despre care vorbim este evidentă încă din modul de organizare. Am identificat o lipsă a integrabilităţii serviciilor, dar şi a viziunii de afaceri“, spune el. „Nu este de ajuns să vinzi bannere şi campanii cu un target pe care îl primeşti de la client, ci trebuie să rezolvi o problemă a partenerului respectiv, să ajungi să înţelegi specificul afacerii şi implicaţiile lui. Am reuşit să ne impunem în piaţă prin rezolvarea problemelor partenerilor noştri, acestea începând de la loializarea clienţilor existenţi şi ajungând la repararea imaginii online. Ne-am făcut simţiţi prin creşterea cifrei de afaceri a clienţior noştri şi prin transformarea businessului lor într-unul digital, alături de canale de vânzare online precum e-commerce sau omnichannel commerce.

Experienţa a acumulat-o alături de fraţii Cernătescu în cadrul Infinit Solutions, una dintre cele mai mari agenţii de digital din România. Povestea acesteia a început în sufrageria unui prieten care îşi dăduse restanţele şi plecase acasă, îşi amintea Alex Cernătescu în cadrul unui interviu pentru Business Magazin. După mai multe joburi în IT, internet şi telecom a simţit nevoia de a crea ceva nou. A avut revelaţia că există potenţial de a începe o afacere în această piaţă în momentul în care a observat, lucrând într-o agenţie americană pentru diferite agenţii de comunicare clasică, că discuţia legată de digital nu se afla printre priorităţi. L-a cooptat în afacere pe fratele lui, Andrei, absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucureşti, şi au început să construiască afacerea Infinit Solutions Agency. Cu o investiţie iniţială zero şi cu calculatoarele de acasă, din  sufragerie, au început primele proiecte; clienţi precum Coca-Cola şi Cosmote s-au arătat printre primii încântaţi de această abordare. Iar dacă la început lucrau prin intermediul altor agenţii de comunicare, după doi ani au început să preia clienţi în mod direct, aspect care s-a reflectat în evoluţia companiei: de la o cifră de afaceri de 50.000 de euro în 2007 au ajuns la 100.000 în 2008, 300.000 în 2009, iar în 2010 au depăşit milionul de euro. Grupul din care face parte şi The MasterPlan are în prezent peste 65 de angajaţi, iar la finele lui 2015 a atins o cifră de afaceri de peste 2 milioane de euro.

The MasterPlan a livrat în ultimii doi ani campanii pentru peste 80 de clienţi din FMCG, auto, sănătate, home & deco, financiar sau imobiliare din state precum Olanda, Belgia sau Danemarca. „Am obţinut o poziţie bună în piaţa de marketing digital, iar acum oferim o serie de soluţii pentru zona de omnichannel şi e-commerce din afara României. Sunt deja câţiva ani consecutivi de când investiţiile companiilor în marketingul digital se dublează de la an la an. Sunt şi în România companii care investesc aproape 40% din bugetul de marketing în campanii online. Este însă vitală integrabilitatea campaniilor pentru client. Concepem, practic, campaniile în online şi le declinăm apoi pe fiecare canal în parte. Aşa este eficient, iar orice provocare pe care o avem alături de partenerii, până la urmă, trebuie să conducă la creşterea cifrei de afaceri sau a profitului respectivului client“, a mai spus Adrian Enache.

Din punctul de vedere al cifrei de afaceri, lucrurile par să meargă bine pentru The MasterPlan: până la jumătatea anului 2016 compania a ajuns la afaceri de 300.000 de euro, în condiţiile în care au terminat întreg anul trecut cu afaceri de 350.000 de euro. „În a doua jumătate a lui 2014 am pus la punct o echipă de specialişti în marketing digital, iar 2015 a fost primul nostru an plin, încheiat cu afaceri de circa 350.000 de euro. Anul acesta, aproape am atins această cifră după doar şase luni. Undeva la 50% din afacerile de anul acesta vin din export de servicii“, a spus Adrian Enache.

Canalele tradiţionale de promovare sunt importante, dar succesul unei campanii este direct legat de modul în care ea a fost demarată, crede cofondatorul agenţiei. „Campaniile desenate şi manageriate digital (digitally-driven strategies) reuşesc să fie mai performante decât cele manageriate tradiţional. Online-ul te lasă să faci ce vrei, chiar şi atunci când ai o afacere tradiţională. Noi am derulat campanii în care retaileri tradiţionali au adoptat campanii digitale şi au avut rezultate la care nu se aşteptau. 30% din clienţii care au ajuns în magazinele tradiţionale au venit datorită campaniilor online“, a adăugat el.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/la-28-de-ani-a-reusit-ceea-ce-multi-antreprenori-incearca-conduce-un-business-de-500-000-de-euro-15525352
15525352
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.