Piaţa locală de turism a crescut anul trecut cu aproape 10%. Aşteptările sunt similare şi pentru 2018

Autor: Andra Stroe Postat la 31 ianuarie 2018 2158 afişări

2017 a fost un an ”rodnic“ pentru turism, cu o creştere de aproximativ 10% a pieţei conform estimărilor. Cifrele de afaceri ale agenţiilor de profil s-au apropiat de 4 miliarde de lei. Touroperatorul Paralela 45, una dintre principalele agenţii de turism din ţară, a înregistrat anul trecut afaceri cu 25% mai mari faţă de 2016, ajungând la încasări de 50 de milioane de euro. Alin Burcea, antreprenorul care a construit firma, povesteşte care sunt aşteptările în ce priveşte preferinţele românilor în 2018.

Piaţa locală de turism a crescut anul trecut cu aproape 10%. Aşteptările sunt similare şi pentru 2018

Rusia, Portugalia, Israel sunt doar câteva dintre cele mai căutate destinaţii de turiştii români anul trecut. n ultimii ani, piaţa turismului a traversat o perioadă fastă, în 2017 înregistrându-se o creştere de 10%. După avansul înregistrat în 2017, Alin Burcea, CEO al Paralela 45, are aşteptări similare şi pentru anul acesta: ”Cred că 2018 o să fie un an bun. Premisa este de creştere“. Completează că anul acesta destinaţia aflată în topul preferinţelor turiştilor este Antalya, pe care reprezentantul Paralela 45 o numeşte ”hitul anului 2018“.

Avansul înregistrat de companie anul trecut, de 25% faţă de 2016, se datorează în principal apetitului tot mai mare pentru circuite şi sejururi, atât în străinătate cât şi în România, dar un rol a jucat şi deschiderea a şapte noi puncte de lucru în Bucureşti şi în ţară; numărul sucursalelor a ajuns la 43, iar în 2018 ar urma să mai fie inaugurate alte cinci.

Cele mai mari plusuri ale touroperatorului s-au datorat circuitelor (+35%), firma având în ofertă peste 120 destinaţii pentru Europa, Asia, Africa, America de Nord şi America de Sud. Rusia s-a situat în topul preferinţelor turiştilor, iar pe viitor planurile se referă la includerea în ofertă‚ pe lângă itinerare clasice, şi a unor noi trasee şi pelerinaje. Turismul individual a avut o creştere de 23%, având ca destinaţii preferate România, Bulgaria, Grecia şi Turcia.

Vacanţele cu zboruri charter, preferate mai ales de familiile cu copii, au înregistrat un plus de 18%, cu un grad mediu de ocupare a aeronavelor de 98%. Destinaţiile preferate au fost insulele din Grecia (45%), Spania (24%), Turcia (20%) şi Cipru (5%), urmate de Italia, Portugalia şi Croaţia, având ca puncte de plecare aeroporturile din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Iaşi.

Conform planurilor agenţiei Paralela 45, vânzările online neasistate, adică fără alte agenţii intermediare, ar urma să ajungă în 2019 la 2 milioane de euro.

Aşteptările touroperatorului pentru 2018 vizează o creştere a vânzărilor cu 20%, bazându-se deopotrivă pe încasările din servicii de turism extern, dar şi pe creşterea cu 45% a turismului intern, impulsionat de sistemul voucherelor de vacanţă. Totuşi, miza pe vouchere nu se mai menţine la fel de ferm; reprezentantul companiei argumentează că ”după patru ani de luptă şi încercare de a promova aceste vouchere, de la 1 decembrie 2018, se transformă în prime în bani“.

Şi perioada de early booking, care se încheie la 30 aprilie, se anunţă profitabilă, anul trecut agenţia vânzând 51% din totalul de oferte cu zboruri charter în această perioadă. Anul acesta aşteptările sunt chiar mai optimiste şi se referă la depăşirea pragului de 60%. Un sejur de şapte nopţi în perioada de early booking, cu zbor charter, cazare la un hotel de trei stele, transferuri şi asistenţă turistică porneşte de la 320 de euro/persoană, cost care este cu 45% mai mic faţă de cele practicate în sezon.

Pe litoralul românesc, un sejur de cinci nopţi la un hotel de trei stele porneşte de la 70 de euro de persoană. ”nceputul lui 2018 are perspective bune, este un an în care românii sunt şi mai interesaţi să călătoarească în străinătate. n perioada de early booking au rezervat cu 50% mai multe vacanţe în Turcia faţă de anul trecut, cu 20% mai multe pentru Grecia. Creşterea pentru Bulgaria este de 15%, pentru Spania şi România, de 10%. n perioada de early booking aleg ce hotel doresc şi beneficiază şi de reducerile oferite de partenerii noştri hotelieri“, declară Alin Burcea.

El mai spune şi că ”turismul românesc e pe val“; reprezentantul Paralelei 45 crede că ”se pot face volume mari şi pe litoral“. Dar pentru el o surpriză o constituie ”staţiunile balneo-climaterice, unde cererea nu a mai fost atât de mare de 28 de ani, de când activez în mediul privat“. Noutăţile agenţiei pentru 2018 includ noi oferte de zboruri charter spre litoralul albanez, insulele Samos (insula lui Pitagora) şi Lesbos din Grecia şi spre Alanya (Turcia), pentru ultima destinaţie folosindu-se de anul acesta aeroportul propriu, şi nu cel din Antalya, ca până acum. n plus, vor fi incluse sejururi în Puglia (Italia) şi pachete pe zbor charter spre Antalya din Târgu-Mureş, pe lângă ofertele pentru destinaţiile clasice.

Aşteptările financiare ale companiei pentru 2018 se bazează deopotrivă pe creşterea vânzărilor din 2018, pe investiţiile în turismul de incoming, dar şi pe dezvoltarea turismului de business.

Avansul pieţei de profil din 2017 se leagă în principal de creşterile salariale ale angajaţilor la stat, dar şi de faptul că accesul turiştilor români la destinaţii din afara Europei a fost mult simplificat în ultimii ani.

Românii au cheltuit peste 1,9 miliarde de euro în 2016 pe călătorii în străinătate, în creştere cu 3,6% faţă de 2015 şi aproape dublu faţă de 2009, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la BNR. Cifra de afaceri cumulată a celor 3.500 de firme din acest domeniu a fost, în 2016, de 3,5 miliarde de lei. Conform Institutului Naţional de Statistică, peste 13 milioane de români au fost înregistraţi, în 2016, la trecerile de frontieră, mai bine de trei sferturi (circa 78%) folosind mijloace de transport rutier. Anul trecut, până la sfârşitul lui octombrie, românii au cheltuit pe vacanţe în străinătate în jur de 2,6 miliarde de euro, cu aproape un miliard de euro mai mult faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. n schimb, turiştii străini care au vizitat România au cheltuit în primele zece luni ale lui 2017 circa 1,9 miliarde de euro, în comparaţie cu cifra din anul anterior, de 1,3 miliarde de euro.

Printre principalele agenţii de turism prezente pe piaţă se mai numără şi Christian Tour, Eximtur, Eturia şi agenţiile de turism online Vola şi Paravion.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.