Cum a reuşit o româncă să transforme educaţia într-o afacere. Totul a plecat de la dorinţa de a crea un spaţiu în care educaţia să fie accesibilă şi captivantă pentru fiecare copil şi adolescent

Autor: Mădălina Dediu Panaete Postat la 09 octombrie 2024 248 afişări

Tamara Grigore, care are o experienţă de peste zece ani în domeniul educaţional, şi-a dorit să creeze un spaţiu în care educaţia tehnologică să fie accesibilă şi captivantă pentru fiecare copil şi adolescent. Aşa a luat naştere un mic business - Atelierele Tamarei, care organizează ateliere de programare, robotică, şi dezvoltare personală, dedicate copiilor şi adolescenţilor între 4 şi 18 ani. Cum a pornit Tamara Grigore pe drumul antreprenoriatului şi care sunt planurile ei de dezvoltare?

Experienţa mea în domeniul educaţiei tehnologice se întinde pe parcursul a peste 10 ani, timp în care am acumulat cunoştinţe solide şi o pasiune profundă pentru a împărtăşi aceste cunoştinţe cu tânăra generaţie”, povesteşte Tamara Grigore, care şi-a dorit să creeze un loc unde educaţia să se facă cu zâmbetul pe buze. De-a lungul anilor, s-a dedicat perfecţionării continue, obţinând certificări ca trainer şi urmând cursuri de pedagogie. De altfel, la început de drum a obţinut titlul de doctor în Sociologie la Universitatea din Bucureşti, cu o teză despre nevoile şi interesul superior al copilului.

Este, de asemenea, acreditată ca specialist în metode interactive şi tehnici de dezvoltare personală pentru copii şi adolescenţi, ceea ce îi permite să creeze experienţe de învăţare captivante şi eficiente, după cum povesteşte antreprenoarea. În plus, ea face parte din comunitatea ambasadorilor Minecraft Education, o platformă inovatoare dezvoltată de Microsoft Education, iar Atelierele Tamarei este recunoscută ca Tenant Educational Microsoft.

„Această expertiză, combinată cu experienţele personale din maternitate şi cu experienţa mea în domeniul educaţiei digitale, m-a inspirat să creez un IT Hub care să ofere tinerilor nu doar cunoştinţe în IT, ci şi un loc unde pot crea prietenii noi şi îşi pot dezvolta încrederea în sine”, a povestit Tamara, care este astăzi este antreprenor full-time, dedicându-şi energia şi expertiza dezvoltării Atelierelor Tamarei. Cu toate acestea, ea continuă să colaboreze şi cu alte proiecte educaţionale din domeniul IT, împărtăşind cunoştinţele sale şi contribuind la creşterea comunităţii educaţionale.

Pe lângă activitatea antreprenorială, îşi găsesc timp şi pentru voluntariat, implicându-se în proiecte care sprijină copiii defavorizaţi din mediul rural şi din comunităţile de refugiaţi. „Cred cu tărie în puterea educaţiei de a schimba vieţi şi mă dedic în totalitate creării unui viitor mai bun pentru toţi copiii”. Ea povesteşte că a început Atelierele Tamarei cu o abordare inteligentă şi eficientă din punct de vedere financiar.

„Iniţial, ne-am concentrat pe dezvoltarea cursurilor online, ceea ce ne-a permis să investim în mod strategic în instrumente digitale esenţiale, formarea unei echipe talentate şi promovarea brandului în mediul online”. Pe măsură ce businessul a crescut, a reinvestit constant resursele câştigate în dezvoltarea brandului Atelierele Tamarei.

„Am alocat fonduri pentru promovare, dezvoltarea de parteneriate strategice şi, cel mai important, în oameni - resursa noastră cea mai valoroasă. Am atras şi format profesionişti pasionaţi, capabili să ofere cursuri de cea mai înaltă calitate şi să contribuie la crearea unor produse educaţionale inovatoare”. Iar odată extinderea activităţii şi în format fizic, a investit în logistică, echipamente performante precum calculatoare, roboţi educaţionali şi tablete, pentru a crea un mediu de învăţare modern şi interactiv.

În prezent, Atelierele Tamarei organizează ateliere de programare, robotică, şi dezvoltare personală, dedicate copiilor şi adolescenţilor între 4 şi 18 ani.

„Scopul nostru este să le oferim abilităţi practice şi să îi încurajăm să îşi dezvolte creativitatea în domenii ca programarea, ingineria şi gândirea computaţională”. În oferta Atelierele Tamarei se regăsesc ateliere precum Programa Pe Cinci Ani de Studii,

Bazele Programării cu CĂĂ, Curs de Web Development. De asemenea, organizeaz„ şi tabere de vară la munte cu tematica ”Atelier de Robotică şi Dezvoltare Personală”, dar şi tabere urbane.

În cadrul acestor tabere, participanţii explorează fascinantă lume a roboţilor, învăţând să construiască şi să programeze dispozitive care pot transforma imaginaţia în realitate, explică antreprenoarea. Copiii îşi dezvoltă abilităţile tehnice, dar au şi ocazia să colaboreze, să îşi exerseze leadershipul şi să rezolve probleme într-un mediu dinamic şi prietenos, mai spune ea.

Preţul participării variază în funcţie de durata şi complexitatea atelierului.

„În general, taxele de participare încep de la 100 de lei per sesiune de 60 de minute, dar avem şi pachete pentru cei care doresc să participe la mai multe ateliere sau să beneficieze de cursuri personalizate. Un abonament lunar ce include patru şedinţe online începe de la 350 RON, în funcţie de atelierele şi cursurile la care participă elevii. Costul taberelor de vară porneşte de la 2100 de lei şi variază de la an la an în funcţie de ofertele pe care le primim şi noi din partea locaţiilor în care ne desfăşurăm activitatea”, a explicat ea.

Mai departe, Tamara îşi doreşte să formeze o echipă dedicată de robotică, care să lucreze la proiecte inovatoare şi să participe la competiţii, astfel încât să dezvoltăm abilităţile tehnice ale copiilor şi adolescenţilor implicaţi.

„În următorii 3-5 ani, ne dorim să devenim unul dintre cele mai importante hub-uri educaţionale din România, extinzându-se şi la nivel regional. Unul dintre obiectivele noastre principale este să vedem cât mai mulţi copii instruiţi din punct de vedere digital, având acces la cunoştinţe şi abilităţi esenţiale pentru viitorul lor”. De asemenea, ea îşi propune să crească numărul de traineri.    

„În următorii 3-5 ani, ne dorim să devenim unul dintre cele mai importante hub-uri educaţionale din România, extinzându-se şi la nivel regional.“

Tamara Grigore, fondatoare, Atelierele Tamarei



Cinci idei de afaceri de la zero

Izvorul ideilor de business nu seacă niciodată, iar asta o demonstrează atât noile, cât şi vechile generaţii de antreprenori. Ziarul Financiar a pornit în căutare de idei proaspete de afaceri, într-un proiect susţinut de Banca Transilvania, menit să pună în lumină spiritul antreprenorial al României de astăzi. Găsiţi mai jos o selecţie de businessuri pornite de la zero şi mai multe proiecte similare pe platforma www.zf.ro/afaceri-de-la-zero.

Good Mood Dance Studio - Şcoală de dans

Proprietari:Marius şi Florina Ioniţă

Locaţie: Bucureşti

Număr mediu de clienţi:70-80


Curentu’ - Producător de bere artizanală

Fondatori: Virgil şi Elena Dorobanţu

Locaţie: judeţul Vâlcea

Prezenţă: Vâlcea, Olt, Bucureşti

Investiţi: 500.000 de euro


DulceriaÎndulceşteRomânia - producător de dulciuri

Fondator: Dragoş Achim

Număr angajaţi:5

Prezenţă:judeţul Alba


PivniţaSavu - producător de vinuri

Locaţie cramă: Ciumbrud (jud. Alba)

Producţie:100.000 de litri/an

Investiţie: 500.000 de euro


DulciuriMinunate - cofetărie

Locaţie:Bucureşti

Cifra de afaceri 2023:150.000 de euro

Număr angajaţi:20



ZF şi Banca Transilvania au lansat PROIECTUL AFACERI DE LA ZERO, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.