Raluca Burghelea, country managing director, Accenture România: „Este esenţial ca fiecare membru al echipei să fie capabil să se conecteze cu colegii săi, să asculte şi să fie deschis la comunicare”

Autor: Alexandra Cepăreanu Postat la 21 iulie 2024 283 afişări

În copilărie îşi dorea să fie medic sau avocat pentru că i se părea grozav să poată vorbi mult şi să ajute oamenii. Admiraţia pentru abilităţile medicilor de a vindeca şi pentru puterea avocaţilor de a face dreptate a inspirat-o să-şi dorească să facă ceva asemănător. Însă, chiar dacă nu a urmat aceste profesii, dorinţa de a ajuta şi de a influenţa pozitiv a rămas la fel de puternică şi a ghidat-o în cariera pe care a format-o în cei 17 ani în cadrul companiei Accenture România - subsidiara locală a gigantului irlandezo-american specializat în servicii de consultanţă în management, soluţii tehnologice şi outsourcing.

„Am ales să-mi construiesc cariera în acest domeniu pe baza pasiunii mele pentru ceea ce învăţam la facultate şi îmi doream să fac în viaţă. La începutul facultăţii, ca orice student la economie, visam să ajung CFO într-o companie şi să trăiesc o viaţă plină de realizări. Însă, pe parcurs, mi-am dat seama că ceea ce mă atrage cu adevărat este să înţeleg cum se leagă lucrurile între ele şi să găsesc modalităţi de a face lucrurile să funcţioneze mai bine într-un ansamblu mai mare. Aşa că am ales să-mi îndrept atenţia către construirea unei cariere care să îmi permită să conectez aceste puncte şi să aduc valoare într-un mod mai larg şi mai profund”, a spus într-un interviu pentru BUSINESS Magazin Raluca Burghelea, country managing director al Accenture România, companie specializată în servicii de consultanţă în management, soluţii tehnologice şi outsourcing, cu peste 4.000 de angajaţi şi prezentă în şase oraşe din ţară - Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Iaşi şi Braşov.

Ea a intrat în echipa Accenture România în 2007, iar pe parcursul celor 17 ani a schimbat mai multe funcţii şi roluri în cadrul subsidiarei locale. „În cei 17 ani petrecuţi în cadrul companiei Accenture am avut ocazia de a trece prin diverse roluri. Am început cu roluri în finanţe şi contabilitate, iar ulterior am evoluat către poziţii de conducere. Din funcţia de managing director al Accenture Operations în România, am contribuit la dezvoltarea activităţii locale din România în şase oraşe şi am colaborat cu peste 60 de companii mari din întreaga lume pentru a transforma modul în care acestea operează”, spune Raluca Burghelea, care din toamna lui 2023 cumulează funcţiile de country managing director al Accenture România şi managing director al Accenture Operations Romania, coordonând peste 4.000 de profesionişti. Ea se consideră un „explorator al schimbării şi al diversităţii de roluri”.

Pe parcursul carierei, spune ea, a făcut diverse greşeli, ca orice altă persoană. Dar una dintre cele mai mari greşeli a fost să creadă că dacă a preluat rolul de manager înseamnă că „le ştie pe toate” şi că trebuie să rezolve singură toate problemele şi provocările cu care se confruntă compania şi echipa pe care o conduce. „Această percepţie m-a făcut să mă simt uneori copleşită de responsabilităţi şi să cred că toate problemele se află exclusiv pe umerii mei. M-am angajat să rezolv totul singură şi să muncesc mult pentru a compensa totul, uitând că munca în echipă şi delegarea responsabilităţilor sunt la fel de importante. Unul dintre cele mai importante sfaturi pe care mi le-aş da mie însămi la începutul carierei este să înţeleg că învăţarea şi dezvoltarea nu se opresc niciodată. Este important să fii deschis la feedback şi să recunoşti că există mereu loc pentru îmbunătăţire şi că este normal să ceri ajutor şi să lucrezi împreună cu echipa pentru a rezolva diversele probleme.”

Iar în urma experienţei acumulate, punctează că pentru un lider sau manager de echipă, o calitate esenţială care nu ar trebui să îi lipsească este abilitatea de a se conecta cu oamenii cu care lucrează. „Asta înseamnă capacitatea de a asculta activ, de a înţelege nevoile şi preocupările membrilor echipei şi de a construi relaţii personale autentice. În ceea ce priveşte un angajat care se alătură echipei mele, aceeaşi calitate este la fel de importantă. Este esenţial ca fiecare membru al echipei să fie capabil să se conecteze cu colegii săi, să asculte şi să fie deschis la comunicare pentru a contribui la un mediu de lucru colaborativ”, detaliază executivul.

De asemenea, ea consideră că mentorii sunt importanţi indiferent de nivelul funcţiei dintr-o organizaţie. „Este esenţial să ai o reţea de suport, fie că îi numeşti mentori sau pur şi simplu prieteni sau colegi de încredere. Aceşti oameni pot să fie cei cu care poţi discuta deschis, să-ţi pună întrebări provocatoare şi să-ţi ofere o altă perspectivă asupra situaţiilor cu care te confrunţi. Mentorii nu trebuie neapărat să fie mai experimentaţi sau să aibă o poziţie superioară în organizaţie. Ei pot fi oricine, de la prieteni apropiaţi până la colegi de echipă sau chiar subordonaţi, fiecare având ceva valoros de oferit prin experienţa şi perspectiva lor unică.”

Întrebată ce sfat ar avea pentru tinerii care se află acum la începutul carierei, Raluca Burghelea indică importanţa preocupării pentru învăţare continuă şi căutarea oportunităţilor de creştere şi dezvoltare în fiecare experienţă pe care o întâlnesc. „Este important să fie curios, să exploreze diverse domenii şi să îşi asume riscuri în căutarea pasiunii şi a scopului său profesional. De asemenea, să îşi cultive relaţiile şi să caute mentori care să îi ofere îndrumare şi sprijin în parcursul lor profesional.”

Lecţii şi rezoluţii

În ultimii doi ani, Raluca Burghelea a învăţat, după cum povesteşte chiar ea, să fie mai flexibilă şi să se adapteze la schimbări. Spune şi că a dezvoltat un apetit mai mare pentru riscuri calculate. În ceea ce priveşte rezoluţiile pentru acest an, executivul de la Accenture se concentrează pe trei obiective principale. „În primul rând, m-am angajat să dezvolt echipele în care lucrez, să le susţin în creşterea lor profesională şi să încurajez un mediu de lucru colaborativ şi motivant. În al doilea rând, mi-am propus să investesc mai mult în dezvoltarea afacerii noastre, să identific oportunităţi noi şi să contribui la creşterea şi consolidarea acesteia în piaţă. Şi, în al treilea rând, am hotărât să acord o atenţie deosebită modului în care brandul nostru este perceput în piaţă.”

Accenture România, subsidiara locală a gigantului irlandezo-american, şi-a început activitatea pe piaţa locală în 2006, iar în prezent are birouri în şase oraşe din ţară şi o echipă de peste 4.000 de angajaţi ce fac parte din 38 de naţionalităţi.

„În ultimii doi ani, echipa noastră s-a extins semnificativ pentru a răspunde cererii tot mai mari de servicii şi pentru a aborda diverse proiecte şi domenii de specialitate”, spune reprezentanta companiei. De asemenea, în continuare compania vizează să-şi crească echipa, care ar urma să depăşească 5.000 de angajaţi. „La nivel naţional, anul acesta (care se va încheia la 31 august 2024 – n.red.) planul este să recrutăm 1.000 de oameni din care circa 250 în zona de tehnologii, iar restul în zona de operaţiuni. Din septembrie 2023 până în martie 2024, am recrutat aproximativ 600 de oameni, deopotrivă la nivel de absolvenţi, cât şi în zona de specialişti. Sunt anumite competenţe în continuare căutate pe piaţă ca şi în anii trecuţi“, adaugă Raluca Burghelea.

Un alt element care atrage atenţia candidaţilor din piaţă spre Accenture România este reprezentat de faptul că firma are programe de internship în diverse domenii. „Avem şi programe de internship - de exemplu în zona de tehnologii -, pe care le susţinem de câţiva ani încoace şi avem o grămadă de candidaţi valoroşi, care au fost în internship în anii trecuţi sau anul acesta şi care îşi doresc să lucreze cu noi. Ei reprezintă un pool de candidaţi valoroşi. Dar în continuare sunt arii şi sunt multe companii care recrutează în zona de cyber security sau cloud, spre exemplu.“ Executivul de la Accenture consideră că un avantaj al companiei pe care o reprezintă este reputaţia ca angajator.

Despre industria locală de tehnologie, Raluca Burghelea crede că pe parcursul ultimilor ani s-a schimbat semnificativ, reducând decalajul faţă de alte state europene. Astfel, România a avansat considerabil, atrăgând înapoi talentele şi investiţiile în centrele de excelenţă. „Pandemia a accelerat transformarea digitală, iar acum companiile adoptă nucleul digital şi utilizează soluţii tehnologice diverse pentru a-şi gestiona activităţile specifice, aliniindu-se cu tendinţele globale din industrie. În plus, România se remarcă şi prin resursele umane calificate şi talentate, care au contribuit la inovarea şi creşterea industriei noastre. Astfel, în ciuda provocărilor şi concurenţei din mediul internaţional, am reuşit să rămânem competitivi şi să ne adaptăm continuu la noile cerinţe şi oportunităţi.”

Întrebată ce ar schimba sau îmbunătăţi la industria de IT&C din România, Raluca Burghelea subliniază că un element important şi esenţial este abordarea etică şi responsabilă a tehnologiei. „Acest lucru este esenţial pentru a ne asigura că inovaţiile noastre aduc beneficii durabile şi că suntem în concordanţă cu valorile noastre. În plus, într-o eră în care inteligenţa artificială cunoaşte o evoluţie rapidă, este important ca noi, ca industrie, să fim la curent cu această tendinţă şi să ne asigurăm că implementăm standarde şi reguli care să garanteze utilizarea acestei tehnologii într-un mod etic şi constructiv.”    ■

Carte de vizită:

1. A obţinut o diplomă de licenţă în Administrarea Afacerilor, Management, în cadrul ASE.

2. Şi-a început cariera în departamentul de contabilitate, într-o firmă, filiala locală a unei companii americane, care se ocupa cu tehnologii de mişcare şi control. Acolo a învăţat bazele contabilităţii şi a înţeles cât de diferită era realitatea faţă de ceea ce învăţa la universitate.

3. S-a alăturat Accenture în 2007, iar în cei 17 ani petrecuţi în cadrul companiei a schimbat diverse roluri. Practic, a început cu roluri în finanţe şi contabilitate şi a evoluat către poziţii de conducere.

4. Din 2007 până în 2012, a ocupat funcţia de service delivery lead în cadrul Accenture România, iar din septembrie 2012, timp de doi ani, a preluat rolul de lider portofoliu F&A (Finanţe şi Achiziţii) pentru biroul din Bucureşti al companiei.

5. Din septembrie 2014 până în octombrie 2015, a fost lider al centrului de livrare din Timişoara.

6. Următoarea funcţie a fost de manager senior operaţiuni F&A pentru România, Republica Cehă şi Slovacia, în perioada octombrie 2015 – februarie 2019.

7. În 2019, fost numită managing director al Accenture Operations în România, funcţie din care a contribuit la dezvoltarea activităţii locale din România în şase oraşe şi a colaborat cu peste

60 de companii mari din întreaga lume.

8. Din toamna anului 2023 Raluca Burghelea cumulează rolul de country managing director al Accenture România şi pe cel de managing director al Accenture Operations Romania.

9. În timpul liber, Ralucăi Burghelea îi place să citească, să călătorească şi să petreacă timp cu familia şi prietenii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RESURSE UMANE,
cariera,
candidati,
angajati,
angajare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.