După 20 de ani, primul fond de investiţii lansat în România, RAEF, a fost închis

Autor: Iuliana Roibu Postat la 23 octombrie 2015 1097 afişări

După 20 de ani, primul fond de investiţii lansat în România, RAEF, a fost închis

Construcţia Nextebank este unul dintre planurile cu bătaie lungă pentru Horia Manda, care recunoaşte că are aşteptări mari de la acest proiect. Dincolo de tranzacţia Patria-Nextebank, consultanţii Axxess au lucrat în acest an la încă trei exituri: Noriel, Industrial Access (lider în sectorul rental pentru segmentul industrial), SE-GEES (companie de generare electricitate şi servicii – deţinută de BAF 100% şi pornită de la zero, prin care au fost derulate investiţii în proiecte de cogenerare asociate unor clienţi industriali). SE-GEES şi-a crescut în ultimii ani baza de venituri până la peste 8 milioane de euro în 2014, din proiecte de cogenerare care însumează 45 MW putere instalată (energie electrică şi termică). Noriel, unde Axxess deţine 40% din acţiuni, este singurul exit din poziţia de acţionar minoritar: „Tranzacţia va viza însă un pachet majoritar, va fi un exit comun. Noi vom exita cu totul“. În celelalte două companii, va fi de asemenea un exit integral.

Zvonurile privind eventuale exituri ale fondurilor Axxess sunt constante pe piaţă. Anul acesta, s-a vorbit mult despre o eventuală vânzare a pachetului deţinut de BAF în cadrul Bitdefender (7%, achiziţionat de Axxess Capital în 2007, compania fiind evaluată atunci la 100 de milioane de euro).

„Discuţii pentru Bitdefender au existat şi există în continuare, dar nu pot să confirm zvonul privind vânzarea Bitdefender“, spune Horia Manda. Chiar dacă nu poate să confirme zvonul, Horia Manda afirmă că vânzarea acţiunilor BAF din Bitdefender nu se va întâmpla anul acesta, „decizia comună a acţionarilor a fost de a derula astfel de discuţii în a doua jumătate a anului viitor“.

Strategia companiei controlate de familia Talpeş şi şansele mari de creştere a valorii acesteia sunt principalele motive pentru care acţionarii amână o eventuală vânzare: „Bitdefender a fost mereu cunoscută pentru produsele de consumer. În plus, există acum conturată o viziune strategică a evoluţiei soluţiilor de consumer în contextul ecosistemelor digitale care apar în jurul nostru, iar anvelopa de securitate furnizată de Bitdefender în acest segment va cunoaşte transformări semnificative. Se ştie însă mai puţin faptul că Bitdefender a lucrat mult în ultimii ani în paralel la dezvoltarea unor tehnologii şi a unor divizii care să răspundă nevoilor de cybersecurity ale sectorului de business, iar o parte substanţială de venituri a început să vină din acest segment de piaţă. Este de fapt şi segmentul pe care ne accelerăm efortul strategic în momentul acesta, nu doar la nivel de tehnologii, produse şi servicii, ci şi la creşterea efortului de vânzări şi de marketing. Deşi nu este foarte vizibilă pentru publicul din România, ceea ce face acum Bitdefender este o evoluţie strategică, care are potenţialul de a creşte enorm compania în următorii ani.

Această repoziţionare va fi interesantă pentru un numar mult mai mare de investitori şi, în măsura în care acest interes se va materializa prin evaluări apropiate de aşteptările acţionarilor, vom trece probabil şi la o analiză a unui exit şi/sau a atragerii unui investitor nou în cadrul grupului.“ Horia Manda crede că repoziţionarea Bitdefender va deveni mult mai vizibilă în cursul anului viitor. „Oricum, această nouă linie de business creşte cu alte cifre: dacă zona de consumer creşte cu 40% pe an, linia de produse şi servicii dedicate serviciilor de business creşte cu peste 100%. Există însă o accelerare a creşterii companiei pe ansamblu adusă de această nouă divizie.“

CEO-ul Axxess vede însă şi o accelerare interesantă a pieţei în zona de FMCG şi consumer, dar şi un potenţial mare în zona de tehnologii. Admite însă că, dacă în primul caz reducerile TVA impulsionează piaţa, în cel de-al doilea scandalurile şi dosarele de corupţie o încetinesc.

În tot acest context, Horia Manda se bucură că s-a terminat criza şi că afacerile Axxess sunt pe o pantă ascendentă, chiar dacă au existat şi excepţiile care să confirme regula: „Segregarea dintre companiile de succes şi cele care au urmat un declin s-a făcut la doi-trei ani de la debutul crizei, când substanţa economică din firmele neperformante s-a epuizat. Începand cu 2011, am văzut clar cum unele companii din portofoliu şi-au reluat creşterea şi, ulterior, au performat remarcabil, dar altele au fost foarte afectate post criză şi nu au mai putut fi restructurate. În cazul portofoliului nostru, vorbim despre Edy Spedition şi despre Frigotehnica, companii care au intrat în criză cu un volum foarte mare de datorii şi cu acţionari majoritari care nu au recapitalizat compania“.
 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/dupa-20-de-ani-primul-fond-de-investitii-lansat-in-romania-raef-a-fost-inchis-14858899
14858899
comments powered by Disqus
0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori