Istoria marilor crahuri bursiere
Un crah este o cadere rapida a bursei sau a pietei financiare; in general se vorbeste de un crah in momentul in care piata cade cu mai mult de 20% in cateva zile.
2000: Criza dot-com. O bula speculativa care s-a dezvoltat in perioada 1995 - 2000 si care a atins puncrul culminant in martie 2000. Piata NASDAQ si bursele internationale sufera caderi masive antrenate de picajul actiunilor companiilor din zona noilor tehnologii si a internetului. Indicele NASDAQ cade cu 27% in primele doua saptamani din aprilie si 39,3% intr-un an.
2001: Atentatele din 11 septembrie antreneaza o cadere brusca a pietelor bursiere, cauzate in special de cele 40 de miliarde de dolari pe care industria asigurarilor le-a pierdut atunci. Bursa din New York a fost inchisa pentru o saptamana, iar la deschidere indicele dow Jones scade cu 7,3%.
2002: marile scandaluri financiare ale momentului - Enron, Worldcom, Arthur Andersen sau Adelphia - si ecourile atentatelor genereaza o noua cadere a pietelor din lumea intreaga.
2008: Criza "subprime" se propaga pe pietele financiare din lumea intreaga. Din ianuarie si pana in octombrie indicii bursieri pierd intre 30 si 50%, cu precadere in ultima parte a perioadei. Este debutul crizei pe care o traim, cu totii, acum.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro