Profil de investitor: În ce mai investim

Postat la 31 iulie 2023 192 afişări

Fondul Proprietatea (simbol bursier FP) este un emitent listat la Bursa de Valori Bucureşti înfiinţat iniţial de Guvernul României în decembrie 2005 ca formă de despăgubire a persoanelor expropriate abuziv în regimul comunist prin includerea unor participaţii la companiile de stat şi acordarea de acţiuni FP.

Pornind cu deţineri la unele dintre cele mai mari companii listate la BVB, FP şi-a redus în timp portofoliul, cel mai recent exit fiind de la Hidroelectrica (H2O), cel mai mare şi mai profitabil producător de energie din România şi ceea ce reprezenta cea mai mare deţinere a Fondului.

FP a încheiat T1/2023 cu venituri de 3,37 miliarde de lei, în urcare cu 37% faţă de perioada similară de anul trecut şi un profit de 1,74 miliarde de lei, plus 34% prin comparaţie cu primele trei luni din 2022, potrivit datelor din raportul financiar trimestrial. Raportul financiar aferent S1/2023 urmează a fi publicat pe 31 august.

La 12 mai 2023, FP era deţinut de investitori instituţionali români (37,3%), investitori individuali români (21%), investitori instituţionali străini (10,88%), investitori individuali străini (3,09%), The Bank of New York Mellon (8,55%), Ministerul Finanţelor (5,96%), iar 13,2% reprezintă acţiuni proprii. În total, avea 18.269 de acţionari.

Data de 12 mai a fost considerată şi data de înregistrare pentru plata dividendelor anuale în cuantum brut de 0,05 lei pe acţiune aprobată prin AGOA din aprilie. Calculele ZF arată dividende totale de circa 270 mil. lei şi un randament de circa 2,4% la preţul de atunci.

Pe de altă parte, FP a chemat pe 18 august investitorii să voteze un dividend special cu o valoare brută de 1,4942 lei pe acţiune, bani care vin din încasările din oferta publică iniţială a Hidroelectrica, data de înregistrare fiind 8 septembrie 2023. În acest caz, randamentul este de 81,1% la preţul curent. Din IPO-ul Hidroelectrica, Fondul a strâns 9,3 mld. lei, din care suma de 8,06 mld. lei va fi distribuită ca dividende, iar restul banilor vor fi folosiţi cel mai probabil pentru răscumpărarea acţiunilor proprii şi ulterior anularea lor. De la înfiinţare, FP a avut mai degrabă o strategie de diluare.

Investitorii urmăresc în continuare cum va raporta Fondul în trimestrele viitoare şi mai ales ce strategie va avea, având în vedere că în portofoliu au rămas după listarea Hidroelectrica societăţi precum Aeroporturi Bucureşti sau Salrom, pentru care s-au anunţat intenţii de listare, Engie România, Administraţia Porturilor Maritime, Alro, Romaero, Zirom, Poşta Română, unele dintre ele cu probleme.

Fondul Proprietatea are 11,45 mld. lei capitalizare, după ce acţiunile au scăzut cu 9,7% în acest an, pe fondul unor tranzacţii de 1,2 mld. lei. În ultimul an, scăderea FP este de 8,6%, arată datele BVB.


Acesta este un material informativ şi nu reprezintă o recomandare sau o ofertă de investiţie. Performanţele anterioare nu reprezintă o garanţie a realizărilor viitoare. Este recomandată documentarea temeinică înainte de a investi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.