Despre romanii de secol XIX

Postat la 19 aprilie 2010 65 afişări

O carte interesanta pentru cei care vor sa afle mai mult despre mintea romanului din urma cu peste un secol si care demonstreaza ca toate-s vechi si noua toate: “Sa nu auda lumea. Familia romaneasca in Vechiul Regat”.

De-a lungul copilariei si adolescentei mele, de fiecare data cand comiteam o prostie mai mult sau mai putin monumentala, ai mei proferau bineinteles amenintari legate de integritatea mea corporala, dar, inainte de toate, se asigurau ca imi pot tine secreta fapta, ca "sa nu auda lumea" - poate cel mai popular refren in toate familiile. Desi multe s-au schimbat in ceea ce priveste nucleul familial, unele lucruri vechi de cand lumea vor ramane cat lumea - cum ar fi dorinta "sa nu afle vecinii".

Tema familiei la romani in a doua jumatate a secolului al XIX-lea este tratata cu mare seriozitate de autoare - poate cu prea mare seriozitate pentru cititorii care si-ar dori ceva mai multe istorioare din acea vreme si ceva mai putine pagini de explicare a etimologiei cuvantului "divort". Nu e mai putin adevarat ca merita sa ne oprim asupra definitiei de secol XIX a geloziei, de-a dreptul fascinanta: "o nebunie care se incuibeaza in creer, rascoleste sangele, il ia si il arunca clocotitor in inima, pe care o impietreste si o ucide apoi". Studiul este axat mai degraba pe institutia casatoriei decat a familiei, referindu-se la logodna, dota, casatorie si divort si uzand de termeni ai vremii, precum "tocmelele casatoricesti". Autoarea se preocupa si de igiena vremii si de starea de sanatate din familiile romanesti, dar si de morala si moravurile acelor timpuri.

Liliana Andreea Vasile "Sa nu auda lumea. Familia romaneasca in Vechiul Regat", Editura Tritonic, Bucuresti, 2010

Aparitii noi

Filozofii si depresiaDepresia este boala secolului, iar Lou Marinoff ne sfatuieste in "Inghite Platon, nu Prozac!" sa apelam la filozofie ca remediu pentru depresie. Dupa parerea lui, marii ganditori ai lumii au solutia pentru orice problema, de la relatia de cuplu pana la stilul de viata, nu numai pentru problema de temelie - sensul existentei. Cartea, unde abunda studiile de caz si sfaturile practice, este scrisa in stilul ghidurilor "self-help", iar sfaturile despre competitie, succesul intr-o relatie si viata in general au probabil mai multa credibilitate, in conceptia autorului, atunci cand sunt sustinute de citate din Platon sau Aristotel. Lucrarea lui Marinoff se incadreaza foarte bine in curentul de consiliere filozofica aparut peste Ocean, paradisul psihologilor si psihoterapeutilor.

Lou Marinoff "Inghite Platon, nu Prozac!", Editura Trei, Bucuresti, 2010

Eroii lui Le Goff

Evul Mediu este una dintre cele mai prolifice perioade atunci cand vine vorba despre legende si eroi de poveste. Jacques Le Goff, important istoric francez, specializat in studiul secolelor al XII-lea si al XIII-lea, a adunat in lucrarea "Eroi si minuni ale Evului Mediu" povesti despre eroi ca Merlin, regele Arthur, Robin Hood, Tristan si Isolda, prezentate intr-un stil accesibil. Cartea lui Le Goff va fi cu atat mai interesanta pentru cititorul roman care ii cunoaste deja celelalte carti publicate la noi, unele inca dinainte de 1989, in care se ocupa pe larg de istoria, curentele de idei, fenomenele culturale si antropologia Occidentului in Evul Mediu.

Jacques Le Goff "Eroi si minuni ale Evului Mediu", Editura Cartier, Bucuresti, 2010

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/despre-romanii-de-secol-xix-5916514
5916514
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.