Dincolo de tacerea expertilor
Un album de 350 de pagini, colorat, cu desene nostime, ilustratii graitoare si texte pe cat de simple in expresie, pe atat de incarcate de informatie, ne ofera, pentru petrecerea serilor lungi de toamna, Editura Reader’s Digest.
E ca o pestera a lui Ali Baba, in care au fost stivuite circa 1.500 de sfaturi si sugestii utile, taine interzise si ponturi subtile, scurtaturi abile spre intelepciune si proptele de nadejde in graba noastra zilnica. Iata, in opinia autorilor, rostul acestui sipet cu surprize: "Cu totii am fost victime fie ale unei proaste informari, fie ale dezinformarii, ceea ce, in final, ne-a costat bani, timp si energie. Sa-i spunem tacerea expertilor. Nu ca ar fi ei niste mincinosi sau ca ar vrea sa ne insele constient. Doar ca, uneori, detin informatii pretioase, care ne-ar putea fi de mare ajutor, si prefera sa taca. Din plictiseala sau poate din lene".
Indiferent de motive, comerciantii si corporatiile care ascund sau modifica adevarul reprezinta o realitate care marcheaza fiecare aspect al vietii noastre. Cei de la Reader's Digest i-au contactat pe experti, pe cei din interiorul sistemului, si i-au determinat sa rupa tacerea despre subiecte delicate: trucuri ale supermarketurilor pentru a te convinge sa cumperi cel mai scump produs; informatii top secret despre chimicalele "care se furiseaza in casa noastra" mascate in produsele de reimprospatare a aerului sau in cele de curatat; tactici rar dezvaluite de vanzare a masinilor; smecheriile unor depanatori la reparatii pe care le-ai putea face singur intr-un timp scurt; trucuri de pe urma carora profita companiile de asigurari; reguli nescrise de care managerii firmelor si specialistii in resurse umane chiar tin seama.
Grupate pe domenii (sanatate, casa, gradina, haine, aparate casnice, masina, cumparaturi, bani, slujba, lege, viata de familie, timp liber, calatorii, educatie), aceste sfaturi de taina au scopul sa ne faca mai isteti in fata smecheriilor de tot felul cu care suntem asaltati.
"Secrete bine pastrate"
Editura Reader's Digest,
Bucuresti, 2009
Aparitii noi
- Strabatand secolul
Romanul "Ritornela foamei" a aparut in Franta in toamna lui 2008 cu putina vreme inainte ca juriul academiei Nobel sa anunte ca ii decernase autorului sau premiul pentru literatura. A fost un fericit concurs de imprejurari, care a facut ca volumul sa ajunga in varful listei de vanzari a anului 2009. Cartea a venit sa ofere o justificare in plus (de ordin strict literar si contrazicand zvonurile ce acreditau ideea ca premiul fusese conferit pe criterii politice) a optiunii comitetului Nobel. "Am scris aceasta istorie in amintirea unei fete care a fost fara voia ei o eroina la douazeci de ani". Astfel se incheie romanul lui Le Clézio, dupa o dureroasa si emotionanta traversare a secolului XX de catre Ethel (propria sa mama), femeia care a cunoscut foamea si mizeria dupa incheierea razboiului. Aceste chinuri nu fac parte dintre acelea pe care memoria, oricat de selectiva ar fi ea, sa le poata sterge. Sunt amprenta unei vieti, marca indelebila a unui trecut prea apasator, refrenul incapatanat al unor deziluzii indepartate.
J.M.G. Le Clezio "Ritornela foamei",
Editura Polirom, Iasi, 2009
- Civilizatia Heechee
Pohl este un clasic in viata al SF-ului. S-a nascut in 1919, la 14 ani dupa moartea lui Jules Verne, a fost bun prieten cu Isaac Asimov (impreuna cu care a facut parte din faimosul grup "Futurians"), a fost editor al doua reviste-cult ale genului, "Galaxy" si "If", si a scris o biblioteca intreaga de nuvele, romane si serii romanesti, distopii, aventuri si satire in spirit SF, dar si eseuri pe teme politice sau stiintifice. In acest al treilea volum din saga "Heeche", autorul ne introduce in spatiul inteligentei artificiale, pe care o exploreaza incercand sa raspunda la intrebari de tipul "Ce inseamna sa fii viu?" sau "Daca rolurile ar fi inversate, cine ar fi mai real, omul sau masina?". Iata un fragment din prologul volumului, in care Albert ("prietenul" eroului principal, Robin Broadhead) isi fixeaza identitatea: "Sunt un program de calculator. Aceasta este o situatie onorabila si nu sunt defel rusinat de ea, mai ales pentru ca sunt un program foarte sofisticat, potrivit nu numai pentru a completa o progresie matematica, ci si pentru a cita din poeti obscuri ai secolului XX".
Frederik Pohl "Intalnire cu Heechee",
Editura Nemira, Bucuresti, 2009
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro