La pas printre capodopere

Postat la 08 decembrie 2009 29 afişări

Un volum-cadou cu ilustratii splendide (autorul, Will Pryce, este fotograf profesionist), dar si foarte bine documentat, plin de detalii istorice care ofera un contact “uman” cu marile monumente ale planetei.

Rand pe rand spectator si cititor, cel care deschide aceasta carte are prilejul sa patrunda in universul obiceiurilor de epoca, in contextul lor istoric si politic, si este beneficiarul unor temeinice explicatii privind motivele pentru care un monument sau altul a fost construit la initiativa unor regi, personalitati religioase sau politice.

Pryce nu uita nici aspectele tehnice ale problemei si trece in revista numeroase stiluri arhitecturale, carora le explica minutios caracteristicile specifice. Traseul sau, de-a lungul si de-a latul lumii, condensat in 350 de fotografii color, este si o calatorie epica, menita sa aduca un omagiu celor mai frumoase exemple de arhitectura pe care mintea si bratele umane le-au ridicat in decursul a doua milenii. Sfanta Sofia din Istanbul, catedralele gotice ale Evului Mediu si Renasterii, capodoperele islamice de la Ispahan, fortul din Agra si Taj Mahal, Palatul Parlamentului din Londra, capela Notre-Dame-du-Haut a lui Le Corbusier, emblematicul muzeu Guggenheim din Bilbao, catedrala din Reims, Cetatea interzisa din Beijing sau Panteonul din Roma sunt doar cateva dintre obiectivele alese subiectiv de catre Will Pryce si aduse in paginile acestui album.

"A fost necesar sa stabilesc niste reguli simple pentru a sti ce sa aleg si ce nu - spune autorul. Am hotarat sa ma uit la constructii, nu la ruine, pornind de la ideea ca o constructie trebuie sa fie suficient de intreaga pentru a nu necesita reconstructia ei in imaginatie. Putem intelege aceasta distinctie intre ruina si constructie daca vom compara Colosseumul si Panteonul din Roma. In pofida unor modificari survenite de-a lungul timpului, Panteonul ofera inca aceeasi experienta pe care o oferea in anul 125 d.Hr. Pe de alta parte, daca stai in interiorul Colosseumului, trebuie sa-ti imaginezi intre¬gul amfiteatru si sirurile de banci, pentru a intelege cum functiona acest edificiu."

Will Pryce "Arhitectura lumii, Capodoperele", Editura Vellant, Bucuresti 2009

Aparitii noi:

  • Supravietuitoarea

    Jeffrey Deaver este un autor cunoscut in intreaga lume ca maestru al thriller-ului, iar romanele sale, aflate pe listele de bestselleruri ale marilor publicatii culturale, au fost rasplatite cu cele mai prestigioase premii destinate literaturii politiste. "Papusa adormita" o are drept eroina pe Kathryn Dance, experta FBI in interpretarea limbajului corporal si maestra a interogatoriilor subtile, care este deja cunoscuta cititorilor din precedentul roman al autorului, "The Cold Moon" (2006), unde il ajuta intr-o ancheta pe celebrul detectiv Lincoln Rhymes. Acum, ea se afla pe urmele lui Daniel Pell, un criminal care, cu catava vreme in urma ii ucisese pe toti membrii unei familii, cu exceptia unei fetite adormite printre papusile sale.

    Jeffrey Deaver "Papusa adormita", Editura RAO, Bucuresti, 2009

  • Continentul marilor contraste

    Prima parte a lucrarii este destinata familiarizarii cititorilor cu o serie de caracteristici fundamentale ale continentului America (al doilea ca marime, dupa Asia), iar partea centrala a volumului este dedicata unei analize cuprinzatoare a tuturor celor 35 de state de pe cuprinsul continentului american. Din listele anexate la sfarsitul lucrarii aflam, de exemplu, ca SUA domina clasamentele in majoritatea domeniilor economice (fiind principalul producator de petrol, gaze naturale, carbune, otel, aur, energie electrica). Unele state ale Americii Latine se situeaza insa la polul opus, confruntandu-se cu mari probleme economice si sociale (in Brazilia, Haiti, Surinam sau Bahamas, initierea unei afaceri dureaza peste 100 de zile; Columbia, Mexic si Cuba sunt ultimele in ceea ce priveste indicele de libertate a presei; Ecuador, Venezuela si Haiti se confrunta cu un nivel ridicat al coruptiei; Venezuela, Haiti si Cuba au un indice scazut al democratizarii).

    "Enciclopedia Americilor" Editura Meronia, Bucuresti 2009

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/la-pas-printre-capodopere-5164320
5164320
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.