Nu aruncati gunoaie pe jos

Postat la 07 aprilie 2009 54 afişări

Universitarul britanic Alastair Fuad-Luke incearca sa deschida ochii contemporanilor sai asupra avantajelor turismului ecologic, etic, constient.

Fuad-Luke este cel ce a teoretizat slow designul, un concept care (alaturi de „slow food”) isi propune sa readuca omul in armonie cu mediul si cu niste ritmuri mai sustenabile de viata. Acum, pornind de la ideea ca fenomenul globalizarii a dus la cresterea numarului de calatorii, fie ele in interes de afaceri sau de placere, si ca reteaua de legaturi interumane geografice si virtuale a desfiintat barierele culturale, biologice sau geografice, autorul considera ca este necesar ca acest flux turistic fara precedent (estimat deja sa se dubleze pana in anul 2050) sa se conformeze unei idei de dezvoltare durabila. Prin urmare, el isi propune sa-i faca pe viitorii turisti sa devina constienti de implicatiile unei calatorii in mileniul III si sa-i determine sa faca alegerile corecte, nu numai in materie de destinatie, ci si de alimentatie, imbracaminte, mijloace de transport sau detalii vilegiaturistice, de la bricege Opinel la rucsaci Mountainsmith. Nu in ultimul rand, se adreseaza patronilor si operatorilor din turism, carora le ofera recomandari in spiritul economiei de resurse si al diminuarii riscurilor de poluare. Ceea ce rezulta este o calatorie fascinanta, la care suntem invitati sa participam pas cu pas, prin locuri care au aerul rafinat al hotelurilor propuse lunar de Condé Nast Traveller, dar si minimalismul si bunul gust al slow designului.
Lucrarea, documentata pe teren (din Marea Britanie pana in Mongolia si din Brazilia pana in Australia) si insotita de o evocatoare galerie de imagini (800 de fotografii color), este un ghid international al calatoriilor responsabile fata de mediu.
 
Alastair Fuad-Luke - “Calatorii eco - o sursa completa pentru calatoriile de afaceri si de recreere”,
Editura Vellant, Bucuresti, 2009
 

Noutati
 
Amintiri dintr-o alta viata
Considerat „cel mai popular roman canadian de la <Pacientul englez> incoace” (potrivit jurnalului Globe & Mail), „Certitudine”, volumul de debut al scriitoarei canadiene de origine indoneziana Madeleine Thien, s-a bucurat de un succes global. Povestea, care oscileaza permanent intre prezent si trecut, descrie viata lui Matthew Lim, pe cea a fetei sale, Gail si pe cea a sotiei lui, Clara (de fapt este insasi povestea familiei autoarei). Nascut dintr-un tata chinez, Matthew duce o viata linistita in nordul insulei Borneo pana cand se declanseaza razboiul si japonezii devasteaza tot in jurul lui. Atrocitatile razboiului si ruinele ii rastoarna toate reperele existentiale, iar tot ce parea pana atunci harazit sa dureze (inclusiv dragostea pentru tatal sau, devenit intre timp colaborator al japonezilor) dispare acum in cenusa. Tanarul se refugiaza in Canada, la Vancouver, unde va duce o viata aparent linistita, dar bantuita de amintirile sangeroase ale razboiului.
 
Madeleine Thien - ”Certitudine”,
Editura Humanitas Fiction, Bucuresti, 2009
 
 
Jurnalul lui Cris
Un roman care sta sub un moto al trist-celebrului Sisu: „Am facut greselile mele, nu greselile altcuiva”. Cartea a fost scrisa de Vera Ion, intr-o tendinta cultivata de MediaPro Pictures (vezi „Fire and Ice. Cronica dragonilor”), dupa scenariul filmului cu acelasi nume, regizat de Stere Gulea si recent intrat pe ecranele cinematografelor. Romanul, in acest tip de rescriere, „povesteste” filmul si adauga elemente inedite, pasaje surprinzatoare sau revelatoare. In cazul in speta este vorba despre jurnalul lui Cris, recomandat cititorilor cu formula „Citeste ce nu s-a spus in film!”. Cristina (Cris) a fost crescuta de rude, dupa ce mama ei a plecat in Spania in urma cu 15 ani. Acum, de-abia trecuta de pragul adolescentei, Cristina este dependenta de heroina, are o fetita, un prieten implicat in traficul de droguri si apare complet lipsita de sanse in lumea oamenilor normali care „nu sunt pe dava” („dava” inseamna, in argou, heroina).

Vera Ion - “Weekend cu mama - ControlAltDelete”,
Editura RAO, Bucuresti, 2009

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carte,
noutati,
aparitii,
Alastair Fuad-Luke
/arta-si-societate/carte/nu-aruncati-gunoaie-pe-jos-4175336
4175336
comments powered by Disqus
0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori