Nu aruncati gunoaie pe jos
Universitarul britanic Alastair Fuad-Luke incearca sa deschida ochii contemporanilor sai asupra avantajelor turismului ecologic, etic, constient.
Fuad-Luke este cel ce a teoretizat slow designul, un concept care (alaturi de „slow food”) isi propune sa readuca omul in armonie cu mediul si cu niste ritmuri mai sustenabile de viata. Acum, pornind de la ideea ca fenomenul globalizarii a dus la cresterea numarului de calatorii, fie ele in interes de afaceri sau de placere, si ca reteaua de legaturi interumane geografice si virtuale a desfiintat barierele culturale, biologice sau geografice, autorul considera ca este necesar ca acest flux turistic fara precedent (estimat deja sa se dubleze pana in anul 2050) sa se conformeze unei idei de dezvoltare durabila. Prin urmare, el isi propune sa-i faca pe viitorii turisti sa devina constienti de implicatiile unei calatorii in mileniul III si sa-i determine sa faca alegerile corecte, nu numai in materie de destinatie, ci si de alimentatie, imbracaminte, mijloace de transport sau detalii vilegiaturistice, de la bricege Opinel la rucsaci Mountainsmith. Nu in ultimul rand, se adreseaza patronilor si operatorilor din turism, carora le ofera recomandari in spiritul economiei de resurse si al diminuarii riscurilor de poluare. Ceea ce rezulta este o calatorie fascinanta, la care suntem invitati sa participam pas cu pas, prin locuri care au aerul rafinat al hotelurilor propuse lunar de Condé Nast Traveller, dar si minimalismul si bunul gust al slow designului. Lucrarea, documentata pe teren (din Marea Britanie pana in Mongolia si din Brazilia pana in Australia) si insotita de o evocatoare galerie de imagini (800 de fotografii color), este un ghid international al calatoriilor responsabile fata de mediu.
Alastair Fuad-Luke - “Calatorii eco - o sursa completa pentru calatoriile de afaceri si de recreere”, Editura Vellant, Bucuresti, 2009