Puterea de a fi vulpe, pericolul de a fi arici

Autor: Dorin Oancea Postat la 24 noiembrie 2013 531 afişări

Iată o întrebare extrem de interesantă, pe care Nate Silver o pune: de ce cele mai multe dintre predicţii dau greş şi atât de puţine se adeveresc? De ce reuşesc cei lipsiţi, aparent, de abilităţi de predicţie şi de ce dau greş cei doldora de informaţii, specialişti şi instrumente adecvate, cum sunt agenţiile de rating?

Puterea de a fi vulpe, pericolul de a fi arici

De ce criza economică a fost previzibilă pentru economişti, jurnalişti sau publicul larg (căutările pe Google ale termenului Housing Bubble s-au înmulţit de zece ori din ianuarie 2004 până în vara lui 2005, in timp ce termenul de "bulă imobiliară" fusese folosit de numai opt ori în programele de ştiri din 2001 şi de 3.447 ori în 2005), dar agenţiile de rating, care trebuiau să măsoare riscul pe pieţele financiare, spun că lor le-a scăpat?

Nate Silver, scriitor, statistician, fondator al blogului politic FiveThirtyEight.com, a scris ditamai cartea pe această temă. Ideea lui Silver este simplă - elimini zgomotul, analizezi semnalul şi eşti în măsură să prevezi ce se va întâmpla -, dar punerea în practică este cât se poate de complicată. Cum ştii ce este zgomot şi ce este semnal?

Unii ştiu; nu sunt infailibili, dar reuşesc. Un profesor de psihologie de la universitatea din California vorbeşte despre arici şi vulpi; primii cred în Ideile Mari, care guvernează lumea, echivalentul legilor care guvernează fizica - genul Karl Marx care explică orice folosind lupta de clasă. Vulpile, în schimb, cred într-o mulţime de idei mici, recurg la o sumedenie de abordări ale unei probleme, sunt mai tolerante faţă de nuanţe, incertitudine, complexitate şi opinii divergente. Vulpile sunt mult mai performante decât aricii în materie de predicţii.

Folosind exemple din baseball, poker, meteorologie, şah sau tehnologie, Silver, el însuşi autorul unui sistem de prognoză a performanţelor în baseball, desluşeşte câteva dintre secretele predicţiei corecte. Fără nicio pretenţie de a prezice în mod corect, spun că "Semnalul şi zgomotul" ar trebui să se afle pe lista celor mai bine vândute cărţi de afaceri din următoarea perioadă.

Nate Silver - "Semnalul şi zgomotul. De ce atât de multe predicţii dau greş - pe când altele reuşesc", Editura Publica, Bucureşti, 2013

Urmărește Business Magazin

/arta-si-societate/carte/puterea-de-a-fi-vulpe-pericolul-de-a-fi-arici-11717239
11717239
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.