Cand publicitatea si Matrix isi dau mana

Postat la 10 mai 2010 28 afişări

Se ia multa stiinta, se condimenteaza cu putina controversa, totul trece prin filtrul marketingului si rezulta o metoda de cercetare ce pare desprinsa din Matrix.

Spotul "Evian roller babies", in care bebelusi pe patine cu rotile executau miscari de break-dance, sareau peste garduri sau coborau pe balustrade ca practicantii de sport extrem, a intrat in Cartea Recordurilor drept cel mai vizionat spot publicitar online din toate timpurile, cu peste 100 de milioane de vizualizari.

Dar succesul filmuletului, devenit al cincilea cel mai vizionat clip pe YouTube si desemnat de revista Time spotul numarul unu din 2009, nu prea a avut efectul dorit asupra vanzarilor Evian. Compania a pierdut cota de piata in Statele Unite, iar vanzarile au scazut cu 26% si respectiv 19% in ultimele doua trimestre ale anului trecut, conform revistei BrandWeek.

O cercetare biometrica realizata de compania de cercetare LABoratory & Co. explica lucrurile. Studiul a testat cinci spoturi, printre care si cel al Evian, pe cinci piete diferite - Romania, Polonia, Statele Unite, Moscova si Guatemala, care sa reprezinte tot atatea culturi. "Rezultatele ar fi fost usor de interpretat daca nu era Romania. Toate mamele s-au speriat, mai putin cele din Romania, care au catalogat filmuletul ca fiind amuzant", a declarat pentru BUSINESS Magazin Rafal Ohme, profesor de psihologie, expert in tehnici de persuasiune si procese la nivel subconstient. Ohme conduce LABoratory - o companie cu sediul in SUA, care integreaza cercetarea traditionala cu cea biometrica - si a deschis un centru de cercetare-dezvoltare in Varsovia natala. Compania are divizii si in Spania si Portugalia si, incepand de anul trecut, si in Romania.

Cercetarile biometrice sunt cele mai noi si poate cele mai controversate metode de studiere a comportamentului consumatorului. O combinatie intre marketing si stiinta, biometria masoara cu ajutorul unor tehnologii si metodologii utilizate pana nu demult exclusiv in scopuri medicale, variatia de unde cerebrale, reactiile muschilor fetei si transpiratia subtila de la nivelul pielii, pentru a putea obtine reactia autentica a consumatorilor la diferiti stimuli. Acestora li se adauga masurarea timpilor de reactie, un indicator ce arata perceptia fata de diverse atribute, si testul de raft, destinat sa ofere predictibilitate in privinta intentiei de cumparare.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
lifestyle,
publicitate
/arta-si-societate/lifestyle/cand-publicitatea-si-matrix-isi-dau-mana-6099997
6099997
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.