Editori de case

Postat la 03 septembrie 2007 7 afişări

O masuta veche descoperita intr-o piata de antichitati din Londra, un tablou cumparat dintr-un magazin de pe o strada misterioasa din Paris sau un scaun care a apartinut unui nobil venetian - fiecare calatorie inseamna, pe langa amintiri, si o intreaga colectie de obiecte, mai mici sau mai mari, care in final ajung in acelasi loc. Adica in casa proprietate personala care risca sa se transforme intr-un depozit. Iar organizarea caselor este mult mai dificila decat a parut in secunda de cumpana din febra cumparaturilor.

Insa in Statele Unite (americanii fiind, probabil, campionii acumularii de obiecte) s-a inventat o noua meserie - "editorul de case" - un specialist in organizare si decoratiuni interioare care "taie in carne vie" atunci cand vine vorba de produsele dispensabile.

In SUA, organizarea caselor a devenit o industrie care depaseste un miliard de dolari, iar Organizatia Nationala a Editorilor profesionisti de case a fost fondata in 1985 si are in prezent peste 3.700 de membri. Alice Bryant, fost director executiv la Northwest Airlines, povesteste ca, inainte sa-l cunoasca pe designerul de interior Billy Beson, presedintele companiei William Beson Interiors din Minneapolis, "aveam in casa obiecte din fiecare tara in care am fost".

Benson a inceput prin a goli casa. Dupa ce a renuntat la masa incarcata de fotografii care puneau in umbra panorama lacului Calhoun, in apropierea caruia se afla casa lui Bryant, la mobila traditionala si la tablourile care acopereau fiecare centimetru patrat de perete, designerul a regandit in totalitate interiorul. La final, Beson a imaginat un colt din care putea fi admirata panorama, decorat cu o bancuta si un scaun in stil francez, iar un portret al proprietarei a fost singurul accesoriu de pe un perete imens.

Cu toate ca totul pare simplu la prima vedere, editarea caselor este mai mult decat o provocare. Este usor sa renunti la lucruri nefolositoare, dar e greu atunci cand vine vorba despre obiecte cu valoare sentimentala precum un balansoar in care ai leganat primul copil sau o colectie de ceainice care este mult prea mare pentru a fi expusa.

Designerii subliniaza insa ca viata "se schimba odata cu trecerea sezoanelor si a anilor. Daca un anumit obiect nu se potriveste, nu mai are niciun rost sa fie pastrat", conchide Lynda Foxman, presedintele Organizatiei Editorilor de Case. Pretul pentru astfel de servicii incepe de la 200 de euro pentru consultanta si poate depasi 5.000 de euro in cazul organizarii complete a vilelor cu peste 10 camere.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Editori,
de,
case
/arta-si-societate/lifestyle/editori-de-case-4073897
4073897
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.