Proteste cu panouri publicitare
Atunci când vrei să-ţi faci cunoscut mesajul cât mai multor oameni, panourile de afişaj stradal sunt numai bune, lucru de care profită şi cei care au de răspândit mesaje de protest. Ideea nu e tocmai nouă, scrie CNN, dar este din ce în ce mai folosită în ultimii ani, fiind cunoscută sub denumirea de ”subvertising“ (de la englezescul ”subvert“ – a răsturna, deturna, corupe – şi ”advertising“).
Grupul de artişti Brandalism, care se revoltă împotriva controlului corporatist asupra culturii şi nu numai, a instalat, spre exemplu, postere în spaţiile de afişaj stradal din Paris în perioada unei conferinţe a ONU din 2015 pe tema schimbărilor climatice, ca o critică la adresa ipocriziei corporaţiilor care o sponsorizau.
Un grup de studenţi, Legally Black, a pus stăpânire pe spaţiile de afişaj din staţiile de autobuz din Londra, unde călătorii erau întâmpinaţi de o reclamă la un film Harry Potter în care personajele erau toate negre, pentru a atrage atenţia că negrii nu sunt suficient de bine reprezentaţi în cultura populară.
Nici măcar înlocuirea panourilor obişnuite cu unele de afişaj electronic nu a reuşit să-i oprească pe aşa-numiţii subvertiseri, care au reuşit să preia controlul asupra acestora în zone din diverse oraşe ca Londra sau Liverpool. Uneori subervertiserii îşi unesc forţele creând iniţiative ca Subvertisers International, cu membri din Argentina până în Australia, care s-a lansat în 2017 cu acţiuni în 40 de oraşe ale lumii. Mai există şi subvertiseri care deturnează spaţiile de afişaj stradal în scopuri pur artistice şi nu de protest, cum ar fi Art in Ad Places, care a expus opere de artă în cabine telefonice la New York.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro