Gadget Review: noul vârf al telefoanelor mobile - VIDEOREVIEW

Autor: Florin Casota Postat la 21 mai 2017 2311 afişări

Primul lucru pe care-l observi la Samsung S8 şi primul lucru care menţionat de toată lumea este designul. Pe bună dreptate. Este o operă de artă la acest aspect. Dar cum este ca smartphone?

Samsung a observat că utilizatorii preferă varianta Edge şi la acest model au decis să implementeze marginile curbate atât la S8, cât şi la S8 Plus. Primul are un display de 5,8 inchi, iar al doilea de 6,2 inchi, ceea ce ar putea părea prea mare sau dificil de manevrat, dar nu este cazul aici. Dimensiunile telefonului nu au crescut cu mult faţă de modelele Galaxy S6 şi Galaxy S7, aparatul fiind ceva mai îngust şi puţin mai înalt. Cu toate acestea, dimensiunea displayului s-a mărit datorită faptului că aproape nu mai există margine pe lateral, iar sus şi jos spaţiile inutile s-au micşorat considerabil, butoanele fizice fiind integrate în display.

Telefonul este îmbrăcat în metal şi sticlă, are colţurile rotunjite, trei butoane pe laterale şi chiar un jack de 3,5 mm pentru căşti. Telefonul este realizat din materiale bune, conferind senzaţia de dispozitiv premium de fiecare dată când este utilizat. Este o plăcere să-l priveşti şi parcă şi-a depăşit funcţia de gadget utilitar devenind un obiect de design, decorativ. Practic, din punctul meu de vedere, la ora actuală este cel mai frumos telefon de pe piaţă.

Dimensiunile mici ale lui Galaxy S8 asigură o utilizare confortabilă chiar şi cu o singură mână, iar pentru cei cu mâini mai mici Samsung a integrat opţiunea de a micşora ecranul pentru situaţii în care nu poţi ajunge în colţurile telefonului. Telefonul este curbat şi ai fi tentat să crezi că ar putea fi scăpat cu uşurinţă, însă în perioada de testare eu nu am avut în niciun moment senzaţia că ar putea fi scăpat accidental. Se ”lipeşte“ bine de mână şi nu am simţit nevoia utilizării unei huse. Ce se întâmplă dacă totuşi îl scapi? Să zicem că ar fi bine să vă cumpăraţi huse de protecţie dacă sunteti mai neîndemânatici de fel. 

Displayul telefonului este absolut impresionant şi este o plăcere să te uiţi la filme sau să te joci. Ecranul are o rezoluţie nativă Quad HD (2.960 x 1.440 pixeli), este luminos (Samsung susţine o luminozitate de 1.000 niţi) şi poate fi folosit cu uşurinţă în orice situaţie, fie la interior, fie direct în razele soarelui, imaginile rămânând clare şi luminoase.

Datorită formei mai puţin obişnuite, redarea conţinutului video nu este ideală în toate aplicaţiile deoarece nu se acoperă în întregime displayul; rămân bare negre pe laterale. Pe YouTube trebuie să mai apeşi încă un buton pentru a putea acoperi tot ecranul, însă alte aplicaţii nu au implementate această funcţie.

Telefonul are din fabrică opţiunea ca ecranul să rămână mereu pornit, afişându-se astfel ora, data, nivelul bateriei şi notificările. Acest lucru scurge puţin din baterie, dar l-am găsit foarte util deoarece nu mai eram nevoit să deschid telefonul pentru a vedea cât este ceasul, de exemplu. Un element care aproape nu mai este menţionat în recenzii, deşi e o caracteristică fundamentală a unui telefon, este calitatea apelului. Nici eu nu obişnuiesc să vorbesc despre asta, dar la S8 am rămas surprins de cât de clar se aude vocea ”de la capătul firului“.

La capitolul performanţă, cum este de aşteptat când vine vorba de un nou telefon Samsung, compania coreeană a integrat cel mai nou proces octa-core Exynos 8895, alături de un procesor grafic Mali-G71 MP20, 4 GB de RAM şi stocare internă începând de la 64 GB. De reţinut este şi faptul că Samsung S8 este primul telefon care vine cu Bluetooth 5.0. Telefonul este excelent în utilizarea normală şi de-a lungul testării nu s-a poticnit niciodată. De asemenea, nici jocurile cu grafică detaliată nu au îngenunchat telefonul. Cu toate acestea, spre surprinderea unora, încă nu este cel mai puternic telefon de pe piaţă; conform testelor de benchmark AnTuTu, unde a obţinut peste 170.000 de puncte, se află pe locul 2 sau 3, în spatele lui iPhone 7 Plus.

Fanii au rămaşi surprinşi când Samsung a anunţat S8 fără a aduce îmbunătăţiri evidente camerei foto faţă de modelul precedent. Avem de a face cu o cameră similară cu cea de pe smartphone-ul de anul trecut, cu senzor de 12 megapixeli şi obiectiv cu diafragmă f/1.7. Camera frontală vine cu un senzor de 8 megapixeli, însă cu un obiectiv la fel de performant precum cel de pe spate, cu diafragmă f/1.7, capabilitate de filmare în rezoluţie QHD şi focalizare automată foarte precisă.

Astea fiind spuse, S8 face fotografii foarte bune, oferindu-ne imagini clare, cu culori aprinse (poate puţin cam saturate pentru gustul meu), iar cele realizate în lumină bună arată foarte bine şi proiectate pe un ecran de 140 cm. Pe timp de noapte, imaginile sunt bune şi au puţin zgomot. Un alt lucru care m-a impresionat a fost rapiditatea aplicaţiei, reuşind să fac câteva zeci de fotografii ţinând apăsat timp de câteva secunde butonul de volum. Metodă foarte bună pentru a surprinde un subiect în mişcare. Focalizarea este aproape instantă şi de cele mai multe ori corectă, însă fotografiile făcute în grabă pot ieşi mişcate sau neclare, chiar şi în lumină naturală.

Şi la capitolul video camera stă foarte bine, fiind capabilă să filmeze 4K la 30 cadre pe secundă sau 1.080 p la 60 de cadre pe secundă. În lumina zilei selfie-urile arată foarte bine, dar în cazuri de luminozitate scăzută detaliile din fotografie dispar.

Mi-a fost greu să-i găsesc telefonului puncte în minus, singurele inconveniente fiind senzorul de amprentă şi autonomia bateriei, care ar putea fi mai bună. Samsung a mutat senzorul de pe butonul de home pe spate, lângă camera foto. În primul rând, amplasarea este extrem de nefericită şi-ţi va lua ceva timp să înveţi unde e, iar în al doilea rând, senzorul este mic şi e greu de ajuns la el cu o singură mână. Nu de puţine ori m-am aflat în situaţia de a pipăi senzorul pentru ca telefonul să se deschidă, dar fără succes; am fost nevoit să apelez la modul de securitate pentru a intra în telefon.

Problema nu cred că este senzorul în sine, ci faptul că degetul trebuie amplasat direct pe el, într-o poziţie anume, nici mai sus, nici mai jos, pentru deblocare. Totuşi, nu este musai să foloseşti senzorul de amprentă, S8 având posibilitatea de a se debloca prin scanarea facială sau a irisului. Scanarea facială şi a irisului a mers bine de cele mai multe ori, fiind variante pentru cei care nu vor să folosească senzorul de amprentă.

Al doilea punct în minus este autonomia bateriei. Telefonul e dotat cu o baterie de 3.000m Ah şi este de înţeles de ce Samsung nu a vrut să forţeze nota în privinţa bateriei. Inconvenientul este legat de faptul că deşi ecranele au devenit mai frumoase, mai luminoase şi mai mari, bateria a rămas cam la aceeaşi performanţă, ceea ce înseamnă că un utilizator intensiv ar putea epuiza bateria unui S8 în mai puţin de o zi de muncă. Totuşi un utilizator obişnuit n-ar trebui să aibă probleme cu bateria într-o zi de muncă. Există un mod de funcţionare economic, care limitează puterea procesorului la 70%, limitează luminozitatea display-ului şi scade rezoluţia de la QHD+ la FHD+. De altfel, Samsung setează telefoanele din fabrică pe rezoluţie FHD+. Cu displayul pornit şi internetul activat, bateria telefonului se scurge cu 9-10 procente de-a lungul nopţii.

Totuşi, se încarcă foarte repede. O încărcare de la zero durează în jur de o oră şi jumătate. Într-o călătorie cu trenul de 40-50 de minute, am pus telefonul la încărcat la o baterie externă (output 2.1A) şi de la 49% a ajuns la 85%, în timp ce ascultam muzică, am făcut câteva zeci de poze şi am filmat trei-patru clipuri.

Nu pot să închei acestă recenzie fără să menţionez noul asistent virtual al Samsung, Bixby. Astfel, compania coreeană vrea ca utilizatorii să uite de asistentul Google şi să-l înlocuiască cu propriul lor asistent. Mai mult, Bixby beneficiază de un ecran propriu în stânga meniului principal, de un buton fizic dedicat (care nu poate fi reprogramat) şi poate fi folosit chiar şi atunci când ecranul este stins. Multă dedicare pentru o aplicaţie pe care foarte puţini oameni o să o folosească, mai ales că poate fi folosit asistentul Google. Ce are în plus Bixby este faptul că poate recunoaşte obiecte şi astfel le poţi căuta pe internet. Funcţia de recunoaştere nu merge extraordinar, uneori recunoscând obiectele, dar de cele mai multe ori a afişat imagini cu produse asemănătoare.

Trăgând linie, Samsung S8 este un telefon aproape fără cusur, frumos, iar Apple va trebui să vină cu ceva cu adevărat uimitor pentru a-i învinge pe rivalii de la Samsung.

CASETA TEHNICĂ

ECRAN: 5,8“, SUPER AMOLED, 2.960 X 1.440 PIXELI, GORILLA GLASS 5, 568 PPI

SISTEM DE OPERARE: ANDROID 7.0 (SAMSUNG EXPERIENCE 8.1)

PROCESOR: OCTA-CORE (4 X 2,3 GHZ + 4 X 1,7 GHZ)

PROCESOR GRAFIC: MALI-G71 MP20

RAM: 4 GB

MEMORIE: 64 GB

CARD: MICROSD, 256 GB MAX.

BLUETOOTH: 5.0

USB: USB TYPE-C (USB 3.1)

CAMERĂ FOTO: 12 MP, F/1,7, DETECŢIE DE FAZĂ, BLITZ LED, STABILIZARE OPTICĂ (OIS)

FILMARE VIDEO: 4K (3.840 X 2.160 @ 30 FPS), FULL HD (1.920 X 1.080 @ 60 FPS)

CAMERĂ FOTO FRONTALĂ: 8 MP, F/1.7, FILMARE 2.560 X 1.440 PIXELI @ 30 FPS

BATERIE: 3.000 MAH, ÎNCĂRCARE RAPIDĂ

DIMENSIUNI: 148,9 X 68,1 X 8 MM

GREUTATE: 155 GRAME

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.