Inchiriez realitate virtuala
La vant de 200 km/h, prototipul unei cladiri de birouri propus la o licitatie de proiecte de arhitectura a cedat si toti posibilii chiriasi au fost inghititi de moloz.
La vant de 200 km/h, prototipul unei cladiri de birouri propus la o licitatie de proiecte de arhitectura a cedat si toti posibilii chiriasi au fost inghititi de moloz.
Aceasta e o situatie ipotetica. Ceea ce este insa absolut real este ca un numar in crestere de companii isi testeaza in mediul virtual produsele inainte de a fi lansate sau construite. Cum este si camera 278 a Joshi Research Center, un centru informatic unde sunt testate modele virtuale pentru diverse produse. Mult timp un apanaj exclusiv al armatei si al producatorilor de avioane, iar apoi popularizate de jocurile video, testele in realitatea virtuala ajung acum accesibile si companiilor care nu au bugete suficient de mari pentru a realiza centre proprii de date. Vis Lab, numele sistemului de testare operat de centrul Joshi din Statele Unite, poate fi inchiriat oricarei companii pentru pretul de 1.000 de dolari pe zi. Cateva supercalculatoare din centru vor primi in acest an date de la o companie de electricitate din Houston, date despre seismele din ultimele mii de ani si despre faliile tectonice din jurul orasului, pentru a elabora un scenariu legat de posibilele zacaminte de petrol inca neexploatate. Aceasta ar putea da o idee companiei despre unde este (sau nu este) petrol, salvand astfel milioane de dolari in procese de foraj la mare adancime.
Centrul situat in statul american Iowa a fost deja folosit pentru a testa rezistenta unor viitoare cladiri de fabrici si pentru a testa un nou tip de tractor. Producatorul american de masini pentru agricultura Deers foloseste realitatea virtuala pentru a testa produsele inca neintrate in productie si pentru a fi sigur ca echipamentele vor fi usor de intretinut. Simularea mecanica este o industrie care valoreaza deja 1,5 miliarde de dolari in Statele Unite si are o rata de crestere de 12% pe an, spun cifrele analistilor de la compania Gartner. Desi realitatea virtuala ca baza de testare a unor produse noi incepuse sa fie populara inca din anii 80, doar recent calculatoarele au devenit suficient de puternice pentru a face fata avalansei de informatii care trebuie prelucrate instantaneu pentru o buna replica a realitatii. Iar costurile unui supercalculator care inainte costa un milion de dolari au coborat acum la doar 100.000 de dolari. Ceea ce inseamna pentru proprietarii Vis Lab ca isi vor amortiza costurile dupa doar 100 de zile de chirie. Si probabil multe cladiri demolate sau avioane prabusite.