CSR 2024. Orange: Dezvoltarea, organizarea şi susţinerea celor mai importante competiţii naţionale de securitate cibernetică

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 20 februarie 2025 16 afişări

Motivaţie:

Conform raportului Orange Business Internet Security (2023-2024), care analizează date anonimizate de la companii şi administraţii publice din mai multe industrii, în 2023 a existat o creştere de 18% a numărului atacurilor cibernetice faţă de anul anterior. În acelaşi timp, Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC) arată că la nivel naţional, anul trecut au avut loc peste 75.000.000 de evenimente de securitate cibernetică, o creştere cu 22% comparativ cu 2022.

În ceea ce priveşte nevoia de specialişti, potrivit studiului Cybersecurity Workforce (2023), realizat de ISC2, deficitul forţei de muncă în securitate cibernetică în Europa a ajuns la peste 347.000 de specialişti, o creştere cu 9,7% comparativ cu 2022.

 

Descrierea proiectului:

Orange Romania este primul operator local de telecomunicaţii care s-a implicat în dezvoltarea, organizarea şi susţinerea celor mai importante competiţii naţionale de securitate cibernetică.

UNbreakable România, powered by Orange şi Bit Sentinel, este programul prin care elevii de liceu şi studenţii fac primul pas către o carieră în securitatea cibernetică.

Ediţia pilot a avut loc în 2020 şi, de atunci, UNbreakable a luat forma unui program anual. Prin competiţii individuale şi de echipă, acces gratuit la resurse, ghiduri şi webinare, precum şi mentorat din partea experţilor în domeniu, participanţii îşi dezvoltă cunoştinţele în securitate cibernetică. Câştigătorii concursului se pot califica în finala RoCSC.

Campionatul Naţional de Securitate Cibernetică (RoCSC) este o competiţie naţională lansată în 2017, în care Orange Romania se implică din poziţia de Gold Partner, susţine tinerele talente în securitate cibernetică. Cei mai buni zece concurenţi ai lotului naţional participă în finala Campionatului European de Securitate Cibernetică şi au parte de stagii specializate de pregătire, premii, mentorat, precum şi de oportunităţi de angajare în domeniu. 

Olimpiada Naţională de Securitate Cibernetică este un concurs aflat anul acesta la prima ediţie. Este dedicată elevilor de liceu, iar Orange a fost unul dintre iniţiatori. În cadrul etapelor de calificare, participanţii rezolvă exerciţii ce includ atât concepte fundamentale de securitate cibernetică, cât şi elemente aplicate şi tehnici mai avansate. Primii elevi clasaţi la faza naţională a olimpiadei completează lotul României la Campionatul European de Securitate Cibernetică. 

DefCamp este cea mai mare conferinţă de securitate cibernetică şi hacking din Europa Centrală şi de Est, powered by Orange, care se află în 2024 la cea de-a 14-a ediţie. La DefCamp, pasionaţii de domeniu participă la paneluri de discuţii între profesionişti în securitate cibernetică, workshopuri practice, oportunităţi de joburi, networking şi competiţii de hacking. 

 

Rezultate:

Prin eforturile Orange şi ale partenerilor instituţionali şi privaţi, anul acesta peste 2.300 de tineri s-au înscris în competiţiile din România. Dintre aceştia, cei mai buni zece participanţi, cinci juniori (14-20 de ani), cinci seniori (21-25 de ani) şi rezerve, au reprezentat România la Campionatul European de Securitate Cibernetică, ediţia 2024, în Torino, Italia, în perioada 7-11 octombrie.

În acelaşi timp, experţii companiei au sprijinit, prin programul Orange Fab, dezvoltarea startup-ului CyberEdu (2020), platformă educaţională pentru cei care vor să dobândească sau să-şi îmbunătăţească competenţele în materie de securitate cibernetică. Până acum, aproximativ 20.000 de utilizatori s-au înregistrat pe CyberEdu.ro.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.