De la laborator la unicorn: Românii care schimbă regulile jocului în cybersecurity
Totul a început la Cluj. George Candea, unul dintre cei mai influenţi români din cercetarea academică în IT, a urmat liceul în oraşul de pe Someş, apoi a plecat în Statele Unite, unde şi-a continuat studiile la celebrul MIT (Massachusetts Institute of Technology) şi a obţinut doctoratul la Stanford. A refuzat ofer-tele de a rămâne în Silicon Valley şi a ales, în schimb, o carieră academică în Europa, ca profesor la EPFL Lausanne.
Acolo avea să formeze o echipă de tineri cercetători – printre care românii Radu Banabic şi Cristian Zam-fir, dar şi ucrainenii Volodymyr Kuznetsov şi Vitaly Chipounov – care aveau să pună bazele uneia dintre cele mai promiţătoare companii de securitate cibernetică din lume: Cyberhaven.
„Am fost inspiraţi de George Candea, profesorul care conduce laboratorul de la EPFL de unde am pornit. El s-a format în SUA, a fondat deja un start-up de succes în Silicon Valley şi a reprezentat pentru noi un model demn de urmat, devenind ulterior şi primul nostru CEO în anii de început”, a spus într-un interviu pentru Business Magazin Radu Banabic, cofondator al unicornului Cyberhaven, activ în domeniul secu-rităţii datelor bazate pe inteligenţă artificială (AI).
Sondaj Știu
Ești de acord ca viitorul Președinte să dizolve Parlamentul, pentru a reflecta voința de acum a electoratului?
Cyberhaven a prins contur în contextul unuia dintre cele mai ambiţioase proiecte de cercetare ale armatei americane – DARPA Cyber Grand Challenge, o competiţie de hacking autonom menită să aducă inovaţie reală în domeniul securităţii cibernetice. Cu finanţare directă de la DARPA, echipa condusă de George Candea a dezvoltat o tehnologie capabilă să urmărească fluxurile de date în timp real, o componentă esenţială în lupta împotriva scurgerilor de in-formaţii. De aici a pornit şi ideea Cyberhaven: o platformă care să protejeze datele companiilor în cel mai vulnerabil punct – momentul în care acestea sunt copiate, transmise sau modificate de utilizatori legitimi, dar cu intenţii greşite. „Un alt factor important a fost programul DARPA Cyber Grand Challenge, lansat exact în perioada în care ne finalizam doctoratele (Cristi, Radu şi ceilalţi cofondatori). Concursul, iniţiat de agenţia americană DARPA, îşi propunea să stimuleze inovaţia în securitatea cibernetică adunând cele mai bune echipe din lume pentru a avansa “state of the art”-ul în domeniu. Datorită cer-cetării noastre din timpul doctoratului, am fost invitaţi să participăm. Am lucrat timp de aproape doi ani la tehnologia necesară, am trecut cu succes de fazele de calificare şi am ajuns în finală, alături de echipe de la universităţi de prestigiu precum Carnegie Mellon şi de la companii mari ca Raytheon”, a povestit pentru BUSINESS Magazin Alexandru Copoţ, software engineer în cadrul Cyberhaven. După par-ticiparea la competiţia DARPA şi validarea tehnologiei, echipa a decis să ducă mai departe proiectul şi să-l transforme într-un business scalabil. Cyberhaven s-a mutat iniţial în Boston, aproape de eco-sistemul universitar şi de investitorii interesaţi de deep tech, iar ulterior în Palo Alto, în inima Silicon Val-ley, acolo unde se află şi în prezent sediul central. Relocarea a fost şi un semnal de ambiţie: Cyberhaven nu voia să rămână un spin-off academic, ci să devină un jucător de prim rang într-un domeniu esenţial al economiei digitale. Întrebat cum s-a format echipa care a pus bazele Cyberhaven, Radu Banabic a transmis că echipa iniţială s-a cristalizat în jurul proiectului pentru Cyber Grand Challenge. „Unii membri proveneau din laboratorul profesorului Candea de la EPFL, alţii ni s-au alăturat odată cu obţinerea fi-nanţării necesare pentru a participa la concurs. Alexandru Copoţ, de exemplu, a fost unul dintre primii ingineri care s-au alăturat în acea perioadă şi continuă să fie un membru esenţial al echipei.”
Din laborator în piaţa globală. „Cyberhaven s-a născut din acel context – din dorinţa de a transforma cercetarea avansată în produs scalabil. Totul a început cu un mic grup de cercetători şi ingineri care s-au coagulat în jurul proiectului pentru DARPA”, îşi aminteşte Cristian Zamfir, cofondator al Cyberhaven. Ca orice startup autentic, Cyberhaven a pivotat în 2018, renunţând la prima idee de produs şi concen-trându-se pe ceea ce avea să devină nucleul platformei actuale: o soluţie revoluţionară de securitate a datelor, construită în jurul conceptului de data lineage – urmărirea fluxurilor de date în timp real, cu o precizie fără precedent. „Într-un start-up, nu există o singură revelaţie, ci o serie de momente critice care validează direcţia”, a mai spus Radu Banabic. „Printre cele mai importante: primul client obţinut în 2018, la doar câteva luni după ce compania a pivotat; primul client enterprise, cu 20.000 de staţii de lu-cru; primul client din top Forbes 100; şi, mai recent, lansarea componentei AI. Un start-up trăieşte mereu pe muchie de cuţit — chiar şi acum ne asumăm riscuri mari pentru a accelera, ceea ce înseamnă că trăim constant momente critice care pot influenţa decisiv parcursul companiei. – toate ne-au arătat că suntem pe drumul cel bun”, a punctat Radu Banabic. Una dintre deciziile esenţiale care au susţinut această transformare a fost recrutarea unui CEO cu un profil diferit de cel al fondatorilor, cineva care să echilibreze viziunea tehnică cu o strategie de business clară. „Un pas esenţial a fost alegerea unui CEO cu un profil diferit de al nostru. Iniţial, era tentant să alegem pe cineva cu acelaşi background tehnic şi o gândire similară cu a noastră. Totuşi, am realizat că aveam nevoie de o perspectivă complementară, care să ne ajute să evităm riscul «ochelarilor de cal». Echilibrul creat între leadershipul tehnic şi cel comercial a fost esenţial pentru dezvoltarea companiei”, au explicat cofondatorii companiei.Această lecţie a fost cu atât mai relevantă în contextul unei pieţe precum cybersecurity, unde diferenţele dintre produse pot fi subtile, iar marketingul devine crucial. „Fără să comentez despre alte companii, pot împărtăşi o lecţie din propria noastră experienţă: prima noastră idee de produs a eşuat. În 2018 am piv-otat complet către produsul la care lucrăm astăzi. În cybersecurity, e foarte greu să cuantifici valoarea reală a unui produs. Diferenţele între soluţii pot fi subtile şi greu de înţeles, iar lipsa unor standarde obi-ective face ca marketingul să devină esenţial. Trebuie să reuşeşti să explici clar clienţilor ca ce ceea ce faci tu contează”, a completat Radu Banabic.
De la 1 milion la 1 miliard. După ce au obţinut o finanţare iniţială de 1 milion de dolari de la DARPA pentru a participa la finala Cyber Grand Challenge, Cyberhaven a continuat să atragă investiţii de calibru. În va-ra lui 2024, compania a încheiat o rundă de 88 de milioane de dolari, iar în 2025 a ajuns la o evaluare de 1 miliard de dolari, odată cu runda de finanţare serie D în valoare de 100 de milioane de dolari. „Sunt ex-trem de mândru de ceea ce am realizat până acum. Dincolo de faptul că este un reper simbolic, această rundă de finanţare pune bazele viitoarelor noastre investiţii. Securitatea datelor este o provocare unică, deoarece fiecare companie are propriile sale fluxuri de lucru, propriile moduri de a crea şi partaja date.
„Au fost mai multe situaţii dificile din care am avut de învăţat. Decât să încerci să eviţi greşelile, e mai important să le recunoşti rapid — să „fail fast”. Dacă ar fi să schimbăm ceva, probabil am fi putut fi mai curajoşi în a admite că primul produs nu era viabil şi am fi pivotat mai devreme.“
Radu Banabic, cofondator Cyberhaven
Spre deosebire de alte domenii ale securităţii, unde ameninţările tind să fie universale, protecţia datelor trebuie să se adapteze contextului specific al fiecărui client. Tehnologia noastră de genealogie a datelor, care surprinde modul în care acestea se conectează şi circulă, combinată cu progresele recente în intel-igenţa artificială pe care le-am integrat în Linea, deschide un nivel de personalizare pe care acest dome-niu nu l-a mai cunoscut până acum. Această finanţare ne va ajuta să transformăm această viziune în re-alitate”, scria Radu Banabic pe pagina personală de LinkedIn după ce start-up-ul pe care l-a cofondat a obţinut statutul de unicorn. În prezent, Cyberhaven are sediul în Boston şi lucrează cu clienţi precum Ap-ple şi Google. Soluţiile companiei sunt integrate în lanţurile de dezvoltare software ale giganţilor tech, oferind protecţie avansată prin AI şi real-time data detection. „Credem că piaţa de data security va trece printr-o revoluţie”, explică Radu Banabic. „Spre deosebire de un antivirus, care doar se instalează, o soluţie de protecţie a datelor trebuie personalizată pentru fiecare companie. E complicat. Dar dacă reuşim să simplificăm procesul – cum facem acum prin modelul nostru AI, Large Lineage Model – putem transforma complet această industrie.” Cyberhaven, care în prezent are sediul în Boston, a mai atras o rundă de finanţare în valoare de 88 de milioane de dolari în vara anului 2024, în urma căreia compania a fost evaluată la 250 de milioane de dolari. În doar un an, valoarea companiei a crescut de şapte ori, ajungând în prezent la 1 miliard de dolari. Astfel, fondurile atrase de Cyberhaven în ultimele două runde sunt dedicate aces-tei viziuni – să facă protecţia datelor mai accesibilă şi mai eficientă, a menţionat Radu Banabic. În con-tinuare, pe termen scurt, Cyberhaven vizează extinderea şi consolidarea poziţiei pe piaţă. IPO-ul este o opţiune, dar nu un scop în sine, au transmis cofondatorii companiei. „IPO, achiziţii sau alte mecanisme — sunt doar mijloace. Miza reală este impactul pe care vrem să-l avem asupra felului în care companiile îşi protejează datele.” Privind în urmă, cofondatorii Cyberhaven recunosc că drumul nu a fost lipsit de obstacole. „Dacă am fi avut curajul să pivotăm mai devreme de la primul produs, poate am fi câştigat timp preţios. Dar mai important decât să eviţi greşelile e să le recunoşti rapid — să fail fast”, mai spune Radu Banabic. Însă, dincolo de lecţiile de business, ritmul de start-up vine cu un preţ personal. „Week-enduri întrerupte, vacanţe sacrificate, dar într-o echipă mică vezi imediat rezultatul muncii tale. Clientul semnează, urmează o rundă de investiţii, iar acel efort punctual capătă sens.”
Cât despre influenţa spiritului românesc, cofondatorii Cyberhaven cred că ADN-ul tehnologic format în România a contat. „E greu de spus exact cât din ceea ce facem vine din «spiritul românesc», dar ce putem spune clar este că am beneficiat enorm din faptul că suntem o companie globală. Diversitatea culturală ne-a ajutat să ne completăm reciproc şi să luăm decizii mai bune. În ceea ce priveşte România, credem că e un teren fertil pentru cybersecurity. IT-ul a fost perceput drept o alegere sigură pentru mulţi studenţi de top, iar prezenţa unor companii de referinţă precum Bitdefender a creat o masă critică de specialişti valoroşi.” De asemenea, România este o sursă foarte bună de talente în zona de cybersecuri-ty, a mai spus Radu Banabic. În prezent, o parte din echipă lucrează încă din România, iar o parte sunt în Lausanne, Elveţia. Fondatorii subliniază că talentul din Europa de Est, în special din România, este un atu uriaş. „Mulţi studenţi de top aleg IT-ul ca domeniu de carieră, iar asta creează o masă critică de spe-cialişti. Nu doar România, ci întreaga Europă de Est este o regiune cu talent tehnic remarcabil. Totuşi, Cyberhaven este o companie globală. Fiind un domeniu relativ nişat, nu ne permitem – cel puţin în acest moment – să ne limităm la o anumită geografie pentru angajări.”
George Candea, cofondator şi board observer la Cyberhaven
1. George Candea a lucrat 18 ani în cadrul EPFL în Lausanne;
2. Anterior, el a lucrat la Aster Data Systems, unde a fost cofondator şi membru al boardului;
3. George Candea, creierul din spatele Cyberhaven, şi are un doctorat la Stanford masterat la MIT, unde este şi licenţiat.
Radu Banabic, cofondator şi arhitect la Cyberhaven.
1. Radu Banabic a lucrat anterior la EPFL în Lausanne ca cercetător;
2. Radu Banabic are un doctorat la EPFL în Computer Science şi a terminat Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
Cristian Zamfir, cofondator şi VP Reliability în cadrul Cyberhaven
1. Înainte de Cyberhaven, el a lucrat ca cercetător la EPFL în Lausanne şi la University of California - Berk-ley.
2. Cristian Zamfir are un doctorat la EPFL, un Master la Universitatea din Glasgow şi a terminat Politehni-ca Bucureşti.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro