Afacerea românească ce a luat naştere în timpul unui turneu de golf, iar acum este prezentă în 14 ţări şi se pregăteşte să cucerească cea mai mare economie a lumii
De la o idee născută în timpul unui turneu de golf în 2016, la o platformă digitală prezentă în 14 ţări care vizează cea mai mare piaţA mondială de profil. AM.Golf, start-up-ul românesc fondat de Nicolae Kovacs şi Adrian Sătmărel, îşi accelerează expansiunea în SUA, piaţă estimată la 200 miliarde de dolari anual, şi ţinteşte să ajungă până la finalul anului 2025 la 100.000 de utilizatori, de la aproximativ 17.500 în prezent.
Cu investiţii totale de circa 800.000 de euro şi o nouă rundă de finanţare de 500.000 de euro în derulare, compania estimează venituri de peste 150.000 de euro în 2025, de 6-7 ori mai mari faţă de anul anterior, bazându-se pe abonamente B2B şi B2C, precum şi pe noi surse de venit, inclusiv un marketplace pentru echipamente şi o soluţie GPS specializată pentru golf. „Dacă până acum am făcut expansiune organică, de acum vrem să facem expansiune exponenţială în Statele Unite. Aşadar, în mod ambiţios vrem să ajungem la 100.000 de utilizatori anul acesta. Iar după ce am studiat modelul din SUA şi după cum am văzut că decurg lucrurile, este o ţintă foarte posibilă, deoarece există extrem de mult potenţial acolo.
Cred că ţine doar de cum ne descurcăm din punctul de vedere al vânzărilor, cum putem să ne optimizăm canalele de vânzare astfel încât să atragem cât mai multe cluburi şi jucători în sistem.
Avem deja un om angajat în SUA care astăzi vinde pentru noi şi vom mai avea încă unul, respectiv unul pe coasta de vest şi unul pe coasta de est, astfel încât să acoperim cele două coaste care sunt importante din punctul de vedere al golfului în America“, a precizat Nicolae Kovacs, cofondator al AM.Golf, în cadrul emisiunii ZF IT Generation.
Cu o experienţă de peste 16 ani în domeniul investiţiilor, el a pornit proiectul împreună cu Adrian Sătmărel, expert pe partea de dezvoltare software, lucrând inclusiv în Silicon Valley. Mai exact, cei doi au demarat proiectul AM.Golf în 2016, când, fiind amândoi pasionaţi de golf la nivel competitiv, au identificat o nevoie în piaţă. „În 2016 participam la un turneu de golf împreună cu Nick şi analizam, ţin minte, problemele pe care organizatorii turneului le aveau atunci. Practic, ţin minte foarte bine că la un moment dat, mulţi jucători puneau sub semnul întrebării integritatea competiţiei din cauza faptului că nu existau multe informaţii legate de participanţi, istoricul lor, şi atunci stând de vorbă cu Nick, mi-am dat seama că este o oportunitate să facem o platformă care transparentizează acest domeniu. O platformă globală prin care să putem unifica atât jucătorii de golf, cât şi ceilalţi participanţi în ecosistemul de golf“, a povestit Adrian Sătmărel, cofondator al AM.Golf.
După o perioadă de testare a pieţei, fondatorii AM.Golf şi-au dat seama că pot scala produsul la nivel global şi au început să rescrie codul pentru în-treaga platformă în 2018, versiunea actuală fiind lansată în 2019-2020. Platforma se adresează atât jucătorilor individuali, cât şi organizaţiilor din ecosistemul golfului. „AM.Golf este o platformă accesibilă atât în browser cât şi ca aplicaţii native pentru iOS şi Android şi practic are două ţinte de utilizatori. Pe de-o parte ne adresăm jucătorilor de golf şi le dăm o aplicaţie şi o platformă prin care să-şi poată ges-tiona toate activităţile legate de golf - de la istoricul competiţiilor, statistici şi până la rezervări de ter-enuri şi înscrieri la evenimente, iar pe de altă parte se adresează şi organizaţiilor care vor să-şi ges-tioneze activităţile de golf, fie ele federaţii naţionale sau cluburi de golf sau alţi jucători din ecosistemul de golf“, a explicat Sătmărel.
În privinţa competiţiei de la nivel global, Kovacs a menţionat: „Nu există o platformă în care dacă ai cont să poţi să vezi ce se întâmplă în lumea golfului, să poţi să mergi oriunde în lumea asta şi să-ţi rezervi un teren pe care să joci, sau să-ţi găseşti un profesor care să te ajute să joci mai bine golf. Şi atunci cred că un sistem global pe modelul Uber, prin care practic oriunde te duci în lume foloseşti acelaşi software pe telefon, ai acelaşi card ataşat, ai acelaşi ecosistem, este foarte fa-miliar pentru un jucător – să folosească aceeaşi platformă, fără să fie nevoie să îşi instaleze 7, 8, 10 aplicaţii pe care să le gestioneze separat”. În ceea ce priveşte modelul de business, AM.Golf a ales vari-anta de abonamente, atât pentru clienţii B2B – federaţii de golf, cluburi de golf, hoteluri care au terenuri de golf ataşate, ş.a.m.d., cât şi pentru segmentul B2C – jucătorii de golf amatori. Start-up-ul a pornit însă de la monetizarea serviciilor B2B ca să ajungă astfel şi la segmentul B2C. „Strategia noastră a fost să încercăm să intrăm pe partea business to business prin contracte cu federaţiile ca să putem accesa după aceea o bază de utilizatori şi jucători de la care ulterior să derive venituri prin servicii cu valoare adăugată”, a punctat Sătmărel.
„În momentul acesta, noi am mers pe varianta YouTube în care am încercat să acumulăm o bază de date de utilizatori mai mare, după care, mai târziu în acest an, vom începe monetizarea şi pe segmentul B2C”, a completat Kovacs, adăugând că în prezent majoritatea venituri provin din segmentul B2B, urmând ca în viitor balanţa să se echilibreze cu segmentul B2C, pe măsură ce start-up-ul va atrage tot mai mulţi utili-zatori. Totodată, pe lângă partea de abonamente, compania are şi o altă sursă de venituri prin intermedi-ul colaborării cu diverşi producători de echipamente de golf. În prezent, echipa AM.Golf lucrează la noi funcţionalităţi. „Pentru început de an am pregătit o ofertă tehnică pentru consumer, o soluţie de GPS specializată pentru golf, pe care o să pwnem la dispoziţie din primăvară şi pentru care o să începem să atragem venituri de la business to consumer.
Avem în lucru şi încercăm să introducem tot aşa încă de la începutul anului o soluţie de marketplace, să avem propriul marketplace prin care să permitem atât utili-zatorilor finali, jucătorilor, să îşi vândă crose şi echipament second-hand, dar şi să cooptăm în platformă câţiva dintre jucătorii mari pe piaţa de retail de golf şi să avem parteneriate pe zona aceasta asta”, a de-taliat Sătmărel. Până în prezent, start-up-ul a investit aproximativ 850.000 de euro în dezvoltare. Din run-da curentă de finanţare de 500.000 de euro, compania are deja asigurată mare parte din sumă. „În mo-mentul acesta avem angajamente de 380.000 de euro din cei 500.000 de euro. Avem discuţii deschise cu mai mulţi investitori pentru completarea restului rundei şi ne aşteptăm ca până la jumătatea lunii martie să avem concluzionată runda”, a precizat Kovacs. Pe termen lung, AM.Golf ţinteşte o prezenţă globală. „Ne aşteptăm că anul viitor, în a doua jumătate sau spre sfârşit, să fim la acele discuţii cu fon-durile de venture capital pentru o finanţare de seria A. Să aprofundăm piaţa din America, să mergem şi în Canada, dar poate şi în zona Asiei şi zona Australiei, unde sunt foarte, foarte mulţi jucători şi sunt pieţe foarte bune”, a concluzionat Kovacs.
„Ne aşteptăm că anul viitor, în a doua jumătate sau spre sfârşit, să fim la acele discuţii cu fondurile de venture capital pentru o finanţare de seria A. Să aprofundăm piaţa din America, să mergem şi în Canada, dar poate şi în zona Asiei şi zona Australiei, unde sunt foarte, foarte mulţi jucători şi sunt pieţe foarte bune.“
Nicolae Kovacs, cofondator al AM.Golf
„AM.Golf este o platformă accesibilă atât în browser cât şi ca aplicaţii native pentru iOS şi Android şi practic are două ţinte de utilizatori. Pe de-o parte ne adresăm jucătorilor de golf şi le dăm o aplicaţie şi o platformă prin care să-şi poată gestiona toate activităţile legate de golf - de la istoricul com-petiţiilor, statistici şi până la rezervări de terenuri şi înscrieri la evenimente, iar pe de altă parte se adresează şi organizaţiilor care vor să-şi gestioneze activităţile de golf, fie ele federaţii naţionale sau cluburi de golf sau alţi jucători din ecosistemul de golf.“
Adrian Sătmărel, cofondatorii AM.Golf
Rubrica „Start-up Pitch”
1. Invitaţi: Alexandru Stratulat şi Andrei Mureşan, fondatori ai Algolymp
Ce face? A dezvoltat o platformă care pune la dispoziţia elevilor români meditaţii online pentru a avea rezultate mai bune la Olimpiada de Informatică.
Alexandru Stratulat: „Anul acesta vrem să ajungem la 200 de elevi şi să atingem un venit de 30.000 euro pe lună. Anul acesta vrem să atragem o investiţie de minim 500.000 euro şi să punem funcţionalităţile pe platformă. De asemenea, vrem să validăm câteva ţări precum Statele Unite, câteva ţări din Orientul Mijlociu şi să vedem cum ne adaptăm, să ne mai mărim echipa de mentori şi să ne extindem network-ingul, să cunoaştem oameni noi, să mergem la acceleratoare noi şi să învăţăm lucruri noi.“
Andrei Mureşan: „Feedbackul este foarte bun şi vine în principiu de la părinţi. Mentorii noştri ţin legătura în continuu cu părinţii şi în general feedbackul este peste aşteptări, în direcţia cea bună. Acum avem în aprilie Olimpiada Naţională şi acolo vrem să vedem cât mai multe rezultate bune.”
2. Invitaţi: Gabriel Trăistaru şi Ştefan Apostolescu, cofondatori, Scamy.io
Ce fac? Au dezvoltat o soluţie care ajută utilizatorii să identifice site-urile web frauduloase şi să-i protejeze de tentativele de înşelăciune online.
Gabriel Trăistaru: „Cu explozia AI din ultima vreme, vedem că fraudele au şanse să crească anul acesta cu mult mai mult de 60% faţă de anul trecut. Ne uităm şi la zona de coduri QR, care devin instrumente utilizate din ce în ce mai mult de atacatori.“
Ştefan Apostolescu: „Am dezvoltat o aplicaţie care ia în calcul aproximativ 20 de parametri şi verifică domeniul respectiv - unde este înregistrat, de cât timp este înregistrat, veri-fică mai multe surse de threat intelligence şi calculează un scor pe baza căruia alertează utilizatorul dacă domeniul este considerat maliţios sau sigur.“
3. Invitaţi: Nicolae Kovacs şi Adrian Sătmărel, fondatorii AM.Golf
Ce fac? Au dezvoltat o platformă all-in-one pentru ecosistemul de golf dedicat amatorilor.
Rubrica „Start-up Update”
1. Invitat: Radu Lepădatu, cofondator al BookLab - platformă pentru personalizarea cărţilor terapeu-tice pentru copii
Ce e nou? Start-up-ul românesc BookLab ţinteşte să atragă cel puţin 1.000 de clienţi de pe piaţa britan-ică anul acesta, după ce a fost acceptat într-un accelerator pentru companii din sfera EdTech şi a de-scoperit că piaţa din Marea Britanie este mult mai receptivă la soluţia sa de cărţi terapeutice personali-zate pentru copii. Pentru a-şi atinge obiectivele de dezvoltare, start-up-ul are nevoie de o finanţare cu-prinsă între 80.000 şi 100.000 de euro, bani care vor fi folosiţi atât pentru dezvoltarea platformei ex-istente, cât şi pentru lansarea unei noi platforme care va conecta psihologi din întreaga Europă cu cli-enţii.
„Am fost admişi la acceleratorul Go Together, pentru start-up-uri din sfera educaţională, unde am avut ocazia să discutăm cu mai mulţi mentori, dar şi cu diverşi cofondatori şi investitori. Am făcut o cercetare de piaţă şi am hotărât să mutăm platforma de demo-uri în Marea Britanie pentru a o testa, dar să nu ne limităm neapărat doar la piaţa de acolo. Încercăm cumva să fim disponibili în toată Europa de Vest.“
2. Invitat: Daniel Nicolescu, cofondator şi CEO, Symphopay - platformă de integrare şi orchestrare a plăţilor digitale
Ce e nou? Start-up-ul local ţinteşte extinderea la nivel global după ce în România a atras deja clienţi im-portanţi precum lanţul de magazine Farmacia Tei şi reţeaua Profi.
„Am dezvoltat o platformă digitală concepută pentru consolidarea tuturor canalelor de plată într-un sin-gur punct, oferind comercianţilor posibilitatea de a vedea în timp real orice tranzacţie, de a înţelege comportamentul de plată şi de a distribui tranzacţiile către toţi partenerii bancari.
Dacă aveţi un proiect de start-up tech scrieţi-ne pe adresa de e-mail zfitgeneration@zf.ro.
Urmăreşte de luni până vineri emisiunea pe www.zf.ro şi pe pagina de Facebook a Ziarului Financiar de la ora 19.00 sau accesează platforma www.zf.ro/zf-it-generation
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro