Apocalipsa internetului - cum s-au terminat IP-urile
Daca acum zece ani am fi auzit pe cineva spunand ca se apropie sfarsitul internetului, am fi zis ca e doar o gluma proasta. Depinde insa ce se intelege prin sfarsit.
Contul de Facebook al bunicii nu e un semn ca internetul a imbatranit. In schimb, marea retea isi arata varsta dupa altceva: in curand nu vor mai fi adrese IPv4 disponibile. Ce inseamna asta?
Din acelasi motiv pentru care un telefon mobil conectat la retea are un numar, fiecare computer conectat la internet are un IP (internet protocol). In mod traditional, accesul la internet se face pe baza de adrese IPv4 (internet protocol versiunea 4), lungi de 32 de biti si exprimate prin patru grupe de numere de la 0 si 255, separate prin puncte (spre exemplu: 205.203.140.65). Numarul maxim de adrese IPv4 generabile este de aproximativ 4,3 miliarde.
"In trecut, numarul acestora parea neinchipuit de mare, insa acum se apropie de sfarsit. Lumea va ramane fara adrese de internet disponibile - cel mai probabil incepand din toamna acestui an - si atunci ne vom confrunta cu o adevarata problema", sustine Axel Pawlik, director al RIPE NCC, unul dintre cele cinci Registre Regionale ale Internetului (RIR) din lume. Compania asigura resursele de internet si serviciile conexe pentru furnizorii de servicii de internet, organizatiile de telecomunicatii si corporatiile mari din Europa, Orientul Mijlociu si anumite parti din Asia Centrala. Adresele IPv4 sunt atribuite de catre autoritatea globala Internet Assigned Authority (IANA), catre cele cinci RIR care au nevoie de ele. "Mai avem disponibile doar 3% din totalul de adrese IPv4", a spus Pawlik.
Cei care au adrese IPv4 alocate nu vor avea probleme, insa nu se vor mai putea obtine IP-uri noi, ceea ce inseamna stagnarea cresterii internetului. Exista insa tehnici pe care furnizorii de servicii de internet le pot pune in aplicare. Translatarea adreselor de internet permite ca utilizatorii unei retele private de calculatoare sa acceseze internetul printr-o singura adresa de IP - cum se intampla in cazul retelelor dintr-o companie sau o locuinta. Despre acest sistem s-a tot spus ca ar putea fi utilizat la o scara mai mare, pentru economia de adrese individuale, insa el ridica o serie de probleme tehnice, incalca principiul de baza al functionarii "democratice" a internetului pe baza de acces individual si, potrivit avertismentelor lui Pawlik, "cu cat este mai complex, cu atat mai probabil este sa esueze".
Solutia reala ar fi versiunea 6 de IP-uri (IPv6), cu adrese pe 128 de biti, exprimate in siruri de pana la 32 de cifre si care vor permite generarea a pana la 340 de trilioane de adrese unice. Adresele IPv6 sunt insa in faza incipienta, calculatoarele cu astfel de adrese nu pot intra pe site-uri care folosesc IPv4, astfel incat vor fi necesare costuri si timp pana la o adevarata tranzitie de la IPv4 la IPv6 sau macar pentru trecerea pe scara larga la un sistem dual. Pentru toate exista insa un inceput: la 8 iunie, pentru o singura zi, Google, Facebook, Yahoo!, Cisco si alti cativa giganti din sfera tehnologica vor testa IPv6 in relatia cu utilizatorii si cu furnizorii de servicii de internet, ca sa vada ce probleme apar si sa motiveze cat mai multe companii din domeniu sa se pregateasca de tranzitie. Detalii pe http://isoc.org/wp/worldipv6day/how-to-join/.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro