Cat de in urma suntem cu conectarea la internet
Gradul de penetrare a serviciilor de internet depaseste cu mult pragul de 50% din populatie in multe dintre pietele dezvoltate din lume. Pentru noi insa va mai dura probabil zece ani pana cand vom ajunge la pragul respectiv.
Insulele Malvine par a fi un mic paradis nu doar pentru turisti, ci si pentru furnizorii de servicii de internet, care au reusit sa acopere 93% din populatie. La fel este si cazul Islandei, unde nivelul de penetrare al internetului depaseste 90%. E adevarat, vorbim de un numar infim de 3.000 de locuitori in cazul insulelor, respectiv de putin peste 300.000 in Islanda. Dintre tarile dezvoltate din lume insa, Suedia pare a fi cea mai avansata din punctul de vedere al accesului la internet, dat fiind ca aproape 88% dintre cei noua milioane de locuitori au acces online, conform ChartsBin.com - nivel in jurul caruia se plaseaza, de altfel, toate tarile nordice.
Internetul este folosit de mai mult de jumatate dintre locuitori doar in 25% din tari, restul, in majoritate covarsitoare, avand un grad de penetrare chiar mai mic de zece procente din populatie. Romania este undeva la mijloc. Cu 7,35 de milioane de utilizatori de internet anul acesta, potrivit unor estimari recente ale International Telecommunications Union si Euromonitor International, piata noastra, aproximata la 200 de milioane de euro anul trecut, a depasit un grad de penetrare a internetului de 30%. Pana in 2018, proportia se va apropia de jumatate, in conditiile in care peste 9,2 milioane de romani ar putea sa aiba acces atunci la net.
Dincolo de statistici si estimari pe termen lung, mai ales in conditiile in care cifra in sine a utilizatorilor de internet este de multa vreme un subiect de dezbatere, variind in functie de metodele de contorizare, potentialul de crestere al pietei este lesne de sesizat. Aproape doua treimi dintre romani nu au intrat niciodata pe net, potrivit constatarilor Comisiei Europene, si numai in aproximativ 20% dintre gospodariile din mediul rural se gaseste un calculator conectat. "Internetul de mare viteza va impinge in sus piata telecom", sustine Ovidiu Ghiman, directorul de strategie si dezvoltare a afacerii din cadrul Romtelecom, cu argumentul ca ofertele devin din ce in ce mai accesibile in batalia operatorilor pentru clienti - RCS&RDS, Romtelecom si UPC impart peste doua milioane dintre cele 2,65 milioane de conexiuni de mare viteza la internet, conform ANCOM, restul fiind disputate intre peste 1.000 de furnizori alternativi din tara.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro