Numele sperantei pentru Cosmote: 3 G
La un an de la parafarea preluarii Zapp de catre Cosmote, grupul elen OTE a ajuns la concluzia ca trage linie: achizitiile de noi afaceri si integrarea acestora in operatiunile existente pot ridica probleme. Fara serviciile de date insa, operatorul risca sa intre in declin.
Achizitionarea de noi afaceri pe pietele unde activam si integrarea acestora in businessul Cosmote poate ridica anumite obstacole, cu efecte adverse asupra rezultatului operational, a situatiei financiare si perspectivelor companiei", scrie Dimitrios Tzelepis, directorul departamentului de relatii cu investitorii al OTE, intr-un raport al operatorului elen. Cu alte cuvinte, costul preluarilor realizate de companie, printre care se numara si operatorul Zapp din Romania, ar putea incetini expansiunea companiei, mai ales daca ar aparea dificultati in integrarea ori in administrarea unor cheltuieli neprevazute. "In situatia in care Cosmote nu reuseste sa integreze noile businessuri si sa controleze activitatea acestora sau sa aiba de castigat de pe urma sinergiilor aparute, impactul asupra performantelor si investitiilor Cosmote ar putea fi negativ", se arata in raportul OTE, fara referire particulara la exemplul Zapp.
De cand s-a incheiat preluarea Zapp, in octombrie anul trecut, semnele integrarii nu au fost multe si nici prea vizibile in piata, dar sinergiile despre care se vorbeste in raport sunt evidente: compania se poate extinde pe segmentul serviciilor de date mobile prin intermediul retelei 3G castigate odata cu aceasta preluare. Tocmai asa se si justifica de ce a platit Cosmote 67,5 milioane de euro, suma la care s-au adaugat si datoriile de 129,6 milioane de euro ale Zapp asumate de cumparator, dar si onorariile consilierilor si ale avocatilor, de aproximativ 3,5 milioane de euro, din care au fost achitate pana la finele lui 2009 doar 1,5 milioane. Sumele implicate au fost chiar ceva mai mari, dat fiind ca datoriile totale ale Zapp erau de aproape 132 de milioane de euro, acumulate in cea mai mare parte catre Banca de Dezvoltare a Chinei, de la care contractase un imprumut in 2008 pentru dezvoltarea retelei 3G, plus datoriile curente de 18 milioane de euro. Zapp avea in conturi lichiditati infime, de aproape un milion de euro.
"Din afara, pretul se vede foarte mare. Zapp a stiut sa negocieze, iar pentru Cosmote, costul a fost unul de oportunitate, mai ales fiindca nu putea ramane singurul operator din piata fara o licenta 3G", este de parere Adrian Ciobanu, directorul general al Reimens Group, o companie care se ocupa de renegocierea contractelor de telecomunicatii cu operatorii pentru clienti din segmentul de business. Ce-i drept, din perspectiva licentei 3G, Cosmote a platit scump faptul ca n-a obtinut una dintre ultimele doua astfel de licente scoase la licitatie in 2006, pe vemea cand era sub conducerea directorului executiv Nikolaos Tsolas.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro