Cel mai curajos avocat al crizei. A început în 2008, acum e în top 5 în România
În cinci ani de la înfiinţare, PeliFilip a intrat în top cinci al caselor de avocatură. Citiţi despre secretele ascensiunii lui Francisc Peli, un pasionat de şah în lumea avocaţilor.
Succesul este în viziunea lui o chestiune care ţine de oportunităţi şi curajul de a le accepta: „Nu cred că trebuie să ai un anumit tip de ochelari pentru a vedea care sunt oportunităţile. Toţi le avem undeva la orizontul nostru, dar nu ne implicăm în a le lua.„ Avocatul consideră că a trecut cu brio examenul ocaziilor favorabile din viaţa lui, începând cu trecerea de la litigii în provincie, pe care le consideră utile în experienţa unui avocat, dar spre care nu s-ar întoarce - şi până la orientarea spre avocatura de business, în care a făcut tot ce se putea face, de la finanţări şi fuziuni şi achiziţii până la drept minier sau concesiuni.
Capacitatea de sinteză şi de a lua decizii strategice a fost punctul forte care l-a ajutat să îşi ducă la capăt proiectele, crede el. Iar, în ce priveşte punctele slabe, este convins că are unul singur: partea de organizare a timpului personal. Cea mai mare greşeală care ar putea fi făcută la nivel de organizaţie este însă cea prin care fiecare zi de muncă să semene cu următoarea, situaţie la care se ajunge în urma unei greşeli la nivel de leadership.
Venirea crizei, chiar în anul când a ales să înfiinţeze firma, nu a fost o surpriză. „Semnalele erau deja trase la toate conferinţele internaţionale la care participasem în perioada noiembrie-decembrie 2007.
„ Totuşi, partenerii PeliFilip au considerat că se află într-o zonă de siguranţă şi au urmat una dintre lecţiile învăţate la Linklaters: cine este puternic în criză va fi mai puternic la finalul acesteia.
Deşi Francisc Peli spune că nu şi-a propus ordine de mărime la fondarea firmei, acestea au venit ca o consecinţă. Au pornit la drum cu 14 oameni, iar acum în firmă sunt 63 de avocaţi. Printre proiectele despre care Peli spune că au construit reputaţia PeliFilip se numără asistarea CVC Capital Partners cu privire la achiziţia operaţiunilor din România ale grupului Anheuser-Busch InBev(ABI)(divizia Bergenbier), parte a tranzacţiei prin care au fost preluate operaţiunile din Europa Centrală pentru o valoare globală de 2,23 miliarde de dolari, în 2009. În acelaşi an, au participat împreună cu Linklaters la primul proiect public-privat, respectiv asistarea consorţiului câştigător Vinci-Aktor pentru construirea şi operarea autostrăzii Comarnic-Braşov.
„A fost cel mai solicitant proiect, în care am petrecut circa patru luni muncind zi-noapte.„ Deşi s-a dorit de către ambele părţi realizarea proiectului, acesta nu a fost dus până la capăt: băncile finanţatoare solicitau nişte condiţii ce trebuiau acceptate de către partenerul public, însă unele dintre acestea nu au putut fi acceptate.
A urmat în 2010 asistarea celei mai mari tranzacţii în acel moment din zona de consumer finance, joint-venture-ul încheiat cu Garanti Bank prin vânzarea participaţiei de 18,6% deţinute de General Electric Capital în Garanti Bank Turkey către grupul bancar spaniol BBVA. În perioada 2009-2011, avocaţii de la PeliFilip au participat la restructurarea pe zona de resurse umane a uzinei Ford de la Craiova, prin care mii de oameni au fost distribuiţi într-o nouă structură organizaţională. Proiectul cu CVC din 2009 s-a continuat în 2012 cu exitul acestora din investiţia făcută în 2009, prin vânzarea Starbev în şapte ţări către Molson Coors Brewing Company.
Un alt proiect important avea să le ocupe agenda din 2012-2013, cea mai mare restructurare pe partea băncilor, prin asistarea a patru bănci internaţionale în legătură cu transferul în procedura de insolvenţă a producătorilor din domeniul căilor ferate Astra Vagoane Arad, Meva şi Romvag, dar şi asistarea Citi Bank la vânzarea diviziei din România destinate persoanelor fizice. Cel mai recent proiect de fuziuni şi achiziţii al anului a fost asistarea King Fisher în achiziţa Bricostore.
Tranzacţiile care l-au găsit pe Francisc Peli dimineaţa „cu capul pe masă„ au fost însă mai multe: privatizarea Sidex din 2001 sau privatizarea Electrica Oltenia, unde a fost de partea cumpărătorului, CEZ, în perioada 2003-2004, ambele în cadrul echipei de la Linklaters. A depus câteva luni de lucru intensiv în perioada 2007-2008 şi în cazul tranzacţiei cu Deutsche Bank, prin care a fost preluată clădirea de birouri UpGround, cunoscută drept cea mai mare tranzacţie din domeniul imobiliar.
„Nu întotdeauna tranzacţiile care sunt cele mai vizibile la nivel public şi care dau cel mai bine în presă sunt cele mai provocatoare din punctul de vedere a ceea ce se întâmplă în dosar pentru un avocat„, observă Peli, deşi are o serie de proiecte la activ care au făcut subiectele de prima pagină a ziarelor. Pentru el, cel mai interesant dosar recent a fost dezvoltarea mallului de la Craiova, unde a fost implicat atât pe partea de finanţări, cât şi pe cea de imobiliare şi retail.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro