Cel mai curajos avocat al crizei. A început în 2008, acum e în top 5 în România
În cinci ani de la înfiinţare, PeliFilip a intrat în top cinci al caselor de avocatură. Citiţi despre secretele ascensiunii lui Francisc Peli, un pasionat de şah în lumea avocaţilor.
Echilibrul echipei a venit împreună cu alţi patru parteneri, foşti colegi în cadrul Linklaters: Ioan Dumitraşcu, responsabil de fuziuni, achiziţii, restructurare şi dreptul muncii, Alex Bîrsan, pe segmentul de fuziuni şi achiziţii şi finanţări, Alina Stancu Bîrsan, specializată pe energie şi proiecte de infrastructură, şi Cătălin Alexandru, conducătorul practicii de litigii.
Un procent mai mare de femei în rândul partenerilor nu este întâmplător. „În general, bărbaţii sunt mai veleitari, femeile mai realiste„, observă Peli referindu-se la numeroasele rupturi care s-au produs în lumea avocaturii. Din experienţa lui, femeile avocat sunt mai serioase, mai statornice şi mai realiste din punctul de vedere al ambiţiilor pe care le au la nivel profesional. În plus, aproape 90% dintre absolvenţii Facultăţii de Drept sunt femei.
Francisc Peli admite că un caracter paternalist caracterizează firmele din România, din avocatură şi nu numai, în care toate activităţile se învârt în jurul unei singure persoane. Modelul din PeliFilip este concentrat însă spre ceea ce Francisc Peli numeşte „colegialitate funcţională„: fiecare dintre avocaţi este pus în valoare şi de niciunul dintre ei nu depinde viitorul firmei.
„Cine este egal cu mine din punct de vedere al performanţei, intelectual şi în business, trebuie să fie egal cu mine şi în ce priveşte drepturile în firmă.„ Este modelul american de organizare pe orizontală, de care încearcă să se apropie.
Avocatura este un business reputaţional: „reputaţional înseamnă că un client vine, lucrezi cu el şi, dacă îţi faci treaba bine, te recomandă următorului client.„ Calitatea este formată din trei componente: „caracterul - trebuie să te înconjori de oameni care sunt dispuşi să pună umărul la dezvoltarea organizaţiei şi înţeleg standardele acesteia; spiritul comercial - problema juridică dintr-o speţă poate fi rezolvată de 10.000 de avocaţi din oraş, important este să arătăm clientului cum valorizează la maximum o situaţie, iar acest lucru presupune o detaşare de drept şi intrarea în lumea comercială„.
La acestea se adaugă capacitatea de execuţie, cel mai important pilon al calităţii, primele două fiind anulate în cazul în care aceasta nu poate fi realizată la nivelurile cele mai înalte. Astfel, în timp ce infrastructura pentru o firmă de avocatură nu este foarte costisitoare, iar investiţia în aceasta presupune câteva sute de mii de euro, găsirea oamenilor potriviţi este ceea ce face diferenţa. Filosofia de recrutare în cadrul PeliFilip se bazează pe formarea oamenilor în cadrul firmei şi mai puţin pe recrutarea celor cu experienţă acumulată în alte firme de avocatură. Sunt preferaţi absolvenţii de top ai facultăţilor de drept din Bucureşti şi din Iaşi, iar selecţia lor se face după trei interviuri.
Discuţiei pe teme juridice din cadrul interviurilor i se adaugă şi un test psihologic, după exemplul tuturor companiilor mari internaţionale. Numărul avocaţilor se multiplică astfel anual, casa de avocatură PeliFilip ajungând în 2013 pe primul loc la capitolul dezvoltare a echipei. Anul acesta a fost şi cel în care prima generaţie de absolvenţi, angajată în 2008, au devenit senior associates în PeliFilip.
Salariul pentru un avocat debutant variază în jurul sumei de 1.000 de euro, dar poate să ajungă la mai multe mii de euro pe lună. Cel mai mare bonus acordat a fost de peste 10.000 de euro, iar Peli îşi aminteşte că acesta a fost şi cel mai mare bonus primit de el însuşi. Totuşi, chiar dacă salariile avocaţilor cresc în permanenţă, chiar şi pe timp de criză, „iar noi suntem competitivi din acest punct de vedere„, în general, aspectul financiar este plasat pe plan secundar de către avocaţi. Posibilitatea de a atinge maximul de potenţial în domeniu, respectiv profesia de partener, este ceea ce îi preocupă la angajarea în firmă. „Primul lucru de care ei sunt preocupaţi este răspunsul la întrebarea: este acesta mediul în care să mă dezvolt şi în care să mă pun în valoare cel mai bine?„
Recompensa de a deveni partener nu este un lucru uşor, vine după o perioadă cuprinsă între şase şi zece ani în care ai contribuit la dezvoltarea firmei. Parteneriatul nu este totuşi o destinaţie pentru toţi cei care ajung în firmă, au existat şi situaţii în care avocaţi au fost invitaţi să părăsească firma. Este ceea ce Francisc Peli numeşte „management activ de resurse„ şi este o provocare a zilei de astăzi.
Din punctul lui de vedere, criza a prins firmele de avocatură supradimensionate, iar dacă la Londra managerii au luat măsuri de management şi au concendiat 20-30% din efectivul de angajaţi din casele de avocatură, în România nu s-a întâmplat acest lucru. Pentru a reuşi în aceste condiţii, recomandă absolvenţilor deschiderea să le facă pe toate şi exemplifică prin dreptul muncii. „Este o specializare care la nivel de facultate nu pare extraordinar de palpitantă, dar, în viaţa reală, cum a fost cazul restructurării Ford timp de doi ani de zile, a fost absolut fascinant.„
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro