Managerii falimentelor. Cum sa castigi bani frumosi de pe urma victimelor crizei

Postat la 13 februarie 2011 1104 afişări

Cele peste 20.000 de dosare de insolventa si falimente provocate de criza au si castigatori: firmele de insolventa care pot avea pe un singur dosar venituri cuprinse intre 2.000 de lei, cat „costa„ un faliment simplu, si 3-4 milioane de euro, comision care poate fi incasat la vanzarea unui mall in faliment. Care este povestea a doi dintre cei mai mari jucatori de pe aceasta piata in care sumele rulate anual au ajuns sa depaseasca 30 de milioane de euro?

In consecinta, sumele incasate de firma sunt mai mici, dar ar putea creste in acest an, pe masura ce preturile vor deveni suficient de atractive pentru investitori.

"Este un blocaj foarte mare care ne afecteaza si pe noi pentru ca incasam bani atunci cand vindem. Si nu am mai vandut in ultima perioada ceva spectaculos, o societate intreaga, ci doar bucati de 1, 2, 3 milioane de euro. Nu mare branza. Anul acesta poate ne vom intalni cu asteptarile investitorilor undeva intre 30 si 40% fata de valorile initiale", afirma Stanescu.

Lichidarile tind insa sa nu mai fie singura sursa de castig. Dupa reorganizarile de la Leonardo si Flanco realizate de CITR, in urmatoarea perioada ar urma ca RVA sa inchida un dosar de reorganizare la Nuclearmontaj. Si insanatosirea unei firme constituie o sursa buna de venit pentru casele de insolventa, putand deveni la fel de profitabila ca si lichidarile. "Faceam reorganizari si inainte de criza. Tot timpul aveam cate doua-trei proiecte, dar 10% erau reorganizari si 90% erau falimente. Acum raportul este de 50-50, deoarece cam 90% din ce a intrat anul trecut au fost reorganizari", arata Lotrean.

Cati bani poti fi obtinuti din reorganizare? "Onorariile din reorganizare sunt stabilite in urma negocierii cu creditorul. Sunt si onorarii de succes care depind de distribuirea banilor catre creditori si se calculeaza ca procente cuprinse intre 1 si 7%.

Acesta este succesul. Pe de alta parte, incercam ca dezvoltarea si intretinerea firmei sa le acoperim din onorariile lunare", afirma Lotrean, care spune totodata ca activitatea firmelor este atat de imprevizibila incat au fost cazuri in care a venit el personal cu bani de acasa pentru a sustine activitatea curenta a firmelor in insolventa: "Am ajuns sa creditam si noi firme din portofelul personal".

In ciuda acestui fapt, firma a inregistrat anul trecut venituri de circa 4,5 milioane de euro, echivalentul unei case de avocatura de business cu 40 de avocati. Pentru acest an, vanzarea proiectului City Mall din Bucuresti ar putea de asemenea aduce un comision de cateva milioane de euro.

Stanescu se arata insa mai nemultumit de evolutia cifrei de afaceri, desi a colaborat cu Casa de Insolventa Transilvania la restructurarea grupului Flanco-Flamingo si gasirea unui investitor: "Inca nu simtim o crestere substantiala a veniturilor. Vom simti cand vom reusi finalizarea planurilor de reorganizare si vom distribui sume catre creditori. Au fost cateva succese. La Flanco-Flamingo, unde am colaborat cu Casa de Insolventa Transilvania, am facut un plan reusit. A fost o lucrare frumoasa".

Dar cum reusesc casele de insolventa sa colaboreze in dosare de zeci de milioane de euro, stiut fiind faptul ca avocatii de afaceri sunt de regula orgoliosi?

"Suntem obligati cateodata sa colaboram. Nu poate fi acelasi administrator la firme care au datorii reciproce. Colaboram si la restructurarea celui mai mare producator de vagoane de marfa din Europa. Noi lucram la Romvag, Solv Insolv la Meva si Casa de Insolventa Transilvania la Astra. Sunt structuri de credite foarte complexe, dar noi credem ca grupul se va salva", explica Stanescu. Avocatul vorbeste de grupul International Railway Station, compus din Astra Vagoane Arad, Meva Turnu Severin si Romvag Caracal, controlat de omul de afaceri Cristian Burci .

Ce se intampla insa cand ajungi sa reorganizezi firme care colaboreaza, cum este cazul retailerilor si proprietarilor de centre comerciale? Spre exemplu, lantul de librarii Diverta, aflat in insolventa, are magazin si in City Mall, proiect aflat in faliment, dar care trebuie mentinut la un nivel acceptabil al veniturilor pentru a obtine un pret mai bun in urma vanzarii. "Unuia ii zic sa isi plateasca chiria. Celuilalt ii spun sa o scada. Trebuie sa ii tratezi nepreferential, ca altfel iti distruge: credibilitatea", explica Lotrean.

Ca in orice afacere de servicii insa, cea mai dificila misiune este aceea de a gasi oamenii potriviti pentru a face fata unui volum de dosare in crestere. "Am luat oameni. Cel mai greu lucru este sa gasesti oameni valorosi care sa poata lua rapid dosare. Marele avantaj este ca avem si casa de avocatura care ofera un suport extraordinar. Multi dintre avocati sunt si practicieni in insolventa", explica Stanescu.
Avocatul crede ca situatia economica din Romania va oferi practicienilor sai dosare suficiente si in urmatorii ani. "Numarul de dosare va fi destul de mare si in 2011. Termenele sunt foarte lungi. La Tribunalul Bucuresti sunt cazuri de la sfarsitul lui 2010 pentru care au fost date termene pentru 2012. Tot ce s-a depus in a doua jumatate din 2010 intra pe instanta in 2011. Iar cererea a fost enorma", arata Stanescu.
Cu alte cuvinte, casele de insolventa vor avea in continuare de lucru si restul firmelor vor avea batai de cap. De ce depinde salvarea lor? Cat conteaza consultantii? "Intr-o proportie covarsitoare nu poti vorbi de reorganizare fara <fresh money>", conchide Stanescu.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
faliment,
insolventa,
firme
/cover-story/managerii-falimentelor-cum-sa-castigi-bani-frumosi-de-pe-urma-victimelor-crizei-7977219
7977219
comments powered by Disqus
0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori