Meet the CEO: Kazahul de la Rompetrol (VIDEO)

Postat la 31 mai 2010 142 afişări

Saduokhas Meraliyev a fost invitatul celui de-al treilea eveniment din seria „MEET THE CEO“, organizat lunar de BUSINESS Magazin, dupa ce la prima editie au participat Mariana Gheorghe si Liliana Solomon, CEO al Petrom si, respectiv, Vodafone Romania, iar la a doua editie a vorbit Misu Negritoiu, presedintele ING.

"Inca imi amintesc. Era 29 septembrie 2007. Am avut un eveniment in cadrul KazMunaiGaz si in timpul acestui eveniment am fost invitati la cina. In timpul cinei, presedintele KMG mi-a spus ca <there is an opinion> sa ma trimita in Romania. Exprimarea asta vine din sistemul sovietic: <there is an opinion>, noi, cei de aici de sus, toti, suntem de parere ca tu ar trebui sa faci asta. Am primit cu placere; de obicei sunt o persoana destul de disciplinata."

Saduokhas Meraliyev zambeste cand isi aminteste cum a primit conducerea Rompetrol. Chiar daca spune ca "nu a avut de ales" cand a primit postul, l-a primit cu placere. Achizitia Rompetrol a insemnat pentru Kazahstan intrarea directa pe piata Uniunii Europene, iar Meraliyev stie prea bine ca aceasta este una dintre principalele linii de dezvoltare pentru imensa tara asiatica ale carei resurse sunt, dincolo de suprafata aproape egala cu a Europei si de conexiunile comerciale cu toata lumea, resursele naturale. Kazahstan detine 1% din rezervele de petrol ale lumii si una dintre cele mai importante directii strategice este intrarea pe piata din Europa cu produse finite, rafinate la standarde europene. "KMG nu a reinventat roata", admite Saduokhas Meraliyev, care spune ca au cercetat cu atentie piata europeana inainte de a face strategia pentru Petromidia.

Inainte de a veni la Rompetrol, Meraliyev a lucrat predominant in zona operationala, in rafinarii si in productia de petrol: "Eu nu sunt om de afaceri, mi-am petrecut toata viata in zona operationala si cred ca acolo e lumea reala, nu intr-un birou".

Functia sa nu s-a numit CEO ("in Kazahstan nu avem chestia asta cu CEO"): Saduokhas Meraliyev a fost director general al rafinariei Pavlodar, cu o capacitate de rafinare de 5,5 milioane de tone, a condus reconstructia rafinariei din Atyrau, dar si operatiunile Tengizchevroil - un joint-venture intre statul kazah si compania americana Chevron, care are ca obiect extractia din Tengiz, cel mai mare zacamant in exploatare din Kazahstan.

CLICK PENTRU VIDEO - Saduokhas Meraliyev: Am o filizofie: Tineti ochii si urechile deschise si gura inchisa

Cand povesteste despre exploatarea de la Tengiz, se intelege mai usor de ce biroul din Piata Victoriei poate parea ingust: "Extractia e o activitate cu totul diferita. Nu numai ca lucram intr-un camp petrolier in loc de rafinare, dar este unic ce am facut acolo: adancimea de forare era de peste cinci kilometri, iar recordul in materie e de sase kilometri. E foarte adanc. Va puteti imagina cu ce presiune iese petrolul de la peste cinci kilometri?". Licarul din ochii lui Meraliyev cand pune aceasta intrebare retorica poate pune sub semnul intrebarii cat de palpitanta poate fi strategia Rompetrol pentru urmatorii ani, cu orice ar aduce ea: cresterea capacitatii de rafinare de la Petromidia la 5 milioane de tone, delistarea RRC, vanzarea unor companii non-core din Rompetrol Group sau orice alta miscare de management pe care o pregateste compania-mama.

-------

"MEET THE CEO" reprezinta un eveniment in cadru restrans, care faciliteaza participantilor dialogul cu cei mai importanti manageri de pe piata romaneasca. Pentru a afla invitatii editiei din luna iunie si pentru detalii despre proiectul "MEET THE CEO", accesati www.businessmagazin.ro sau apelati numarul de telefon 0318.256.293.

Urmărește Business Magazin

/cover-story/meet-the-ceo-kazahul-de-la-rompetrol-video-6197411
6197411
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.