Mobila de la Campina in toata tara. Cum cresti de zece ori in mai putin de un deceniu

Autor: Ioana Mihai Postat la 01 mai 2011 766 afişări

De la cateva piese de mobilier lucrate de mana in 1991, afacerea Lemet a ajuns la dimensiuni la care familia Rizea, cu ani in urma, nu s-ar fi gandit niciodata. Nivelul de afaceri generat este de 34 de milioane de euro, are 1.250 de angajati, si vinde zilnic 1.500 de module. Cat de abrupt a fost drumul pana aici povesteste in exclusivitate pentru BUSINESS Magazin Adrian Rizea, fiul fondatorului afacerii Lemet.

Intr-o zi insorita de aprilie, cateva utilaje zoreau la treaba prin noroaie, intr-una din marginile unei curti dintr-un sat prahovean, in apropiere de Campina. In doar cateva luni acolo trebuie sa fie gata de productie o linie nou-nouta de mobilier. Cu aproape doua decenii in urma, cand nici nu si-ar fi imaginat ca va ajunge sa aiba vanzari de zeci de milioane de euro anual, Alexandru Rizea si-a pornit afacerea intr-o cladire micuta, cu acoperis verde, care sta acum marturie pentru primii sai pasi in business. Odata cu afacerea a crescut si suprafata de teren concesionata de antreprenor, povesteste Adrian Rizea, directorul comercial al Lemet.

Cladirea initiala margineste acum curtea in care se intind, pe zeci de mii de metri patrati (cam cat sase terenuri de fotbal) fabrica, depozitul logistic, dar si expozitia in care Lemet isi prezinta sutele de produse, arata cu gesturi largi Adrian Rizea, 36 de ani. Principala sa grija sunt cele peste 100 de magazine Lem's, care formeaza cea mai extinsa retea de profil de pe piata. Spre comparatie, Mobexpert are 32 de magazine, iar Elvila are 57. La fel de adevarat insa este ca, in vreme ce suprafata medie de vanzare a unui Lem's este de 500 mp, magazinele Mobexpert ajung la 15.000 mp.

Tocmai dimensiunea mica a spatiilor Lem's s-a dovedit insa un punct forte mai ales in perioada de criza. Investitiile sunt direct proportionale cu suprafata magazinului si, in timp ce Mobexpert are nevoie de cateva milioane de euro pentru un spatiu nou, pentru Lem's bugetele se invart in jurul a 100.000 de euro. Asa ca in primele trei luni ale anului Adrian Rizea a bifat in agenda sa 14 noi deschideri, care se adauga celor 22 de spatii inaugurate anul trecut. O strategie care a impins pe plus, si anul trecut, vanzarile. Nivelul de afaceri generat in 2010 de Lemet a ajuns la 143 de milioane de lei (34 mil. euro), in crestere cu 6,5% fata de anul anterior. Si asta in conditiile in care vanzarile din piata mobilei, plasate la un miliard de euro anual, conform Asociatiei Producatorilor de Mobila, au fost grav afectate de criza. Anul trecut, valoarea vanzarilor a scazut cu 15-20%, conform unor estimari.

"Media vanzarilor pe magazin a scazut cu 11% fata de anul anterior, dar am compensat prin deschiderea de noi spatii", spune Adrian Rizea, care s-a implicat in afacerea dezvoltata de parintii sai in 1996, la terminarea facultatii (ASE), la acea vreme Lemet avand 20 de angajati. "Afacerea era de mici dimensiuni si colaboram cu cateva magazine care vindeau mobila, mai ales in Bucuresti", povesteste fiul fondatorului. Era vorba, explica el, despre spatii asezate la strada, no-name-uri.

A inceput prin a invata ("la vremea aceea si tata invata") despre cum se desfasura, efectiv, productia in fabrica, despre produse si despre materiale.

Fabrica infiintata la Campina in 1991 a ajuns acum sa aiba hale de productie care acopera 30.000 mp, pe poarta fabricii iesind anual peste 360.000 de module de mobila. Tatal sau, Alexandru Rizea, a pornit afacerile in 1991, apucandu-se de mobila "pentru ca de asta vazuse el ca este nevoie; este de formatie inginer si lucrase intr-o fabrica de piese turnate; ii placeau produsele industriale si nu l-ar fi atras un domeniu in care nu avea experienta", povesteste Adrian. Chiar si numele firmei - Lemet - este un acronim pentru cuvintele <lemn> si <metal>, adica materialele cu care lucra, inca de la inceput, antreprenorul prahovean. Ce parere avea fiul despre decizia tatalui la acea vreme? "Fiind student, mi se parea ca este o intoarcere in timp, pentru ca inainte condusese oameni, iar in momentul in care a pornit afacerea se apucase sa lucreze cu mainile", isi aminteste acum fiul. Dar avea, mai spune el, incredere in ambitia tatalui sau si in faptul ca era un "om orientat". In plus, "mama deja il sustinea frenetic si e si ea ambitioasa; la inceputuri tinea contabilitatea firmei dupa programul de la serviciu".

Fiul marturiseste acum ca nu s-a gandit niciodata sa faca altceva decat sa se implice in afacerea familiei: "A inceput sa-mi placa si, in plus, ma inteleg foarte bine cu parintii mei". A considerat, intr-o oarecare masura, ca e si datoria sa de fiu sa puna umarul la afacerea familiei. De fapt, in aceasta firma lucreaza atat parintii sai, cat si sora, sotia, veri, o matusa, cumnatul si multi prieteni, "din fericire si din nenorocire", spune Rizea. Si asta pentru ca, explica tot el, "nu exista plus fara minus".

S-a implicat activ de la terminarea facultatii, cand Lemet avea in jur de 20 de angajati, iar spatiul de productie era de zeci de ori mai mic decat fabrica de-acum, in care lucreaza 417 oameni. "La inceput am diversificat productia atat cat ne permitea tehnologia si am inteles ca trebuie sa investim in masini de productie." Primele utilaje erau facute de Alexandru Rizea, apoi au cumparat unele la mana a doua de prin tara. In urma cu peste zece ani, cand au avut suficient de multi bani de cheltuit pe utilaje, le-au luat de peste hotare, de la producatori consacrati.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
lemet,
mobila,
lemn,
afaceri,
Adrian Rizea
/cover-story/mobila-de-la-campina-in-toata-tara-cum-cresti-de-zece-ori-in-mai-putin-de-un-deceniu-8204708
8204708
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.