Sefa de la fashion
Ramona Stanciulescu este la conducerea diviziei de fashion a grupului RTC de numai sase luni, insa in acest timp a adaugat trei branduri noi in portofoliu, iar pentru 2008 isi propune ca piata de moda sa duca cifra de afaceri a companiei la 11 milioane de euro.
Insa dincolo de chipul atragator, ceea ce a facut sa fie subiectul articolului a fost capacitatea de a revigora vanzarile retailerului prin masuri pe care nu te-ai fi astepat sa le aplice o printesa. La inceput a concediat jumatate din echipa, dupa care a reusit sa intre in gratiile noului CEO al grupului, Stuart Rose, care il inlocuise pe cel ce o angajase initial.
Zilele trecute, in fata magazinului Debenhams din Bucuresti Mall, pe scarile rulante, s-a ivit o aparitie care automat trimite cu gandul la Bostock: Ramona Stanciulescu, directorul executiv al diviziei de moda al grupului RTC (Rafar Group). Insa asemanarile nu se opresc la trasaturile fizice. Conduce un grup care are deja in portofoliu patru branduri internationale (Debenhams, Mandarina Duck, Olsen si Saccor Brothers) si, daca i se indeplineste dorinta ca in cinci ani Rafar Group sa ajunga cel mai mare francizor de moda din Romania, Stanciulescu ar putea deveni un arbitru al hartii brandurilor din Romania.
Pana una alta, in cele sase luni, de cand se afla la conducerea Rafar Group, a adaugat trei branduri noi la portofoliul grupului si a deschis cel mai mare magazin de fashion de pe litoral (1.000 de metri patrati), magazinul Debenhams din City Park Mall din Constanta. Grupul pe care il conduce se afla de doi ani pe piata, in noua luni din 2007 a obtinut o cifra de afaceri de sase milioane de euro, iar pentru 2008 se estimeaza aproape o dublare datorita brandurilor noi si a magazinelor deschise. "De la lansarea grupului si pana in prezent am investit 7 milioane de euro in extinderea portofoliului si vor mai urma investitii de 2,5 milioane pana la finalul anului. Iar in 2009 valoarea investitiilor va creste cu 50%."
Sefa de la Rafar, care a profesat un an ca invatatoare dupa absolvirea liceului pedagogic din Ramnicu Valcea, a fost admisa in Bucuresti la Facultatea de Finante, Banci si Burse de Valori, iar dupa absolvire a inceput sa lucreze in vanzari in cadrul RTC Holding.
"Cariera in RTC a fost marcata de cifra doi. Dupa doi ani am relansat productia de ca- iete a RTC, dupa alti doi ani am implementat functia de marketing si comunicare, dupa alti doi ani de zile am preluat fraiele grupului Rafar."
Cum se impaca formatia pedagogica si pasiunea pentru cifre cu moda? Ramona Stanciulescu spune ca, dincolo de imaginea stralucitoare pe care o are moda, ea este mai degraba mintea lucida din acest univers al creativilor. "Eu nu ma implic foarte mult in ale modei, tot ce inseamna tendinte sunt detalii de care se ocupa brand managerii. In realitate este un business care necesita multa planificare, organizare, logistica, cifre, analize, bugete, contracte, magazine noi. Ca manager ma implic in dezvoltare, mai putin in a decide daca se poarta galben sau albastru anul acesta."
Tinand cont de toate aceste aspecte, trecerea catre divizia de fashion a fost usoara datorita experientei de business. "Era o perioada extrem de propice, erau foarte multe branduri noi internationale care doreau sa intre in Romania. La momentul respectiv, din 500 de branduri internationale recunoscute, in Romania erau sub 100."
Cat despre marcile care fac parte din portofoliul grupului, Stanciulescu spune ca o parte au fost companii care au abordat grupul Rafar pentru un parteneriat, iar pe de alta parte au fost branduri pe care grupul le-a abordat. "Studiez toate magazinele cand sunt in strainatate. Sunt nume la care ne-am gandit noi, cum este brandul italian Mandarina Duck, care a intrat pe un segment neacoperit pe piata. Debenhams deja prospecta piata si atunci am intrat in contact. Iar brandul german Olsen isi dorea sa se extinda si am fost recomandati de o agentie imobiliara internationala specializata in retail."
Managerul spune ca cel mai mult negocierile au durat cu cel mai recent brand din portofoliu, Saccor Brothers. "Durata s-a prelungit foarte mult, pentru ca nu aveam in proiect un magazin si atunci, ei fiind ocupati foarte mult cu internationalizarea, noi cu celelalte branduri, ne-am permis luxul de a negocia 6 luni. Insa in momentul in care a aparut oportunitatea deschiderii magazinului in Baneasa City - pentru ca spatiul nu a fost rezervat de la inceput -, lucrurile s-au accelerat." Brandul portughez Saccor Brothers este un concept store, care pune foarte mare accent pe atmosfera din magazin. "In magazin este un pian unde sunt concerte in weekend si in anumite seri din saptamana, se poate citi presa nationala si internationala, exista o canapea pentru relaxare, un minibar unde clientii sunt serviti cu racoritoare, cafea.
Clientii magazinului au acces la serviciul de croitorie, in cazul in care este nevoie de ajustari. Clientul plateste stand pe scaun, iar punga o primeste la iesire. Exact ca in magazinele high-end fara sa fie insa un brand de lux. Pretul mediu la costume este de 300-400 de euro." Competitorul principal pentru brandul portughez este Massimo Dutti, care se afla in portofoliul Inditex.
Stanciulescu conduce grupul Rafar pe o piata aflata in continua crestere. Majoritatea caselor de moda au bifat anul 2008 in strategia de extindere, fie ca au preferat un magazin monobrand pe una dintre strazile comerciale, fie ca au ales varianta unui centru comercial. "Inca nu am ajuns la saturatie, eu o vad in continuare ca pe o oportunitate de dezvoltare."
In cadrul grupului, Ramona Stanciulescu spune ca este privita ca "sefa de la fashion", iar executivii celorlalte divizii o intreaba frecvent despre brandurile si magazinele noi pe care le are in plan. "Strategia de dezvoltare inseamna o medie de 2 magazine pe an pentru fiecare dintre branduri, iar numarul de branduri din portofoliu va creste cu 2 sau 3 nume in fiecare an. Brandurile pe care le aducem se adreseaza tuturor categoriilor de public, atat ca varsta, cat si din punctul de vedere al veniturilor. Nu ne gandim numai la Bucuresti, ci vom merge acolo unde se dezvolta cele mai interesante proiecte." Stanciulescu spune ca urmeaza o marca pentru copii si una pe segmentul preturilor mici, ambele din Germania.
"Ne dorim ca peste 5 ani sa fim operatorul numarul unu de francize din Romania, asta inseamna 40.000 de metri patrati de retail si francize puternice."
Programul de lucru al managerului diviziei de fashion a RTC incepe la ora 9 alaturi de fetita sa de cinci ani, pe care o duce la gradinita de langa birou. "In rest, programul zilei este destul de diferit, sunt zile pe care le petrec cu partenerii revizuind bugete si analize, merg la magazine, calatoresc in tara sau in afara inainte de a se deschide un proiect nou. Trebuie sa calatoresc foarte mult si in tara inainte de a deschide un proiect nou. Analizam locatia mall-ului, profilul consumatorului. Este clar ca toata Romania este in dezvoltare, dar acolo unde nivelul de pret este peste mediu, ne uitam la ce restaurante sunt in orasul respectiv sau chiar si la masini."
Stanciulescu spune ca, in ultima perioada, calatoreste des si in strainatate, in medie de cel putin trei ori pe luna, in Germania, Austria, Franta, Italia sau Statele Unite.
"Ca si nota comuna in privinta deplasarilor, le organizez de obicei destul de scurte, ma duc strict pentru intalnirile cu partenerii. De fiecare data cand merg intr-o calatorie de business, prefer ca timpul liber pe care il am sa il petrec tot cu persoanele respective. De fapt, imi place sa explorez oamenii si nu neaparat locuri, pentru ca sunt personalitati diferite, nationalitati diferite."
Cat despre vacante, managerul spune ca vara merge in acelasi loc, o saptamana pe plaja din Navodari, iar de trei ani, de cand a inceput sa schieze, la Zell am See in Austria.
In plus, "avem un obicei in RTC sa mergem cateva familii in niste concedii speciale, in care imbinam locurile deosebite cu restaurantele cu stele Michelin. Am fost intr-o 'excursie pe ape', cum am numit-o noi din Hamburg pana in Copenhaga si am vizitat si fabrica Airbus din Hamburg. Cel mai recent spectacol la care am participat a fost muzicalul 'Mamma Mia' in Germania".
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro