Lumea de ieri in USA Today

Postat la 13 august 2007 1 afişăre

Primul numar al ziarului USA Today a aparut la 15 septembrie 1982. La 25 de ani de la aparitie, publicatia a decis sa intocmeasca 25 de topuri, publicate din martie pana in septembrie, care sa surprinda istoria vie si colorata a ultimului sfert de veac din Statele Unite.

Primul numar al ziarului USA Today a aparut la 15 septembrie 1982. La 25 de ani de la aparitie, publicatia a decis sa intocmeasca 25 de topuri, publicate din martie pana in septembrie, care sa surprinda istoria vie si colorata a ultimului sfert de veac din Statele Unite.

 

Exact 25 la patrat sau 625 de evenimente, persoane, carti, ziceri si realizari care ar constitui istoria ultimului sfert de veac reprezinta pariul pe care a mizat cotidianul american USA Today pentru a-si celebra cei 25 de ani de existenta. Un manual de istorie moderna, concentrat, exclusiv american, discutabil si contestabil, dar care nu poate fi ignorat. Printre temele alese se numara tendintele care au schimbat viata de zi cu zi, carti sau filme memorabile, 25 de actiuni care au crescut considerabil, momente memorabile din sport, televiziune sau viata culturala, persoanele care au contat pentru lumea afacerilor, cele mai bune reclame, cele mai mari scandaluri, dar si inventii care au iesit din uz. Este un demers pur jurnalistic, in masura in care jurnalistul este un filtru, un ordonator al lumii in care traieste; multe dintre clasamentele intocmite de jurnalistii americani se aplica si in cazul vechiului continent, ba chiar si Romaniei.

 

Sa luam chiar primul top publicat de USA Today si care enumera 25 de tendinte care au schimbat lumea. Diversitatea este pe primul loc (creata de valurile de emigranti si de modul in care cultura americana a stiut sa se muleze pe identitatea culturala a nou-venitilor), urmata de egalitatea intre sexe, speranta de viata crescuta, globalizarea si, desigur, incalzirea globala, miscarile minoritatilor sexuale, siguranta cetateanului, interzicerea fumatului in locuri publice si  obezitatea. Pe locul al zecelea apare, interesant, cresterea importantei lui "eu", generata de tehnologie - telefoane mobile, Internetul, socializarea.

 

Un top care in Romania ar isca controverse majore ar fi cel al cartilor memorabile publicate in ultimii 25 de ani, pentru ca pe primul lor se situeaza "Harry Potter and the Sorcerer's Stone" (1998), iar "Codul lui Da Vinci" s-a instalat pe locul al treilea. "Versetele Satanice" ale lui Salman Rushdie au prins locul 15 (la distanta de dieta doctorului Atkins, pe locul 7), iar "Cold Mountain" (Charles Frazier, 1997) un onorabil loc 23.

 

Franklin Resources este un fond de investitii ale carui actiuni au crescut cu 64.224% in 25 de ani si care se situeaza pe primul loc in topul celor mai profitabile actiuni. Danaher, o companie ce produce echipamente de masura industriale, nu foarte cunoscuta, s-a situat pe locul al doilea, cu o crestere de 47.913%, iar fondul de investitii Eaton Vance se afla pe locul al treilea, cu 38.444%. Mult mai cunoscute sunt Cisco (locul 5 cu 33.632%), Microsoft (locul 8, cu 29.266%), Dell (locul 15, cu 23.048%), Berkshire Hathaway, vehiculul de investitii al lui Warren Buffett, pe locul 20 cu 19.424% sau motociclistii de la Harley-Davidson, pe locul 25, cu 17.808%.

 

Bill Gates nu putea rata primul loc in topul celor mai influenti lideri ai lumii afacerilor, urmat, cumva surprinzator, de fostul presedinte al Rezervei Federale Alan Greenspan pe locul al doilea si de Steve Jobs de la Apple pe locul al treilea. La fel de surprinzator sau poate ca nu, Jack Welch, care a dus General Electric de la o valoare de piata de 14 miliarde de dolari la 410 miliarde de dolari, se gaseste abia pe locul 7, dupa fondatorii Google, Larry Page si Sergey Brin (locul 4) sau Herb Kelleher de la Southwest Airlines. Fara comentarii: raposatul Kenneth Lay de la Enron, pe locul 15.

 

Cu nostalgie, poate cu o urma de regret, se prezinta lista disparutilor din viata si uzul public: masina de scris, discurile de vinil, indigoul, casetele video, benzina cu plumb, telefoanele cu disc, formatiile rock cu pletosi, radioul cu tranzistori, Michael Jackson. La acelasi capitol, pe locul al treilea se gaseste amenintarea sovietica.

 

Telefonul mobil este marea inventie a ultimului sfert de veac, urmat de laptop, BlackBerry, cardul de credit, DVD, acumulatorii cu litiu, iPod, camerele foto digitale, televizoarele cu ecran plat si restul minunilor tehnologice care au insotit omul modern. Popcornul de pregatit la microunde, incaltarile sport speciale, tranzactionarea de actiuni online si barurile karaoke figureaza si ele printre inventiile cu popularitate.

 

Patriotismul asaza "Let’s roll", replica rostita de Todd Beamer la 11 septembrie 2001 la bordul zborului 93, pe primul loc in topul replicilor faimoase; pe locul al doilea se situeaza indemnul fostului presedinte Reagan rostit la 12 iunie 1987, de a darama Cortina de Fier: "Mr. Gorbachev, tear down this wall!".

 

Topul masinilor din ultimii 25 de ani este condus de Toyota Camry din 1992, iar pe locul al treilea se afla hibridul Prius. Fordul Explorer din 1991 se situeaza pe locul al doilea, pentru ca este masina care a declansat nebunia SUV. Greu de crezut, dar minuscula Yugo, produsa in fosta Iugoslavie, ajunsa in SUA in 1986 si vanduta cu 3.990 de dolari bucata, se afla pe locul 17.

 

USA Today este cea mai difuzata publicatie din Statele Unite, cu o medie de 2,25 de milioane de exemplare zilnic si se claseaza pe locul al treilea in randul publicatiilor de limba engleza, dupa The Times of India si tabloidul britanic The Sun. Spunem difuzat si nu vandut, pentru ca USA Today este distribuit pe linii aeriene, in aeroporturi sau hoteluri. Ziarul, care nu apare in weekend, a avut de la inceput ambitia de a se plasa drept o publicatie nationala, pe o piata dominata de lideri regionali.

 

USA Today este creatia Gannett Company, fondata in 1906 si care a realizat in 2005 venituri de 7,6 mld. dolari. Alte titluri din portofoliul Gannett sunt USA Weekend, The Arizona Republic, The Indianapolis Star, The DesMoines Register, The Honolulu Advertiser si The Detroit Free Press.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Lumea de ieri in USA Today
/media-marketing/lumea-de-ieri-in-usa-today-1010110
1010110
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.