Povestea femeii ce a renunţat la cariera de medic oncolog pediatru pentru a prelua afacerea familiei. Ea este moştenitoarea celei mai vechi familii producătoare de cafea din lume

Postat la 28 martie 2025 60 afişări

Se descrie în trei cuvinte ca fiind „pozitivă, autentică şi neîmblânzită (wild – trad.)”. Este reprezentanta celei de-a cincea generaţii a familiei Meinl, cea care a foAndat, dezvoltat şi deţine în continuare producătorul de ceai şi cafea Julius Meinl. De formaţie, este medic oncolog pediatru. De vocaţie, este iubitoare de cafea. Iar între cele două, este femeie de afaceri şi călător pasionat. Este Christina Meinl.

 M-am alăturat businessului de familie mai târziu. Iniţial, am vrut să merg pe calea mea, aşa că am absolvit Facultatea de Medicină. Sunt medic oncolog pediatru.” A şi profesat. Ba chiar un an l-a petrecut în Africa, unde a practicat medicina într-un spital local. Totuşi, la un moment dat, acum aproape 15 ani, a decis să facă schimbarea de macaz şi să se orienteze către cafea.  „Suntem cea mai veche familie producătoare de cafea din lume.

M-am alăturat pentru că nu am vrut să ratez această experienţă.” Afirmă că există similitudini între medicină şi business – cum ar fi că în ambele cazuri trebuie să analizezi situaţii şi cifre şi să iei decizii. Sunt însă şi diferenţe. Cum ar fi viteza cu care se mişcă lucrurile. În medicină, trebuie să ai capacitatea să decizi imediat, fiind, uneori, o demilitare foarte fină între viaţă şi moarte.

Deşi s-a alăturat acum mai puţin de două decenii businessului Julius Meinl, fondat în 1862 de unul dintre membrii familiei sale, Christina Meinl spune că a crescut înconjurată de cafea. „Cafeaua, pentru mine, e sinonimă cu dragostea de viaţă. Nu ţin minte când am băut prima mea gură de cafea, dar ştiu foarte bine că tata aducea acasă diferite cafele şi le testam, le încercam. Erau gusturi diferite.”

O altă lume

Astăzi, atâţia ani mai târziu, iubeşte parcă şi mai mult cafeaua. De altfel, acum ceva vreme a descoperit cafeaua de specialitate şi a intrat în această lume care a prins-o în „mrejele” ei. „E o lume care mă fascinează. Întreaga piaţă a cafelei de specialitate e de fapt o mare comunitate. Nu are graniţe.” Toată lumea caută acelaşi lucru – cea mai bună cafea. Şi asta din pasiune pură. „Sunt oameni care vin din varii domenii şi care, odată iniţiaţi, rămân aici.”

E ca o mare familie. Aceeaşi efervescenţă poate fi remarcată şi în România, în oraşele mari, unde segmentul cafenelelor de specialitate este cel mai viu, cu zeci sau chiar sute (asta în Bucureşti) de unităţi în fiecare urbe. Iar în spatele acestor afaceri, după cum spune şi Christina Meinl, se află oameni veniţi din multe alte domenii, dar pe care „microbul” i-a prins. „În Bucureşti există o comunitate extraordinară de cafenele de specialitate. Iar cafeaua e de foarte bună calitate.”

De altfel, ea şi a condus din poziţia de preşedinte Asociaţia Cafelei de Specialitate de la nivel mondial. Chiar şi după ce a părăsit poziţia, a rămas conectată la industrie. „Primul pas în domeniul cafelei a fost să mă alătur afacerii de familie, din dorinţa de a continua munca pe care au făcut-o predecesorii mei. Abia apoi am mers către cafeaua de specialitate, iar asta pentru că am vrut să înţeleg ce e în spatele ei. Am petrecut nenumărate ore uitându-mă la Campionatul Mondial de profil”, îşi aminteşte ea.

CITITI AICI MATERIALUL INTEGRAL

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ANALIZA,
Christina Meinl,
cafea,
business,
medicina

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Ne luăm adio de la săptămâna de lucru de cinci zile? Ce experimentează mai nou companiile din întreaga lume?