Anul concedierilor

Postat la 22 decembrie 2009 37 afişări

Dublarea numarului de someri, inghetarea salariilor, reducerea beneficiilor si, dupa mult timp, lupta seriosa pentru pentru gasirea sau pastrarea unui loc de munca au facut din piata fortei de munca unul dintre cele mai dinamice domenii in 2009.

Pentru directorii de resurse umane din marile companii, anul a stat sub semnul reducerilor drastice de costuri, in conditiile in care aproximativ jumatate din bugetul unei companii este directionat catre resursele umane. "Ultimul lucru pe care il recomand este sa dai oameni afara, pentru ca atunci pierzi toti banii pe care i-ai investit in ei", spune Adela Jansen, directorul executiv de resurse umane de la BRD Groupe Société Générale. Cei mai mari zece angajatori din economie - Posta Romana, Petrom, Romsilva, Electrica, CFR, Draxlmaier, Metro Group, Automobile Dacia, Mittal Steel Galati si RA Transport Bucuresti - au concediat insa peste 12.000 de oameni doar in primele sase luni ale anului. Pana la sfarsitul lunii noiembrie, numarul somerilor inregistratI de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca a ajuns la 683.123, in crestere cu aproximativ 300.000 fata de sfarsitul anului trecut. Sunt doar somerii care se afla sub observatia Agentiei, pentru ca, in realitate, dupa cum spun atat consultantii in resurse umane, cat si liderii sindicali, numarul romanilor fara un loc de munca a depasit inca de la jumatatea anului pragul de un milion.

"De la un deficit substantial de personal, dublat de acerba concurenta dintre angajatori, in 2009 s-a ajuns la extrema cealalta: supraabundenta candidatilor, ridicarea cerintelor de performanta, pe fondul rarefierii ofertelor de munca", spune Adriana Ross-Maugourd, directorul de resurse umane la Metro Cash & Carry Romania si Moldova.

Pentru companiile de consultanta in resurse umane sau pentru cele care ofereau servicii de training si team-building, anul acesta a fost destul de complicat, avand in vedere ca multe companii au decis sa internalizeze aceste activitati, ca masura de reducere a costurilor.

Cititi si:

Politica: Sub semnul alegerilor

Macroeconomie: Anul recesiunii

Banci: Anul in care banii au devenit mai scumpi

Asigurari si pensii: Fara pierderi

Bursa: Reteta banilor usori nu mai functioneaza

Consultanta: Anul paradoxurilor

Companiile energetice au pierdut din greutate

Petrol si carburanti: Minus 20%

Industrie: Fara cerere

Farma: Anul surprizelor neplacute

Industria alimentara: Consum redus

Agricultura: 2009, anul nefericirii

Retail si distributie: Comert cu surprize

Textile: Anul extremelor - unii s-au extins, altii au inchis

Piata auto, victima crizei

Real estate: Chinul imobiliar

Media: Reducere la jumatate

Telecom: Un pic mai bine

Internet si IT: "A fost cel mai greu an"

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
resurse umane,
disponibilizari
/analize/resurse-umane/anul-concedierilor-5198240
5198240
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.