Ghid pentru tineri: cum să economiseşti mai mult, mai eficient?

Autor: Florin Casota Postat la 17 mai 2017 2785 afişări

Millennialii sunt îngrijoraţi în legătură cu economiile, dar în acelaşi timp cheltuiesc mai mulţi bani pe cafea decât economisesc pentru pensie, arată informaţiile unui sondaj realizat de Acorns, aplicaţie de investiţii, la care au răspuns peste 1.900 de tineri din mai multe ţări europene. Cum ar putea tinerii economisi mai mult, mai eficient?

Ghid pentru tineri: cum să economiseşti mai mult, mai eficient?

Laurenţiu Mihai, autor al site-ului de educaţie financiară  laurentiumihai.ro şi cofondator al agenţiei de marketing digital The Pharmacy, recomandă păstrarea unui buget personal în Excel sau cu ajutorul unei aplicaţii.

„Esenţa planificării financiare este aceeaşi: să realizezi, mai întâi, un miniaudit financiar, să vezi ce venituri şi ce cheltuieli ai în fiecare lună şi să-ţi dai seama unde eşti şi care poate fi baza de construcţie pentru unde vrei sa ajungi”, spune Nicoleta Deliu, şef departament comunicare corporativa şi afaceri comunitare la BCR.

Al doilea lucru pe care Laurenţiu Mihai îl recomandă este administrarea eficientă a banilor cu ajutorul regulii 50/20/30:
50% din venituri distribuite către cheltuielile zilnice fără care nu putem trăi (chirie, mâncare etc.), 20% direcţionaţi imediat către investiţii, iar 30% distribuiţi către distracţie, obiecte pe care ni le dorim (maşină, telefon nou etc).

„Important este să distribuim cei 20% din venituri înainte să ne apucăm de distracţie şi alte cheltuieli mai puţin folositoare”, este de părere Mihai, care spune că această regulă te va ajuta să-ţi administrezi banii şi să fii mai chibzuit.
„Cei 20% destinaţi investiţiilor îţi vor asigura viitorul.

La bătrâneţe vom avea nevoie de mai mulţi bani şi foarte important este să ne gândim din timp la modul în care vrem să ne trăim bătrâneţea”, mai spune el.

Nicoleta Deliu spune că obiceiul care nu trebuie să lipsească este cel al economisirii lunare, respectând principiul de a te plăti pe tine prima data.  „Procentul economisirii ar trebui să crească odată cu vârsta, pornind de la 5% la 20-25 de ani, 10-15% în perioada cea mai activă a vieţii (30 - 50 de ani) şi 20% după această vârstă”.

Ea mai spune că încă mai există tentaţia supraîndatorării desi abia am ieşit din criză. “E suficient să ne uităm în oglindă sau în jurul nostru: câţi dintre noi nu avem abonamente de cablu TV cu peste 100 de programe? La câte ne uităm, cu adevărat? Câţi dintre noi nu deţinem telefoane cu mii de minute şi mesaje incluse, pe costuri lunare destul de ridicate, pe care nu le folosim? Chiar e nevoie de ele? Sunt exemple mărunte, care pot continua cu cafeaua pe care o bem zi de zi, poate, la cafenea, mâncarea cumpărată de la cantină sau din oraş, în loc de cea gătită acasă, modalităţile de transport – bicicletă, autobuz sau taxi, locurile de unde ne facem cumpărăturile sau unde plecăm în vacanţă”, spune Deliu

Articolul face parte din cover story-ul "Ce fac millenniali cu banii şi de ce de ce ar trebui să se gândească la pensie"

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.