Acţiunile asiatice au scăzut la minimul ultimelor şase săptămâni, după atentatele de la Paris
Acţiunile asiatice au scăzut luni la cel mai redus nivel din ultimele şase săptămâni, iar monedele statelor emergente s-au depreciat, pe fondul orientării investitorii către plasamentele în dolari, considerate sigure, după atacurile teroriste de la Paris şi a unor date economice sub aşteptări.
Componenta acţiunilor din regiunea Asia-Pacific a indicelui MSCI, exceptând Japonia, a scăzut cu aproape 1,5%, cel mai amplu declin consemnat după 29 septembrie, după o contracţie de 3% consemnată săptămâna trecută, transmite Reuters.
Indicele Nikkei al bursei din Tokyo a coborât cu aproape 1,1%, anulând aproape un avans săptămânal de 1,7%.
Date publicate înainte de deschiderea bursei din Tokyo au arătat că economia japoneză a reintrat în recesiune în trimestrul iulie-septembrie, cu o contracţie anualizată de 0,8%, comparativ cu estimarea medie a analiştilor a unui declin de 0,2%.
"Reticenţa faţă de risc în este în creştere, vedem că dolarul se apreciază iar tendinţa ar putea continua până la sfârşitul acestui an", a declarat Mitul Kotecha, director pentru piaţa valutară şi dobânzi la Barclays, în Singapore.
Datele recente privind economia chineză, unde bursele au recuperat o parte din piederile masive din vară, au dezamăgit investitorii.
Activităţile de creditare din sistemul financiar chinez au scăzut în octombrie la cel mai redus nivel din ultimele 15 luni, în timp ce date de săptămâna trecută au arătat continuarea scăderii consumului de oţel, un indicator major al activităţilor economice.
Monedele statelor emergente, în special wonul coreean şi rupia indoneziană, au înregistrat scăderi.
"Atacurile teroriste au contribuit la aprecierea dolarului", a declarat Andy Ji, analist în domeniul monedelor emergente la Commonwealth Bank of Australia, în Singapore. Potrivit analistului, tendinţa se va menţine, chiar dacă Rezerva Federală ar putea să nu considere că atentatele de la Paris pot influenţa politica monetară a instituţiei, la şedinţa din decembrie.
Indicele dolarului este în stagnare la 99,082, faţă de un coş de şase monede importante.
Aurul spot a urcat cu 1%, la 1.094 dolari uncia, după ce joi a atins 1.074,26 dolari uncia, cel mai redus nivel după februarie 2010.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro