Acţiunile Prospecţiuni, companie controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, se prăbuşesc cu 28% după pierderile raportate pe primele nouă luni din an. “Acum orice informaţie negativă este privită ca fiind foarte negativă”

Autor: Liviu Popescu Postat la 29 noiembrie 2024 22 afişări

Acţiunile Prospecţiuni, companie controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, se prăbuşesc cu 28% după pierderile raportate pe primele nouă luni din an. “Acum orice informaţie negativă este privită ca fiind foarte negativă”

Acţiunile companiei de prospectare geologică Prospecţiuni Bucureşti (PRSN), controlată indirect de omul de afaceri Ovidiu Tender, au deschis în scădere abruptă şedinţa de tranzacţionare de vineri după ce joi seară compania a raportat pierderi pentru primele nouă luni.

Astfel acţiunile PRSN se tranzacţionează în scădere cu 28% în primele minute ale şedinţei, pe tranzacţii de 52.200 de lei şi un preţ de 0,108 lei pe acţiune, potrivit datelor agregate de ZF din platformele brokerilor. “Acum orice informaţi negativă este privită ca fiind foarte negativă”, spune un broker cu privire la scăderea PRSN şi scăderea pieţei. Indicele BET pierde 2%.

Prospecţiuni a înregistrat în primele nouă luni din 2024 o cifră de afaceri de 120,4 milioane lei, în scădere cu 36% faţă de perioada similară din 2023, şi pierderi de 6,5 mil. lei, faţă de un profit net de 25 mil. lei. “Această scădere a fost cauzată de activitatea de achiziţie date geofizice, ce s-a desfăşurat la un nivel subdimensionat faţă de capacitatea normală a companiei. În toată perioada de referinţă societatea a executat integral doar două proiecte de achiziţie date geofizice, un proiect 3D (Romgaz - 3D Moldova S) şi un proiect 2D de mică dimensiune (UAT Calopar-2D Bazdana), iar în luna august a fost început proiectul Romgaz - 3D Conduratu, cu o întârziere de peste două luni.

De asemenea, în prima parte a anului, au fost finalizate proiecte începute în 2023, respectiv: Romgaz 3D Transilvania SV şi OMV Petrom 2D Drăguleşti”, se arată în raportul trimestrial al companiei.

Prospecţiuni avea o capitalizare bursieră de 108 mil. lei joi seară. De la începutul anului 2024 acţiunile au scăzut cu 10% pe tranzacţii de 10 mil. lei.

 “Una din cauzele principale pentru întârzierea proiectului Romgaz - 3D Conduratu a fost lipsa avizelor Romgaz de la ANRM, ca urmare a procedurilor de desfiinţare a ANRM şi înfiinţarea a unei noi structuri Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier şi al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon (ANRMPSG). În toată această perioadă, autorităţile nu au mai emis avize, astfel acest proiect a demarat abia în luna august. În consecinţă, înregistrarea datelor geofizice din cadrul acestui proiect, etapa finală în care societatea generează venituri, a început abia în ultimele zile ale lunii septembrie şi s-a fost finalizată pe parcursul lunii octombrie. Acest lucru a afectat negativ rezultatele financiare, la finele trimestrului III societatea înregistrând o pierdere brută de 5.2 milioane lei”.

Un alt aspect cu impact negativ a fost puternica opoziţie a proprietarilor de terenuri şi arendaşilor din cadrul proiectului 3D Moldova Nord (semnat încă din 2023). Deşi lucrările pe acest proiect au început în februarie 2024, compania a fost forţată să le oprească şi să treacă la mobilizarea pe un alt perimetru - 3D Moldova Sud, generând întârzieri şi costuri suplimentare, se mai arată în raport.

 “Astfel, din primele 3 trimestre ale anului 2024, o perioadă de peste 4 luni societatea nu a înregistrat venituri din activitatea de achiziţie date geofizice, aspect ce s-a reflectat în mod direct în rezultatele financiare. Pentru activitatea de carotaş şi perforare sonde, având la bază atât contracte pe termene mai lungi, aflate deja în curs de derulare, cât şi solicitările din piaţă, estimăm pentru perioadele următoare cel puţin o menţinere a volumului actual de lucrări”.​

 ​

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companie,
actiuni,
prospectiuni,
pierderi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.